Localnicii din Victoria, condamnaţi să respire aer contaminat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sursa mirosurilor insuportabile ce plutesc prin aerul din Victoria este o enigmă neelucidată de către autorităţile de mediu. Conform măsurătorilor, emisiile de la staţia de epurare a „Viromet" şi de la „Purolite" sunt în limitele normale şi  nu se pot aplica amenzi.

Când spui Victoria te gândeşti la poalele munţilor Făgăraş şi implicit la o zonă numai bună de a te relaxa la aer curat. Din păcate, realitatea nu este deloc aşa, iar localnicii de aici se plâng că nu mai suportă mirosul din aer.

Oamenii spun că poluarea vine dinspre combinatul chimic de la marginea localităţii. Au adresat numeroase reclamaţii autorităţilor locale şi acestea, la rândul lor, au sesizat comisarii Gărzii de Mediu. Chiar dacă în aer se simte adeseori un miros deranjant, măsurătorile efectuate, la faţa locului, indică valori aflate în limita standardelor admise. „Disconfortul este sesizabil, dar atâta timp cât măsurătorile sunt în regulă, practic, nu avem ce face", a precizat Gheorghe Cristian, primarul oraşului Victoria.

Apele reziduale miros îngrozitor

Localnicii din Victoria au început să se plângă din nou de mirosurile neplăcute la începutul lunii ianuarie, când firma „Purolite", producător de răşini, şi-a reluat activitatea. Oamenii spun că mirosurile nu vin de altundeva decât de la staţia de epurare a „Vriomet", unde de fapt ajung apele reziduale rezultate în urma procesului de producţie desfăşurat de „Purololite". Oamenii spun că societatea este cunoscută însă, ca o oaie neagră peste hotare, unde are astfel de puncte de lucru şi unde de altfel a fost şi sancţionată pentru poluare.

„Am fost şi noi la faţa locului împreună cu cei de la Purolite care au efectuat măsurătorile şi am observat că totul este în regulă. Din păcate, cu nasul nu putem să demonstrăm că există poluare şi nici să dăm amenzi", a explicat Marian Baciu, inspector în cadrul Compartimentului de Mediu al Primăriei.

Aparat de măsurare a poluării din aer

Edilii intenţionează să achiziţioneze, în decursul acestui an, un aparat performant cu care să poată efectua măsurători ale emisiilor din aer. „Vrem să-l omologăm şi să facem şi noi măsurători, pentru a fi siguri că monitorizarea este făcută corect. În cazul în care se dovedeşte că sunt nereguli vom putea să acţionăm", ne-a mai spus Marian Baciu.

Reprezentanţii „Viromet" sunt de cu totul o altă părere şi spun că mirosurile pestilenţiale nu ar proveni de la staţia de epurare din incinta societăţii. „Obligaţia noastră este de a epura aceste ape reziduale. De aer nu ne putem ocupa. Emisiile din aer nu sunt de la noi, sunt de un alt specific şi nu au legătură cu impurităţile din apă. Volatilitatea se produce înainte ca apele să ajungă la noi, respectiv la cine le emite. Noi am investit două milioane de euro în staţia de epurare, iar acest proces se realizează într-un sistem închis şi nu ar avea cum să emane mirosuri", a susţinut Ciprian Ţeţiu, şeful Departamentului Calitate Mediu al „Viromet".

Există şi depăşiri de valori

Cele două companii au recunoscut că au exitat şi situaţii în care încărcarea cu aminoacizi a apelor provenite de la Purolite a fost peste valorile prevăzute. Reprezentanţii Purolite spun însă, că mirosurile nu provin din instalaţiile lor. „În urma investigării situaţiei din 4.01.2010 s-a descoperit că toţi parametrii de proces au fost normali. Pentru ziua respectivă ni s-a raportat o valoare mai mare a conţinutului de amine din apele reziduale, dar PH-ul acestor ape a fost în limitele normale şi nu ar fi trebuit să creeze miros", se precizează în adresa pe care Purolite a transmis-o edililor locali.

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos

image
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite