Secţie închisă din lipsă de asistente la Pediatrie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Blocurile operatorii şi secţiile de reanimare ale spitalelor braşovene sunt grav afectate de lipsa de cadre medicale. Cea mai gravă situaţie este la Spitalul de Pediatrie Braşov, unde reprezentanţii unităţii au fost nevoiţi să închidă secţia de ORL, în ultimele două weekenduri.

Toate spitalele braşovene se confruntă cu o lipsă de personal acută, care a început să le afecteze activitatea, în ciuda eforturilor depuse de managerii acestora de a menţine situaţia pe linia de plutire. Plecările masive ale cadrelor medicale către mediul privat şi blocarea posturilor în sistemul bugetar sunt principalele motive pentru care unităţile medicale braşovene funcţionează la limita de avarie. Indiferent de unitatea medicală, cel mai mare deficit semnalat este la nivelul asistentelor medicale.

Criză fără precedent

Din cauza lipsei de personal, la Spitalul de Copii din Braşov, s-a luat o măsură fără precedent: închiderea secţiei de ORL, pe perioada weekendului.

„Cea mai gravă situaţie se semnalează la ORL, secţie pe care am fost nevoiţi să o închidem din lipsă de personal, la sfârşit de săptămână. Pentru că intervenţiile care se fac aici nu sunt de urgenţă, încercăm să le programăm, astfel încât copiii să fie externaţi până în weekend. Au fost totuşi şi pacienţi care trebuiau ţinuţi sub observaţie. Am închis secţia, iar pe aceşti copii i-am transferat la chirurgie. Sunt de 15 ani directorul acestui spital, însă este pentru prima dată când sunt nevoit să recurg la o astfel de măsură", a declarat Ioan Mâzgăreanu, managerul Spitalului de Pediatrie Braşov.

O asistentă, la trei saloane

Probleme mari sunt şi în blocul operator al Spitalului de Copii, unde în loc de cinci asistente, lucrează doar două, dar şi în secţia de bolnavi cronici, unde doar două infirmiere trebuie să îngrijească micuţi cu leucemie, diabet şi alte boli grave. Acest lucru se întâmplă în condiţiile în care cele două angajate trebuie să acopere atât turele de zi, cât şi pe cele de noapte.

Situaţia nu este cu nimic diferită nici la Maternitatea din Braşov, unde o asistentă trebuie să supravegheze şi câte 30 de pacienţi, făcând ture între saloane şi între etaje. Cu un deficit de 97 de asistente medicale, spitalul oferă cu greu toate îngrijirile necesare pacientelor sale.

La Spitalul Judeţean Braşov, trei secţii au mare deficit de personal: oncologia, reanimarea şi blocul operator. Pe secţia de terapie intensivă, unde sunt internaţi pacienţi în stare critică, lucrează doar 35 de asistente în loc de 47 şi doar 11 infirmiere în loc de 19.

Blocarea posturilor în sistemul bugetar şi instaurarea regulii prin care la 7 posturi eliberate se aprobă doar o angajare face cu atât mai dificilă situaţia. Spitalele braşovene scot la concurs în cea mai mare parte doar posturile vacante temporar.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe brasov@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

image
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite