Paradisul pescarilor la Dunăre. Destinaţie perfectă de weekend pentru evadare în natură

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Malurile Dunării, cu braţele şi ostroavele adiacente, fac din judeţul Călăraşi o destinaţie perfectă de weekend: aici se găsesc cele mai bune locuri de pescuit şi de vânătoare, atât pentru pasionaţi, cât şi pentru aceia care caută un moment de respiro în natură.

Malurile Dunării oferă adevărate oaze de relaxare pentru iubitorii de natură, dar în special pentru pescarii pasionaţi, care au şansa să le pice în undiţă peşti de până  la zece kilograme. Situat în sudul Câmpiei Bărăganului, judeţul Călăraşi este mărginit de Dunăre şi de braţul Borcea. Găzduieşte numeroase lacuri, bălţi şi ostroave  sălbatice, toate fiind destinaţii perfecte pentru turismul de sfârşit de săptămână.

Este adevărat: potenţialul zonei e mare, dar e insuficient exploatat. Chiar şi aşa, o escapadă la pescuit în Călăraşi este întotdeauna o idee bună. Mai ales că este la o aruncătură de băţ de Bucureşti – sunt mai puţin de 130 de kilometri din Capitală – şi la vreo o sută de kilometri de Constanţa, cu legături pe DN3B (Călăraşi-Feteşti-Cernavodă-Basarabi-Constanţa) şi pe DN3A (Ostrov-Adamclisi-Constanţa). 

Vânătoare şi pescuit în ostroavele Călăraşiului

Apele de suprafaţă reprezintă o resursă naturală importantă în Călăraşi. Fluviul Dunărea mărgineşte la sud teritoriul oraşului, iar braţul Borcea, ce se desprinde pe malul stâng în aval de punctul Chiciu, străbate aria urbană de la sud la nord spre sud-vest, după ce formează cotul Borcei. Braţul Borcea, pe care se află amplasat municipiul Călăraşi, are 99 de kilometri lungime. Punctul de trecere al Dunării de la Chiciu-Ostrov este un excelent loc de pescuit şi antrenament pentru sporturile nautice. Totodată, este un loc preferat pentru plimbările cu ambarcaţiuni.

Imagine indisponibilă

Peisaje de vis la Dunăre FOTO cursadunariicalarasene.ro

O plimbare cu barca pe Dunăre este destul de costisitoare – preţul se calculează în funcţie de distanţă şi de timpul petrecut pe apă. Însă odată ce barca ajunge pe Dunărea veche, o cu totul altă lume se deschide.

Multitudinea de ostroave pitoreşti şi braţele unice ale cursurilor principale prezintă atât un cadru natural ce invită călătorul la relaxare, cât şi condiţii propice pentru practicarea vânătorii şi a pescuitului sportiv. Ostrovul Ciocăneşti, Ostrovul Haralambie şi Ostrovul Şoimul sunt trei rezervaţii naturale în care se pot practica în voie astfel de activităţi.

Nu doar Dunărea reprezintă o atracţie turistică în zonă. Lacurile de acumulare, unele protejate prin lege, sunt numai bune pentru pescuit. Împătimiţii sunt în stare să străbată sute de kilometri doar pentru liniştea de la marginea apei. Braţul Răul, zona din jurul cetăţii Păcuiul lui Soare, unde sunt ape foarte adânci, dar şi malul românesc al Dunării, la graniţa cu Bulgaria, la kilometrii 350-380, sunt cele mai bune locuri de pescuit pe Dunăre din judeţul Călăraşi. 

Cei care nu au barcă pot apela la firme specializate, care asigură transport pe Dunăre, cazare, masă, totul pornind de la 100 de euro pe zi. Aici se pot prinde multe specii de peşte: de regulă, şalău, somn, crap, caras şi plătică, cu greutatea cuprinsă între cinci şi zece kilograme fiecare exemplar. 

Singur în faţa naturii 

„Consider că un pescar profesionist trebuie să se respecte la toate capitolele: începând cu barca şi terminând cu momeli, undiţe, cârlige şi echipament de protecţie“, spune Viorel Cristea, care se mândreşte că a moştenit această pasiune de la tatăl său, unul dintre cei mai buni pescari din oraş. „Toată lumea îl poreclise «Pescăruşul» pentru că stătea numai pe baltă. Aşa îmi spun şi mie acum. Am crescut, practic, printre bărci, undiţe, momeli şi mult peşte. Petreceam ore în şir pe malul apei. Este o senzaţie extraordinară. 

Imagine indisponibilă

Natură mirifică FOTO cursadunariicalarasene.ro

Eşti singur în faţa naturii mirifice, iar spectacolul pe care ţi-l oferă este unic.“ Ca orice pescar care se respectă, călărăşeanul spune că a moştenit de la părintele său şi cele mai bune reţete cu peşte. Pe malul apei se pregătesc cele mai delicioase preparate, iar dacă sunt făcute ca la carte, gustul e senzaţional. „Cel mai bun  borş e cu apă din Dunăre şi cu foarte mult peşte din specii diferite“, explică Viorel Cristea. 

Ciorba cu apă din Borcea, un deliciu culinar

Localităţile de pe braţul Borcea se mândresc cu un patrimoniu culinar deosebit. Dintre toate reţetele cu peşte, se remarcă ciorba. Asemenea reţetelor de ciorbă de peşte din Delta Dunării, şi locuitorii satelor de pe braţul Borcea folosesc apă din Dunăre şi peşte proaspăt. Diferenţa dintre ciorba de peşte preparată pe braţul Borcea şi cea din Delta Dunării este că cea de pe Borcea este mai bogată în legume, ceea ce îi conferă un gust aparte, mai intens.

Imagine indisponibilă

Pescuit la Dunăre FOTO cursadunariicalarasene.ro

Proporţia legumelor şi tipul peştelui folosit variază, dar ceea ce se respectă cu sfinţenie este folosirea a cel puţin două tipuri diferite de peşte şi fierberea legumelor în aceeaşi apă în care au fost fierţi iniţial peştii. Guvizii sau fâţele, din cauză că sunt prea mici şi au prea multe oase, sunt fierţi într-un tifon pentru a nu lăsa oasele în apă. În general, această reţetă de ciorbă se prepară cu crap şi încă un alt tip de peşte – pentru o savoare deosebită se foloseşte somn, care e un peşte gras la maturitate. 

Imagine indisponibilă

Cu barca plină de peşte FOTO cursadunariicalarasene.ro

Ca la orice ciorbă de peşte, prima dată se pun la fiert legumele: morcov, păstârnac, ceapă, ardei, roşii şi alte legume preferate. Un secret culinar al zonei: în timp ce legumele fierb – aproximativ zece minute –, se pune borşul la fiert într-un vas separat. Borşul fiert în prealabil se adaugă peste legume, apoi se pun bucăţile de peşte şi musai cel puţin un cap de peşte, deoarece se consideră că acesta oferă savoare şi gust. Pentru un plus de autenticitate, în această zonă se adaugă şi ouă bătute în ciorbă. După ce a fiert şi peştele se adaugă leuştean, pătrunjel, sare şi piper. Uneori se adaugă şi o lingură sau două de oţet de vin alb  împreună cu borşul.

Ruinele cetăţii, una dintre atracţii

Ruinele cetăţii de la Păcuiul lui Soare se numără printre atracţiile judeţului Călăraşi, fiind şi locuri bune de pescuit pe Dunăre. Al doilea sit ca mărime din ţară, după Sarmizegetusa, cetatea bizantină de pe insula Păcuiul lui Soare se afundă în apele nemiloase ale Dunării. E un loc rupt de civilizaţie. Ca să ajungi acolo trebuie să pleci dis-de-dimineaţă din Călăraşi spre Ostrov, în apropiere de Silistra, la graniţa cu Bulgaria. Până la Păcuiul lui Soare faci mai bine de o oră. Înainte de a ajunge aici, în apropierea localităţii Ostrov, găseşti mănăstirea Dervent.

Imagine indisponibilă

Ruinele cetăţii Păcuiul lui Soare FOTO Zig Zag prin România

Un drum de ţară, care porneşte din spatele lăcaşului de cult, te duce direct către Dunăre. Acolo găseşti mereu barcagii dispuşi să te ducă pe insulă. Drumul nu durează mai mult de cinci minute, iar peisajul e splendid. O altă variantă e închirierea unei bărci. De la Complexul Albatros Podul 4, amplasat pe DN3, la aproximativ patru kilometri de municipiul Călăraşi, puteţi plăti pentru o ambarcaţiune 500 de lei pe zi. Deşi peisajul este fascinant, cu o biodiversitate excepţională şi cu un patrimoniu cultural deosebit, Dunărea a înghiţit în adâncuri o bucată de istorie. 

Arheologii consideră că reconstituirea unei părţi din cetate necesită o muncă titanică, iar sumele ce ar trebui alocate ar bloca celelalte şantiere arheologice din ţară pentru cel puţin trei ani. Arheologii nu cred că se poate salva ceva din cetate, mai ales că mare parte din aceasta se află de sute de ani sub apele Dunării.

Vă mai recomandăm şi:

„Cruciada“ înalt prea-răzvrătitului Teodosie în Constanţa carantinată. Poliţia a intrat peste el la slujbă

Dramele COVID: „A făcut stop cardio-respirator de frică. Ne striga din spital să-l luăm că vor să-l omoare”

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite