Prognoza meteo: România, lovită de caniculă şi furtuni violente. Când se anunţă temperaturi sufocante, cât va ploua până pe 8 iulie

Prognoza meteo: România, lovită de caniculă şi furtuni violente. Când se anunţă temperaturi sufocante, cât va ploua până pe 8 iulie

Vreme deosebit de caldă în următoarlee zile FOTO Adevărul

Deşi temperaturile vor depăşi în unele regiuni 30 de grade în următoarele zile, meteorologii ne avertizează că şi instabilitatea atmosferică va fi ridicată, cel puţin până la mijlocul săptămânii viitoare. Ploile torenţiale vor fi prezente în peisaj aproape zilnic. Nici prognoza lunară, până pe 8 iulie, nu vine cu veşti mai bune.

Duminică, în ţară, gradul de instabilitate atmosferică va fi în continuare accentuat, mai ales după-amiaza şi seara, în zonele de deal şi de munte, precum şi în estul, sudul şi centrul ţării. Conform Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), vor fi înnorări, averse ce vor avea şi caracter torenţial, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii şi căderi de grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantităţile de apă vor depăşi 20...25 l/mp şI pe arii restrânse 35...50 l/mp. Astfel de fenomene se vor semnala local şi în restul teritoriului. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 24 şi 31 de grade, iar cele minime între 11 şi 20 de grade.
 
Luni vom avea parte de aceeaşi vreme capricioasă. Instabilitatea atmosferică se va menţine accentuată în regiunile sudice şi estice, precum şi în cea mai mare parte a zonei de munte. Mai ales după-amiaza şi seara vor fi înnorări, averse ce vor avea şi caracter torenţial, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii şi căderi de grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, local cantităţile de apă vor fi mai însemnate. În restul teritoriului astfel de fenomene se vor semnala pe spaţii mai mici. Temperaturile maxime se vor încadra între 24 şi 31 de grade, iar cele minime între 11 şi 21 de grade.
 
Marţi, săun  meteorologii, vremea va fi în general instabilă în majoritatea regiunilor. În special după-amiaza şi seara vor fi înnorări temporar accentuate, averse, descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii şi căderi de grindină. Ploile vor avea şi caracter torenţial, astfel că în intervale scurte de timp sau prin acumulare, pe arii restrânse cantităţile de apă vor fi mai însemnate. Astfel de fenomene vor fi mai frecvente şi mai intense mai ales la deal şi la munte, precum şi în sudul şi centrul teritoriului. Temperaturile maxime se vor încadra, în general, între 26 şi 32 de grade, iar cele minime vor fi cuprinse între 11 şi 21 de grade.
 
Prognoza meteo lunară
 
Estimările meteorologice pentru patru săptămâni sunt realizate de către ECMWF - Centrul European pentru Prognoze pe Medie Durată. Este estimată media săptămânală a abaterilor temperaturii aerului şi a cantităţilor de precipitaţii faţă de media perioadei 1993-2016.
 
Săptămâna 10.06.2019 – 17.06.2019
 
Valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice acestui interval la nivelul întregii ţări. Regimul pluviometric va fi uşor excedentar, local, în regiunile sudice, iar în jumătatea nordică a teritoriului va fi deficitar. În restul ţării cantităţile de precipitaţii vor fi apropiate de cele normale pentru această perioadă.
 
Săptămâna 17.06.2019 – 24.06.2019
 
Temperatura aerului va avea valori în general apropiate de cele normale pentru acest interval, la nivelul întregii ţări. Cantităţile de precipitaţii vor fi excedentare în regiunile centrale, sudice şi nord-estice, iar în rest vor fi în general apropiate de cele normale pentru această perioadă.
 
Săptămâna 24.06.2019 – 01.07.2019
 
Temperatura aerului va avea valori în general apropiate de cele normale pentru acest interval, pe întreg teritoriul României. Cantităţile de precipitaţii vor fi uşor deficitare în regiunile centrale, iar în restul teritoriului vor fi în general apropiate de cele normale pentru această săptămână.
 
Săptămâna 01.07.2019 – 08.07.2019
 
Mediile valorilor termice se vor situa în jurul celor specifice acestei perioade, la nivelul întregii ţări. Regimul pluviometric va fi apropiat de cel normal pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările