Singurul canotor din România cu picioarele amputate, un nou succes. Cum reuşeşte Costi să fie cel mai bun

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Costi Mugea, canotorul cu picioarele amputate, a bifat o nouă performanţă FOTO Facebook/Rowadventure
Costi Mugea, canotorul cu picioarele amputate, a bifat o nouă performanţă FOTO Facebook/Rowadventure

Cu proteze la picioare, Costi Mugea, primul şi singurul canotor cu dizabilităţi din România, a câştigat un nou titlu de campion naţional la ergometru.

Călărăşeanul Costi Mugea, de 29 de ani, visează să concureze la jocurile paralimpice de la Tokyo, şi până atunci bifează succes după succes. Costi, singurul canotor cu dizabilităţi din România, proaspăt legitimat la CSM Călăraşi şi ambasadorul proiectului „Row Adventure”, a uimit din nou cu determinarea şi puterea lui de a-şi depăşi condiţia fizic.

La Campionatul Naţional de Ergometru pentru Seniori şi Juniori, desfăşurat recent la Târgu Mureş, Costi Mugea a reuşit o nouă performanţă deosebită, păstrându-şi titlul de campion naţional la ergometru, cu un timp de 9` 35,40`` la 2.000 m. "Mulţumesc antrenorului meu, Daniel Bănăţeanu, care m-a susţinut tot timpul, a crezut în mine, mi-a fost alături în toată perioada aceasta. Şi nu mi-a fost doar antrenor, mi-a fost şi părinte. Datorită oamenilor care au crezut în mine am găsit puterea de a merge mai departe", povesteşte tânărul.

Costi Mugea, din comuna călărăşeană Ştefan Vodă, spune că duce o viaţă „normală“, chiar dacă traumele şi suferinţa l-au însoţit în ultimii 22 de ani. Nu s-a lăsat învins, nu a renunţat la niciunul din visurile sale, iar astăzi este mai puternic decât oricând.

calarasi costi canotorul fara picioare foto facecook/rowadventure

Costi Mugea face performanţă în canotaj FOTO Facebook/Costi Mugea

După multe antrenamente, Costi a reuşit să obţină şi primele rezultate remarcabile. În 2020 a participat la Campionatul Naţional de Ergometru, unde a îmbrăcat tricoul de campion naţional şi a fost recompensat cu medalia de aur de către Elisabeta Lipă, preşedinte al Federaţiei Române de Canotaj şi multiplă campioană olimpică.

S-a pregătit doar o lună

La Campionatul naţional de anul trecut, unde a luat parte pentru prima dată în viaţa lui, cu o mare încărcătură emoţională, a reuşit uluitoarea performanţă de a scoate acelaşi timp cu cel al campionului mondial de paralimpici, după un antrenament de doar şase luni. De această dată, timpul acordat pregătirii pentru competiţia de la Târgu Mureş a fost redus la puţin peste o lună.

"Din cauza evoluţiei nefavorabile a pandemiei COVID-19 şi a problemelor inerente ce au apărut odată cu schimbarea protezelor la picioare, care necesită mai multe ajustări şi adaptare la condiţiile fizice după montare, pentru a creşte fiabilitatea şi performanţa, Costi a avut doar o lună şi jumătate timp să se antreneze pentru Campionatul naţional. 

calarasi costi canotorul fara picioare foto facecook/rowadventure

Costi se antrenează alături de sportivii care nu au nicio dizabilitate FOTO Facebook/Costi Mugea

Cu toate acestea, Costi a reuşit să facă o figură foarte frumoasă, impresionându-l pe ministrul Sportului, Eduard Novak, care a afirmat la Campionatul de ergometru că îşi doreşte ca sportul românesc să aibă cât mai mulţi sportivi paralimpici, Costi Mugea fiind pionierul canotajului românesc paralimpic", spun reprezentanţii RowAdventure. 

Cum a fost descoperit 

Tânărul Costi Mugea a fost descoperit în vara anului 2019, când a fost organizată o acţiune pilot în cadrul proiectului RowAdventure, exclusiv pentru persoane cu dizabilităţi. Atunci s-a urcat pentru prima dată într-un caiac cu flotoare, special adaptat nevoilor persoanelor cu dizabilităţi. 

calarasi costi canotorul fara picioare foto facecook/rowadventure

Costi Mugea face performanţă în canotaj, antrenându-se în dormitor FOTO Facebook/Costi Mugea

Odată ce Costi a pus mâna pe padelă ne-a uimit prin abilitatea lui de a mânui acest echipament şi l-a determinat pe Daniel Bănăţeanu, preşedintele Asociaţiei Club Sportiv ACTIS, să-l înscrie ca sportiv profesionist la Clubul Sportiv Municipal Călăraşi, unde astăzi se antrenează alături de cei care reprezintă pepiniera elitelor sportului nautic. 

"Pregătirea pentru competiţii o face alături de tineri fără dizabilităţi, iar eforturl depus de Costi este unul uriaş. Ambiţia sa este fără margini: acasă are un ergometru pe care se antrenează zi de zi, echipament care l-a ajutat să fie mereu în formă şi să scoată cei mai buni timpi la competiţii.

calarasi costi canotorul fara picioare foto facecook/rowadventure

Costi Mugea face performanţă în canotaj FOTO Facebook/Costi Mugea

În urma unui accident suferit în copilărie, lui Costi i-au fost amputate picioarele. Capacitatea sa de a depăşi orice dificultate l-a transformat într-un model, fiind numit ambasadorul proiectului RowAdventure”, arată asociaţia. 

În ceea ce priveşte abilitatea lui de mişcare, aceasta este posibilă astăzi datorită unor proteze specifice pentru fiecare picior în parte. La stângul are o proteză ce vine să înlocuiască laba piciorului, iar la dreptul o proteză care substituie funcţiile piciorului de la coapsă în jos. 

Costi este o revelaţie, un erou şi o dovadă incontestabilă că dizabilitatea nu înseamnă inabilitate. Astăzi el este ambasadorul proiectului RowAdventure, datorită tenacităţii şi determinării lui de a-şi depăşi condiţia fizică, puterii şi perseverenţei ce-l caracterizează în atingerea ţelului său - de a participa la Campionatul Mondial de Canotaj, la categoria Paralimpici.

calarasi costi canotorul fara picioare foto facecook/rowadventure

Costi Mugea face performanţă în canotaj FOTO Facebook/Costi Mugea

Vă mai recomandăm şi:

 

Drama vieţii lui Nelu Ploieşteanu: Este cel mai frumos cavou din tot cimitirul VIDEO

Experţii sunt categorici. De ce masca rămâne obligatorie şi pentru vaccinaţi

Călăraşi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite