VIDEO Chiliile din Mănăstirea Răteşti se prăbuşesc din cauza alunecărilor de teren

VIDEO Chiliile din Mănăstirea Răteşti se prăbuşesc din cauza alunecărilor de teren

Clădirile se şubrezesc pe zi ce trece

Un adevărat dezastru este pe cale să producă la Mănăstirea Răteşti, din judeţul Buzău, după ce dealul de sub aşezământ a luat-o la vale cu tot cu chilii. Ultimele ploi au amplificat alunecarea de teren pornită în urmă cu două săptămâni iar pereţii clădirilor au început deja să se prăbuşească. Măicuţele care văd cum se năruie lăcaşul în care vieţuiesc cred că numai Dumnezeu mai poate opri distrugerile.

Ştiri pe aceeaşi temă

 
În zona de deal a Buzăului, a plouat foarte mult în ultimele zile, spre disperarea măicuţelor din Mănăstirea Răteşti care trăgeau speranţă că falia aflată în mişcare se va stabiliza. Stăreţia, zece chilii şi drumul de legătură către mănăstire au devenit inutilizabile în urma alunecărilor de teren, pagubele fiind estimate la aproximativ 18 milioane de lei.
 
Cea mai afectată este clădirea stăreţiei, aproape ruptă în două de alunecare. Pereţii sunt rupţi, iar în alei sunt crăpături de aproape un metru. 
 
Turiştii au fost îngroziţi de peisajul dezolant pe care l-au găsit în incinta mânăstirii. ”Nu mă aşteptam să găsesc aşa ceva. Cred că va fi extrem de costisitor, cred că vor trebui demolate”, ne-a declarat un turist.
 
Cele 40 de măicuţe cu vârste cuprinse între 30 şi 90 de ani, care locuiau în mănăstire, au fost mutate deja la aşezământul de batrâni al Arhiepiscopiei Buzăului şi Vrancei, construit în vecinătate.
 
Aşezarea monahală de la Răteşti era la sfârşitul secolului al XVI-lea schit de călugări, iar în anul 1752 este părăsită, pentru ca în 1760 să fie reînfiinţată ca schit de maici. În 1861, la Răteşti fiinţează şcoala pentru maici şi fete sărace, iar în 1912, şcoala pentru adulte. Mănăstirea deţine o colecţie de artă bisericească veche şi pictură de Gheorghe Tatarescu. 
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: