Alergiile de primăvară-vară declanşează episoade de rinită alergică la peste 18% din populaţie VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Detalii despre alergie sunt oferite de Simona Băjenaru, medic alergolog
Detalii despre alergie sunt oferite de Simona Băjenaru, medic alergolog

Persoanele care suferă de afecţiuni alergice au mult de furcă în această perioadă a anului. Rinita alergică se manifestă prin simptome precum nas înfundat, mâncărimi ale nasului, strănut şi ochi lăcrimoşi şi este provocată de contactul cu polen, acarieni, mucegaiuri şi păr de animale.

Simptomele care pot varia de la uşoare la grave sunt asemănătoare celor cauzate de răceală sau gripă. 

Gradul de sensibilizare a persoanei şi cantitatea de alergeni influenţează în mod decisiv apariţia şi agravarea simptomatologiei.

Alergenii pot fi de exterior, precum polenul de la copaci, iarba şi buruienile - Ambrozia, Artemisia, pot fi de interior - păr de animal de companie, acarienii din praful de casă, mucegai – dar şi alergeni profesionali şi substanţe alergene existente la locul de muncă – dizolvanţi sau detergenţi etc..

Rinita alergică este o afecţiune caracterizată prin apariţia de simptome din cauza reactivităţii crescute a mucoasei nazale ca urmare a expunerii la un alergen sensibilizant. 

”Simptomatologia include rinoree, obstrucţia nazală, prurit nazal şi strănut. Rinita alergică se poate însoţi deseori şi de conjunctivită alergică şi de hiperlăcrimare”, spune Simona Băjenaru, medic alergolog.

Pacienţii pot dezvolta rinite alergice sau, în cazurile mai grave, chiar astm. ”Deseori coexistă, astfel încât 15% până la 38% dintre pacienţii cu rinită alergică suferă şi de astm, iar 6% până la 85% dintre pacienţii astmatici prezintă şi simptome nazale”, a declarat dr. Simona Băjenaru, medic alergolog SJU Buzău.

Schimbările de climă, iarba şi polenul de la florile arborilor pot crea mari neplăceri persoanelor care dezvoltă frecvent rinite alergice. Aceste trebuie să evite pe cât posibil alergenii care declanşează simptomele. 

Pentru perioada mai-iulie, medicul specialist spune că vinovat de alergii este polenul de graminee sălbatice şi de cultură, iarba fiind  declanşatorul principal al alergiilor pe polen în timpul lunilor de vară şi cauzează unele dintre cele mai severe şi greu de tratat simptome.

Testarea este un prim pas pentru ameliorarea corectă a simptomelor produse de alergiilor sezoniere.

„O serie de medicamente pot controla simptomele rinitei alergice. Se administrează diverse medicamente în funcţie de severitatea manifestărilor clinice atât sistemic pe cale orală cât şi local, sub formă de sprayuri nazale. De menţionat că medicaţia de sinteză nu vindecă cauza rinitei alergice”, declară Simona Băjenaru, medic alergolog.

Pentru a trata cauza rinitei alergice, se recomandă o imunoterapie alergen specifică, ce constă în administrarea unor preparate speciale în doze progresiv crescând atât la concentraţie cât şi cantitativ cu scopul de a induce toleranţa imunologică.

În această perioadă, pacienţii diagnosticaţi cu afecţiuni alergice trebuie să îşi administreze în continuare tratamentul, aşa cum a fost prescris de medicul specialist. 

Totodată, este recomandat ca şi de acum înainte persoanele alergice la polen sau praf să poarte mască de protecţie atunci când ies pe stradă, pentru evitarea contactului cu alergenii din atmosferă.

Cum să ne ferim de rinita alergică în sezonul cald

Medicul recomandă „evitarea activităţilor exterioare, în aer liber, când concentraţia polenurilor este mare, în sezoanele polenice, în special în zilele călduroase şi uscate.

Sunt de preferat activităţi în exterior în zilele umede, înnorate sau ploioase. Sunt de evitat, pe cât posibil, zonele cu concentraţii crescute de polenuri.

Alegeţi vacanţe în zone cu concentraţii reduse de polen conform indicaţiilor, renunţaţi la plimbări, alergări, mers pe bicicletă sau picnicuri în parcuri sau în mediu rural în timpul sezonului polenic.

Evitaţi cositul sau tăierea sau tunsul ierbii, şi dacă este absolut necesar, se impune purtare de mască şi ochelari protectori. Închideţi ferestrele locuinţei între orele 6 şi 16, deschiderea fiind recomandată după miezul nopţii. 

Se recomandă închiderea geamurilor autovehiculelor, utilizarea instalaţiilor de aer condiţionat şi a filtrelor speciale pentru alergene, în perioada sezonului polenic.

Spălaţi frecvent faţa cu apă în cursul zilei şi faceţi duş la sosirea la domiciliu pentru îndepărtarea grăuncioarelor de polen. Uscarea lenjeriei şi a hainelor se recomandă a se face în uscător, nu în mediu exterior, în timpul sezonului poleni.

   

 Vă mai recomandăm să citiţi:

Cercetătorii buzoieni au creat usturoiul Benone, cu gust dulce, acrişor şi iute. Legumicultorul care l-a comandat este fan Benone Sinulescu, rapsodul Buzăului

 

Afacerea bio a unei americance din Munţii Buzăului, care asigură finanţarea unui cămin de copii

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite