Cluj: Anul universitar începe cu taxe mai mari şi locuri mai puţine în cămine

Cluj: Anul universitar începe cu taxe mai mari şi locuri mai puţine în cămine

Cluj: Anul universitar începe cu taxe mai mari şi locuri mai puţine în cămine

Anul universitar începe, la Cluj-Napoca, cu protestele studenţilor străini, nemulţumiţi de mărirea taxei de şcolarizare. La sfârşitul acestei săptămâni, peste o sută de studenţi străini de la Universitatea de Medicină şi Farmacie “Iuliu Haţieganu” au protestat, spontan, în faţa rectoratului universităţii.


Motivul protestului îl constituie majorarea taxei de şcolarizare cu peste o mie de euro, pentru toţi studenţii medicinişti, indiferent de anul de studiu. Astfel, de la 3.200 de dolari, cât a fost anul trecut, aceasta a fost transformată în 3.300 de euro.

Studenţii străini sunt cu atât mai nemulţumiţi, cu cât au aflat de majorare în urmă cu câteva zile, fiind luaţi pe nepregătite. “Sunt nevoit să mai cer bani de acasă, peste o mie de euro”, spune Abu Taleb Rakan, din Iordania, student în anul II la Medicină.

Conducerea UMF Cluj a precizat, într-un comunicat de presă că revizuirea taxelor de studiu pentru studenţii din statele care nu sunt membre ale Uniunii Europene este urmare a faptului că la începutul lunii septembrie a intrat în vigoare o Ordonanţă de Guvern potrivit căreia "cuantumul minim al taxei de şcolarizare pentru o lună de studiu la Medicină este de 320 de euro pe lună". Studenţii străini veniţi să studieze Medicina la Cluj nu sunt de acord cu această ordonanţă, astfel că strâng semnături pentru organizarea unui protest programat pe săptămâna viitoare.

Cazarea în cămin – între 80 şi 150 de lei pe lună

Taxe de şcolarizare, uşor mărite faţă de anul trecut. Cea mai substanţială mărire se înregistrează la Facultatea de Drept din cadrul UBB Cluj, de la 2.000 la 3.000 de lei. În acelaţi timp, Universitatea Tehnică a păstrat aceeaşi taxă de şcolarizare, între 3.300 şi 4.400 de lei pe an.

Mai bine de 4.000 de cereri depuse de studenţii clujeni pentru cazare în acest an vor rămâne neonorate. În universităţile de stat din oraş există aproximativ 15.000 de locuri de cazare, în vreme ce numărul cererilor depăşeşte 19.000. Cele mai multe locuri de cazare, 7.000, sunt oferite de Universitatea "Babeş-Bolyai" (UBB), însă cererea din partea studenţilor este de circa 9.500 de locuri.

În Cluj-Napoca sunt peste 100.000 de studenţi, atât la universităţile de stat, cât şi la cele particulare.

CITEŞTE AICI CARE ESTE SITUAŢIA ÎN ÎNTREAGA ŢARĂ

UNIVERSITATE

TAXĂ DE ŞCOLARIZARE

Babeş-Bolyai

2.000-3.000 de lei

Tehnică

3.300-4.400 de lei

Medicină şi Farmacie

6.500-7.500 de lei

Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară

2.200-2.700 de lei

  
  


CITEŞTE AICI TOATE ŞTIRILE DIN CLUJ


Twitter RSSYahoo! MessengerE-mailUrmăreşte ştirile din Cluj pe Twitter ori prin RSS sau contactează-ne prin e-mail ori Yahoo! Messenger folosind butoanele din stânga

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos: