Drama românului omorât după ce i-a cerut vecinului să dea muzica mai încet. Pedeapsa primită de ucigaş
0Curtea de Apel Cluj a pronunţat în 17 decembrie 2021 sentinţa finală într-un dosar de lovituri cauzatoare de moarte în care a fost trimis în judecată un bărbat de 41 de ani din judeţul Cluj acuzat că l-a omorât pe un vecin care i-a cerut să dea muzica mai încet.
Incidentul a avut loc în a doua zi de Crăciun din 2019. Nemulţumit că un vecin ascultă muzică prea tare, un bărbat s-a dus să îi ceară vecinului să dea muzica mai încet.
„În acest context, inculpatul i-a aplicat o lovitură cu palma ori pumnul victimei la nivelul feţei, cauzând căderea acesteia peste un suport de haine”, se arată în rechizitoriu.
În urma loviturii victima s-a lovit cu capul de podea, iar două luni şi jumătate mai târziu a murit la spital. Bărbatul care i-a aplicat lovitura mortală vecinului său a fost trimis în judecată pentru lovituri cauzatoare de moarte, iar în primă intanţă, Tribunalul Cluj l-a condamnat pe bărbat la 7 ani de închisoare şi plata unor daune morale de 110.000 de euro.
Sentinţa a fost atacată cu apel, care s-a judecat la Curtea de Apel Cluj. Judecătorii de aici au menţinut pedeapsa aplicată de Tribunalul Cluj arătând că „ aplicând o singură lovitură cu pumnul în faţa victimei, după care a împins-o, aceasta căzând la sol, este fără echivoc faptul că inculpatul a acţionat cu intenţia de a-i aplica o corecţie persoanei vătămate, iar rezultatul mai grav, moartea acesteia a survenit din culpă”.
„Actele medico-legale ale victimei exclud intenţia directă sau indirectă de a ucide a inculpatului, nerezultând că acesta i-ar fi aplicat victimei mai multe lovituri în zone vitale, cu mare intensitate, la întâmplare, în mod repetat şi pe tot corpul, folosindu-se de instrumente apte a-i provoca decesul (cuţit, secure, topor).
Inexistenţa intenţiei de a ucide victima rezultă şi din relaţiile personale anterioare dintre apelant şi persoana vătămată, din obiectul vulnerant folosit (o singură lovitură de pumn în faţă şi o împinsătură), zona anatomică vizată, comportamentul ulterior al inculpatului.
Curtea reţine că faţă de pregătirea şcolară redusă (doar 9 clase) şi starea de ebrietate în care inculpatul se afla, precum şi lipsa unui mobil de natură a-l determina să suprime viaţa victimei, nu se poate considera că a acţionat cu intenţia de a ucide printr-o singură lovitură aplicată cu pumnul şi o împingere, lovitură care în mod obişnuit nu duce la deces”, se mai arată în sentinţa Curţii de Apel Cluj, care este definitivă.
Vă recomandăm să citiţi şi:
Răsturnare de situaţie în cazul bărbatului care şi-a omorât ginerele pentru că i-a maltratat fiica