FOTO Europarlamentare 2014. Cum a împărţit Dumitru Fărcaş Clujul în două

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sala de spectacole "Dumitru Fărcaş" a găzduit cei peste 653 de saci cu buletine de voturi. FOTOGRAFII: Remus Florescu
Sala de spectacole "Dumitru Fărcaş" a găzduit cei peste 653 de saci cu buletine de voturi. FOTOGRAFII: Remus Florescu

Dumitru Fărcaş a împărţit, duminică seara, Clujul în două. În Piaţa Unirii, circa o mie de clujeni au venit să-l ascute pe maestrul taragotului, care a urcat pe scenă cu ocazia Zilelor Clujului, în timp ce, la câteva sute de metri, în sala de spectacole „Dumitru Fărcaş” a Casei de Cultură a Studenţilor au început să sosească sacii cu buletine de voturi din cele 653 de secţii de votare ale judeţului.

Clujul şi-a mai sărbătorit, duminică, o zi din cele şapte organizate pentru a-i scoate pe oameni din case şi pentru a le arăta ce oraş frumos au. La evenimente au participat mii de oameni. Paginile de Facebook gem de fotografii de la Zilele Clujului. Concerte, expoziţii, paradă de circ pe picioroange, mâncare delicioasă, tir cu arcul, tabără medievală, tabără antică etc etc. Oriunde îţi arunci privirea se întâmpla un eveniment interesant care-ţi atrage atenţia. Duminică a fost şi ziua alegerilor europarlamentare, a căror importanţă a fost înţeleasă de circa 27,73 % dintre locuitorii oraşului, care şi-au rupt 5 minute din tipul lor preţios pentru a aplica ştampila cu tuş albastru. La o comparaţie ochiometrică observ că la Zilele Clujului a participat un număr cel puţin dublu de clujeni faţă de cei care au mers la vot. Liantul dintre clujenii care au mers la vot şi cei care au preferat să se relaxeze la zilele oraşului l-a făcut nimeni altul decât Dumitru Fărcaş. 

Astfel, în momentul în care taragotistul de geniu îşi încânta cei circa o mie de spectatori din Piaţa Unirii, la Casa de Cultură a Studenţilor începea pelerinajul care urma să se desfăşoare pe parcursul întregii nopţi: preşedinţii celor 653 de secţii unde au avut loc alegeri aduceau sacii cu buletine de vot în... sala de spectacole „Dumitru Fărcaş”. Clujul a fost împărţit între Dumitru Fărcaş - artistul şi Dumitru Fărcaş – sala de spectacole denumită în onoare taragotistului.

De două ori Dumitru Fărcaş 

Prima care a ajuns la sala de spectacole „Dumitru Fărcaş” a fost o doamnă din Vad, comună  cu  vreo 2.300 de locuitori. Femeia stătea în picioare ţinând sacul alb, pe jumătate plin cu buletine de vot, în apropiere. Privea încordată în jur, ca şi cum i-ar fi fost frică să nu fure cineva voturile. Sala goală de spectacole părea imensă şi întunecoasă ca o peşteră. Un jadarm îmbrăcat în negru stătea, protector, la mică distanţă de femeie. Îi aşteaptă o noapte lungă. Holul care duce spre intrarea în sala de spectacole a fost delimitat cu bandă galbenă pe care scrie: „Trecerea oprită. Jandarmeria Română.” Cei care vor să intre în sală pot s-o facă pe culoarul delimitat, în timp ce pe lateralele protejate de cordonul galben au fost aduse mai multe mese şi scaune. Aici stau, cu sticle din plastic, pline cu cafea, cei care vor număra voturile. Alţi preşedinţi de secţie de votare încep să sosească şi încăperea începe să se umple. Sala de spectacole „Dumitru Fărcaş” va găzdui pe parcursul nopţii cel puţin 653 de saci cu buletine de vot culese de la cele 653 de secţii de votare din judeţ. În cei 653 de saci se află o parte mică din răspunsul la întrebarea „Cum vom trăi, eu şi familia mea, mâine”. Sacii aceştia din Cluj vor fi puşi lângă miile de saci de acest fel din România şi aceştia vor fi puşi lâgă sutele de mii de astfel de saci din celelalte ţări ale Uniunii Europene şi în funcţie de ştampilele care se regăsesc pe milioanele de buletine de vot se va contura viitorul.  Dacă ai fost la concertul Dumitru Fărcaş sau la celelalte evenimente ale Zilelor Clujului şi votul tău nu se află în sacii din sala „Dumitru Fărcaş” eşti ca ciobanul din Mioriţa care, când aude că viaţa îi este ameninţată, nu-şi face planuri de scăpare, ci este preocupat de fluierele care i se vor pune la căpătâi. 

Citeşte şi 

Europarlamentare 2014. Campania electorală continua cu mesaje pe telefoanele mobile. Cazul e cercetat de Poliţie

Remus Lăpuşan, preşedintele PSD Cluj, a făcut sesizare la BEJ arătând că în aceste momente campania electorală continuă prin intermediul unor mesaje trimise pe telefoanele mobile, oamenii fiind îndemnaţi să voteze cu un anumit partid. BEJ a înaintat plângerea Poliţiei, care face cercetări.

Europarlamentare 2014. Live text. Corina Creţu a venit la vot îmbrăcată într-o ie. Ioan Rus: „Am votat pentru primul pas spre normalitate în România“               Alegeri europarlamentare 2014, Cluj. Aproape 600.000 de clujeni sunt aşteptaţi duminică, 25 mai, la urne, la alegerile europarlamentare 2014. Cei mai mulţi votanţi sunt din oraşul Cluj-Napoca (272.467 oameni), iar cei mai puţini din comuna Ploşcoş (594 oameni). Până la ora 10.00, în judeţ, prezenţa a fost de 3,73%.

Europarlamentare 2014. VIDEO Ioan Rus: „Am votat pentru primul pas spre normalitate în România“ Vicepreşedintele PSD Ioan Rus a votat de dimineaţă la o şcoală din apropierea stadionului CFR Cluj. Acesta a venit alături de Corina Creţu, unul dintre candidaţii la europarlamentare, şi soţul acesteia.

Europarlamentare 2014. Primarul Clujului, Emil Boc, îndeamnă lumea la vot. „Europa este la răscruce din perspectiva destinului politic“     Primarul Clujului, Emil Boc, a votat la ora 10.00, împreună cu soţia sa, la o şcoala numărul 10 din cartierul Zorilor, unde şi locuieşte. La declaraţiile de după vot, fostul premier a afirmat că a votat cu dreapta deoarece reprezentanţii dreptei „au crezut în Europa când a fost mai greu“.

VIDEO Europarlamentare 2014. Norica Nicolai la Cluj: „Aş vrea ca lumea să vină la vot nu pentru oamenii politici, ci din respect pentru România“         Norica Nicolai, unul dintre candidaţii la europarlamentare, a votat, duminică, 25 mai, în vremea prânzului, în Floreşti, cea mai mare comună din ţară, situată la câţiva kilometri de Cluj-Napoca.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite