Griji imense printre săteni, din cauza scumpirii lemnului de foc. „Trebuie să fii chibzuit cu proviziile”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto I. Bunilă
Foto I. Bunilă

Vin vremuri grele pentru românii care-şi încălzesc locuinţele cu lemne. În doar câteva luni, preţurile la metrul cub de fag şi stejar au crescut cu peste 200 de lei, iar scumpirea pare că se va accelera cu cât ne apropiem de anotimpul rece.

Ca să poată ieşi din iarnă, cu economii la sânge, gospodarii trebuie să-şi facă provizii de lemne de minumum 4.000 de lei. Gheorghe Manole este unul dintre numeroşii gospodari revoltaţi de ritmul cu care lemnele pentru foc se scumpesc. La Mărăcineni, în judeţul Buzău, oamenii au început să-şi cumpere deja lemnele pentru iarnă, deşi suntem abia la mijlocul lunii august. 

„Lemnele pe care le vedeţi la poartă sunt cumpărate de curând cu suma de peste 7.000 de lei. Peste o lună de zile, astea ce vedeţi aici vor valora peste o sută de milioane de lei. Deci, trebuie o cheltuială de cel puţin o sută de milioane ca să faci un foc, două”, spune Gheorghe Manole. 

Zilnic, sunt descărcate în curţi sau în faţa porţilor grămezi de fag şi stejar, speciile cele mai convenabile la preţ şi eficienţă. Gospodarii se grăbesc să cumpere lemnele, deja foarte scumpe, deoarece se tem că peste numai câteva săptămâni preţurile o vor lua razna.

„Va fi o mie de lei metrul cub, iar aceste zece metri cubi cât sunt aici, la mine, o sută de milioane valorează. Şi dacă, Doamne fereşte, va fi o iarnă grea, trebuie încă un transport de zece metri cubi, încă o sută de milioane, apoi vedem ce mai facem la primăvară”, este de părere domnul Manole.

Ca peste tot în ţară, la sate, majoritatea oamenilor din comuna Mărăcineni se încălzesc iarna la sobă. Soţii Manole şi-au umplut deja magazia cu lemne cât să le ajungă, speră ei, toată iarna. Ca să facă economie, au renunţat inclusiv la obiceiul de a pregăti mâncarea în bucătăria de vară.

„Înainte foloseam bucătăria de vară, pentru că aveam lemne care ne ajungeau toată vara. Acum nu ne mai ajung, trebuie să fii foarte chibzuit cu proviziile şi de aceea ne-am şi mutat la bucătăria din casă, unde folosim butelia. E mai convenabil cu butelia, mai ales că nu ştim ce vremuri vor veni”, spune Viorica Manole.
buzaulemne

Lemnul pentru foc iese din depozite la preţuri ce variază între 400 şi 450 de lei, în funcţie de specie şi de esenţă, însă ajunge la poarta clientului cu până la 700 de lei. 

„În anii trecuţi, dădeam în jur la 16, 17 milioane de lei pentru lemnul care ne ajunge toată iarna. Acum, din ce în ce s-a ridicat şi acum am auzit că băiatul ăsta cere 35 de milioane de lei. Continuă să crească preţul”, declară Gheorghe Grigore, din satul Potoceni.

buzaulemne

În primăvara acestui an, lemnele s-au vândut mai ieftin. Gospodarii au ieşit însă fără bani din sezonul rece, astfel că cei mai mulţi au amânat aprovizionarea pentru sfârşitul verii, începutul toamnei.

„Cel mai ieftin lemn este atunci când ieşi din iarnă, adică primăvara. Dacă acum începem să achiziţionăm, înseamnă că nu am avut cu ce. La sfârşit de vară, cei din zona rurală încep să mai acumuleze financiar pentru că încep să iasă la piaţă cu ce cultivă ca şi fermieri”, ne explică Gheorghe Manole, din Mărăcineni.

Mai norocoşi sunt gospodarii care au pădurile lor, numai că şi aceştia trebuie să plătească transportul şi mâna de lucru. Potrivit datelor oficiale, în prezent, jumătate dintre gospodăriile din România se încălzesc cu sobe alimentate cu lemne, cele mai multe în mediul rural.

Vă recomandăm să mai citiţi:

 VIDEO Turiştii români redescoperă Vulcanii Noroioşi după lunga perioadă de restricţii impuse de pandemie

FOTO Start în modernizarea unui drum turistic din judeţul Buzău, neasfaltat de peste patru decenii

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite