„Elite vs. popor”: ce au în comun, în propaganda rusă, Bill Gates, corporaţiile şi birocraţii de la Bruxelles

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Propaganda îşi îmbracă teoriile manipulatoare în narativa „elite împotriva poporului”, unde elitele sunt alese după nevoi, Bill Gates, în pandemie sau familia Rothschild în războiul din Ucraina. FOTO: EUvsDisinfo
Propaganda îşi îmbracă teoriile manipulatoare în narativa „elite împotriva poporului”, unde elitele sunt alese după nevoi, Bill Gates, în pandemie sau familia Rothschild în războiul din Ucraina. FOTO: EUvsDisinfo

Propaganda pro-Kremlin foloseşte cinci mesaje-cheie pe care le adaptează la toate campaniile de dezinformare: fie că vorbim despre Brexit, pandemie sau războiul din Ucraina. Naraţiunea „Elite împotriva poporului” e extrem de eficientă deoarece oferă un ţap ispăşitor pe care publicul ţintă să-l învinuiască.

Portalul anti-ştiri false al Comisiei Europene - EuvsDisinfo (proiectul pilot al Grupului de lucru Est StratCom al Serviciului European de Acţiune Externă înfiinţat în 2015 pentru a răspunde mai bine la campaniile de dezinformare ale Federaţiei Ruse care afectează Uniunea Europeană)- analizează cele cinci elemente de bază ale modelului de propagandă pro-Kremlin.    

„O caracteristică definitorie a dezinformarii pro-Kremlin este repetitivitatea acesteia. Cu toate afirmaţiile scandaloase pe care le fac, instituţiile media pro-Kremlin dau impresia unei plăci stricate, care repetă la nesfârşit câteva mesaje de bază pentru publicul naţional şi internaţional. Acest lucru nu este întâmplător: repetiţia face ca minciunile să sune mai credibil. Organismele de dezinformare pro-Kremlin reuşesc acest lucru prin alipirea unui set de naraţiuni recurente care funcţionează ca şabloane pentru anumite poveşti”, arată sursa citată.  

O naraţiune este, conform sursei citate, un mesaj general, comunicat prin texte, imagini, metafore şi alte mijloace. Naraţiunile ajută la transmiterea unui mesaj şi fac informaţiile atractive. Ele pot fi combinate şi modificate pe baza evenimentelor curente şi a atitudinilor predominante. „Unele dintre ele există de sute de ani – variaţii ale naraţiunii „Occidentului în descompunere” au fost documentate încă din secolul al XIX-lea”, arată specialiştii citaţi.

EUvsDisinfo a identificat un set de cinci naraţiuni dominante utilizate de instituţiile de dezinformare pro-Kremlin. Aceste naraţiuni cheie de dezinformare pro-Kremlin au apărut de multe ori: în încercări de interferenţă electorală, pe tot parcursul pandemiei de COVID-19, într-un efort de a justifica războiul neprovocat din Ucraina.

Portalul va realiza un serial de prezentare a acestor cinci naraţiuni. Prima naraţiune-cheie este „Elite vs Popor” 

Prima naraţiune-cheie în dezinformarea pro-Kremlin: „Elite împotriva poporului”

Ideea unei elite deconectate de oamenii harnici a fost folosită intens de-a lungul istoriei. Mai mulţi politicieni şi mişcări politice au pretins că reprezintă vocea omului de rând, a celui mic, a majorităţii tăcute, împotriva unei clici corupte şi îngâmfate formată din reprezentanţi ai partidelor politice, corporaţiilor şi mass-media. Această naraţiune nu este invenţia Kremlinului, dar agenţiile de dezinformare pro-Kremlin o exploatează frecvent, relatează EUvsDisinfo.

Această naraţiune poate avea un mare succes, deoarece oferă un ţap ispăşitor pentru publicul ţintă pe care să îl învinuiască pentru orice nemulţumire: bancheri, marile corporaţii, evrei, oligarhi, musulmani, birocraţi de la Bruxelles etc. Instituţiile de dezinformare din Rusia au exploatat puternic această naraţiune pe tot parcursul pandemiei de COVID-19, susţinând că Bill Gates fie a inventat coronavirusul, fie a folosit vaccinuri împotriva acestuia pentru a implanta „microcipuri”.

„Naraţiunea este, de asemenea, strâns legată de diverse teorii ale conspiraţiei. O trăsătură comună este afirmaţia despre existenţa elitelor secrete: conducători din umbră, papuşari cu intenţii odioase. Pe tot parcursul pandemiei, s-a dovedit a fi un şablon funcţional, eficient şi confortabil pentru producătorii de dezinformare. Site-ul EUvsDisinfo a analizat numeroase ştiri în care se afirma că virusul a fost creat de om, iar măsurile de reducere a răspândirii acestuia sunt doar modalităţile elitelor de a distruge vieţile oamenilor obişnuiţi”, arată sursa citată.

Dincolo de pandemie, această naraţiune a fost lansată în ajunul referendumului Brexit din 2016, aşa cum demonstrează aceste două articole Sputnik: „Ameninţarea eurocraţiei ameninţă Europa” şi „Waffen-EU”. 

Anglo-saxoni si Ucraina

Naraţiunea „elitelor împotriva poporului” a fost folosită şi în contextul invaziei Rusiei în Ucraina. Instituţiile media pro-Kremlin au încercat să descrie invazia Rusiei ca pe un complot „anglo-saxon”, punând slavii unii împotriva altora.

„În limbajul pro-Kremlin, „anglo-saxoni” este folosit ca un termen general pentru a denigra Occidentul şi în special Marea Britanie şi SUA. Se presupune că anglo-saxonii sunt vicleni şi însetaţi de sânge, punând la cale comploturi nefaste pentru dominaţia globală. Termenul este folosit frecvent pentru a construi credinţe conspirative şi are un element de „ciocnire a civilizaţiilor”, ajutând la încadrarea Occidentului drept „celălalt” şi întărind ideea că Rusia aparţine unei „civilizaţii diferite””, arată specialiştii de la EUvsDisinfo.

Prin urmare, spune propaganda rusă, în Ucraina, avem elitele (anglo-saxone) care luptă împotriva poporului (slav): anglo-saxonii caută cu orice preţ un conflict cu Rusia, au organizat lovitura de stat din 2014 deghizată într-un protest democratic, doresc să implice Ucraina în război împotriva slavilor şi folosesc Ucraina ca avanpost anti-rus etc.

Minciunile raţiunii

Naraţiunea „Elite împotriva poporului” are o istorie lungă, de peste o sută de ani. Furnizorii săi pretind că sunt vocea raţiunii şi că pledează în numele cetăţenilor lipsiţi de drepturi, spunând adevărul puterii împotriva elitelor care încearcă să ascundă „adevărul” cu orice preţ.

„Adevărul” se poate referi la o mare varietate de probleme, inclusiv război şi pace, migraţie, economie, în timp ce elitele sunt selectate strategic pentru a se potrivi nemulţumirilor publicului ţintă. Într-adevăr, această naraţiune poate fi adaptată şi aplicată unui număr aparent infinit de probleme: „Criza migraţiei este cauzată de marile corporaţii pentru a obţine forţă de muncă ieftină”; „Falsa încălzire globală  este folosită de bancheri pentru a distrage atenţia publicului de la problemele din lumea reală”; „Corporaţiile globale, în principal producătorii de arme sunt responsabile pentru războiul din Ucraina”.

În cele din urmă, în timp ce această naraţiune pare la suprafaţă că militează pentru oamenii obişnuiţi, rădăcinile ei sunt, de fapt, autoritare. Rareori sunt furnizate dovezi pentru a susţine afirmaţiile făcute şi, urmând principiile gândirii conspiraţioniste, însăşi absenţa dovezilor este uneori folosită ca dovadă: „Vedeţi cât de puternice sunt elitele, ascunzând orice urmă a conspiraţiei lor!” De obicei, această naraţiune cere şi ca cititorul să se bazeze exclusiv pe cuvântul naratorului: „Cunosc adevărul, ai încredere în mine!” Într-adevăr, ca toate naraţiunile bazate pe convingerile conspiraţiei, aceasta cere publicului să accepte afirmaţiile pe baza credinţei, mai degrabă decât a faptului - concluzionează analiza citată.  

Vă mai recomandăm:

Şapte mituri despre conflictul Rusia-Ucraina promovate de propaganda rusă

Ce vrea cu adevărat Putin pentru a termina războiul din Ucraina. Sunt vizate România şi celelalte state din Est

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite