“Afacerea Roşia Montana”, cartea lansată de un jurnalist clujean după 11 ani de investigaţii

“Afacerea Roşia Montana”, cartea lansată de un jurnalist clujean după 11 ani de investigaţii

Sala mare a clădirii Cazino din Parcul Central a fost arhiplină. FOTO: Marius Gomboşiu

Sala Cazinoului din Parcul Central a fost neîncăpătoare la lansarea cărţii jurnalistului clujean Mihai Goţiu -"Afacerea Roşia Montană". În volum sunt concetraţi 11 ani de investigaţii ale proiectul minier, sute de interviuri, o documentaţie impresionantă despre alte exploatări similare, documente interne ale companiei miniere şi mii de ore de analiză a fenomenului Roşia Montană din toate perspectivele.

Ştiri pe aceeaşi temă

Sala Cazinoului din Parcul Central a fost neîncăpătoare, sâmbătă seara, la lansarea căţii "Afacerea Roşia Montană" a jurnalistului clujean Mihai Goţiu. “Stocul pregătit pentru lansare epuizat; peste o oră şi jumătate de acordat autografe, oameni care au luat câte 2,3 sau chiar... 5 exemplare din carte. Mulţumesc tuturor roşienilor care au venit la lansare (şi celor care nu au ajuns, dar cărora le este dedicată cartea), clujenilor şi moţilor care au venit...”, a sintetizat Goţiu lansararea cărţii. 
 
De ce să cumpăraţi cartea lui Goţiu
 
„Cartea se adresează tuturor celor care doresc să aibă o imagine de ansamblu asupra cazului Roşia Montană, sub toate aspectele lui: modul în care a început afacerea, cine sunt persoanele care au iniţiat-o, cine a preluat-o, politicienii care au susţinut-o, atât cei autohtoni, cât şi cei de la nivel internaţional (prezentând documente inedite în acest sens), conexiunile cu alte cazuri de înstrăinare a resurselor României (incluzând aici şi privatizările) ori similitudinile cu alte cazuri de exploatări miniere din întreaga lume, modul în care mass-media a prezentat cazul, deconstruirea proiectului minier promovat de către RMGC şi, nu în ultimul, modul în care s-a format, a acţionat şi s-a dezvoltat opoziţia până la explozia din stradă din această toamnă. Pe baza documentării întinse pe o perioadă de 11 ani, am adunat numeroase argumente pentru a putea susţine că Afacerea Roşia Montană nu este un caz singular, nici pentru România, nici la nivel internaţional, ci un model reprezentativ. Înţelegând cazul Roşia Montană, vom reuşi să înţelegem ce s-a întâmplat cu România ultimelor decenii şi schema pe baza căreia o astfel de afacere a fost şi este posibilă aici sau în alte ţări de pe glob. De asemenea, din punctul de vedere ale mişcării civice, consider că înţelegerea istoriei rezistenţei din acest caz arată că ceea ce s-a întâmplat după 1 septembrie 2013 era previzibil (de altfel, încă din luna iulie am anticipat şi am publicat articole în acest sens, în care atenţionam asupra amplorii protestelor care vor avea loc la începutul toamnei). Mai mult, istoria rezistenţei şi acţiunile acesteia pot schimba perspectiva asupra a ceea ce înseamnă cu adevărat societatea civilă, cine sunt reprezentanţii ei reali şi care este rolul şi puterea ei. Mă aştept astfel la o dezbatere serioasă legată de societatea civilă şi apreciez că redefinirea acesteia poate crea premisele unor schimbări semnficative în mentalităţile şi în societatea autohtonă”, a declarat Mihai Goţiu pentru Adevărul. 
 
Investigaţie de 11 ani
 
“Mihai Goţiu investighează Afacerea Roşia Montană de peste 11 ani. A realizat sute de interviuri, a făcut numeroase drumuri şi a locuit luni la rând la Roşia Montană. A participat la conferinţe naţionale şi internaţionale pe această temă. A strâns o documentaţie impresionantă despre alte exploatări similare din întreaga lume şi despre metodele înstrăinării resurselor României din ultimele decenii. A intrat în posesia unor documente interne ale companiei miniere, corespondenţe diplomatice şi strategii de lobby care indică implicarea unor persoane importante de la Washington, Londra, Bruxelles, Bucureşti şi din conducerea NATO în derularea Afacerii. A urmărit îndeaproape modul în care s-a format, a acţionat şi s-a dezvoltat mişcarea de rezistenţă, fapt care i-a permis să prezică,  încă din 2007, că Roşia Montană va deveni cea mai importantă mişcare civică din România şi să indice cu exactitate, cu două luni mai devreme, momentul şi amploarea protestelor din toamna lui 2013. Pentru articolele legate de subiectul Roşia Montană a fost premiat de societatea civilă la Green Awards 2011 şi de profesioniştii din presă la Gala SuperScrieri 2012”, se arată în prezentarea cărţii. 
 
Ce conţine cartea 
 
“Afacerea Roşia Montană” este structurată în patru secţiuni, denumite cărţi. Prima carte tratează culisele Afacerii, politicienii implicaţi, mecanismele de lobby folosite, prezentând documente care indică implicarea în susţinerea proiectului minier a ambasadorilor Canadei şi ai SUA în România şi la UE, a unor foşti consilieri ai preşedinţilor americani, a fostului şef de cabinet al premierului britanic Tony Blair şi a unui ofiţer din conducerea NATO. De asemenea, secţiunea prezintă efectele altor proiecte similare de exploatare a aurului din întreaga lume şi conexiunile cu alte cazuri de înstrăinare a resurselor României în ultimele două decenii. În partea a doua, cartea analizează modul în care cazul Roşia Montană a fost reflectat în mass-media româneşti, cu numeroase studii de caz, precum şi modul în care compania a finanţat constituirea şi funcţionarea unei societăţi civile convenabile care să creeze iluzia că proiectul minier ar avea susţinere publică. Proiectul minier şi, în special, diferenţele majore dintre proiectul livrat opiniei publice şi proiectul depus spre avizare la Ministerului Mediului, sunt prezentate în partea a treia a cărţii. Ultima secţiune este dedicată istoriei Campaniei Salvaţi Roşia Montană, modul în care aceasta a apărut şi a devenit cea mai importantă mişcare civică din România, care a mobilizat şi a scos în stradă zeci de mii de oameni în stradă. “România nu va mai fi aceeaşi după Roşia Montană. Deocamdată, Roşia Montană are nevoie de România pentru a fi salvată. Iar când acest lucru se va întâmpla, la rândul ei Roşia Montană va salva România. Şi nu e vorba de ieşirea din criza economică, ci de un lucru mult mai important: ieşirea dintr-o prea lungă criză morală”, este o previziune a lui Mihai Goţiu, făcută pe VoxPublica, încă din 15 septembrie 2011. 
 
 
 
 

FOTO VIDEO Crin Antonescu la Cluj: „Protestele faţă de exploatarea minieră de la Roşia Montană, semn că există democraţie în ţară“

Primarul Clujului cere Guvernului să retragă proiectul de lege despre Roşia Montană

FOTO VIDEO Sute de clujeni au protestat din nou faţă de proiectul de la Roşia Montană, au cerut demisia a trei miniştri şi au blocat circulaţia aproape două ore

Un parlamentar îşi întreabă alegătorii  cum să voteze proiectul minier de la Roşia Montană

Proteste în ţară şi la Bruxelles ale ecologiştilor împotriva proiectului de exploatare a aurului de la Roşia Montană

Protest la Timişoara împotriva proiectului minier de la Roşia Montană

FOTO VIDEO Circa 5.000 de clujeni au protestat faţă de începerea proiectului minier de la Roşia Montană. Soţia lui Emil Boc, printre protestari

FOTO În căutarea aurului din Munţii Apuseni, cu hurca şi şaitrocul

Acţiunile Gabriel Resources au crescut pe bursă după aprobarea în Guvern a proiectului de lege privind proiectul Roşia Montană

Cum motivează Guvernul proiectul de lege privind aprobarea proiectului Roşia Montană

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările