Un poliţist înjură ca la uşa cortului, după ce urcă în maşina de Poliţie, un şofer cu care vorbise cu puţin timp înainte

Un poliţist şi doi jandarmi sunt protagoniştii unui incident petrecut în localitatea brăileană Ianca. Pe imaginile filmate cu un telefon mobil se aude cum un şofer este înjurat într-un limbaj obscen, iar unul dintre oamenii legii spune că abia se abţine să nu se dea jos din maşina de Poliţie şi să îi aplice o corecţie.

O filmare în care apar un poliţist şi doi jandarmi din Brăila a devenit virală pe internet. Poliţistul poartă o discuţie cu un şofer, iar după aceea urcă în autospeciala de Poliţie şi pe fundal se aude cum localnicul este înjurat şi ameninţat. Incidentul a avut loc în luna octombrie 2021, dar recent cazul a ajuns în atenţia procurorilor militari.

Reproducem mai jos dialogul dintre aceştia:

Şofer: Ăsta e profesionalism la dumneavoastră? Ce cuvinte ai folosit…o să te audă şi o să te vadă lumea aici

Poliţist: Şi dacă o să mă vadă lumea, ce?

Şofer: Ăştia sunt termenii de adresare ai unui poliţist când cere actele?

Poliţist: Cred că toţi şoferii care au fost opriţi au ştiut ce să prezinte. Ne-aţi fi de folos dacă ne-aţi lăsa în pace.

Şofer: Dar ce vă fac  eu?

Poliţist: Vă doresc o seară minunată

„Îmi venea să mă duc să-i dau măcar una la oase”

Lucrurile capătă o altă întorsătură după ce poliţistul intră în maşină şi începe o discuţie cu jandarmii. Pe fundal se aude cum poliţistul începe să îl înjure pe şofer, iar un jandarm i se alătură şi plusează, sugerând că abia s-a abţinut să nu se dea jos din maşină şi să îl ia la bătaie pe şofer.

Poliţist: … (n.red. cuvinte obscene care nu pot fi reproduse) de prost.

Jandarm: Doamne, …(n.red. cuvinte obscene care nu pot fi reproduse) Cu cine mi te-a scos în cale…(n.red. cuvinte obscene care nu pot fi reproduse). Băi, eu nu ştiu ce răbdare ai tu, frate! Doamne fereşte, doamne maica Domnului …(n.red. cuvinte obscene care nu pot fi reproduse) de-am ajuns să trăiesc eu asta. Închide mă, uşa, să-mi aprind o ţigară. că nu mai pot.

Poliţist: Nu l-am văzut aşa pe Vasile niciodată.

Jandarm: Doamne, îmi venea să mă duc să-i dau măcar una la oase.

Poliţist: Tu crezi că mie nu?

După cele întâmplate, poliţistul şi cei doi jandarmi implicaţi în incident au intrat în atenţia IPJ Brăila şi de Jandarmeria Brăila. Cele două instituţii s-au autosesizat, dar şi şoferul a depus o plângere după ce imaginile filmate chiar de către poliţist au ajuns pe reţelele sociale, aflând astfel că a fost înjurat şi ameninţat.

Acum, cazul a fost preluat de Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Bucureşti, care îi anchetează pe pe cei doi jandarmi şi urmează să stabilească dacă faptele comise de aceştia sunt infracţiuni, iar într-un astfel de caz, îi va trimite în judecată, după cum ne-a declarat sergentul major Andreea Abăseacă, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Brăila. 

În cazul poliţistului implicat în incident, verificările efectuate de Compartimentul Control Intern din IPJ Brăila nu au scos la iveală abateri de la statutul poliţistului.

“Având în vedere imaginile prezentate în spaţiul public, precizăm următoarele: În data de 6 octombrie 2021, I.P.J. Brăila a primit o petiţie de la un bărbat, prin care sesiza faptul că o patrulă mixtă, formată dintr-un poliţist din cadrul Poliţiei Oraşului Ianca şi doi jandarmi, ar fi avut un comportament necorespunzător faţă de un alt cetăţean. Astfel, a fost dispusă efectuarea de verificări prin Compartimentul Control Intern, în vederea stabilirii situaţiei de fapt. În urma verificărilor efectuate în ceea ce priveşte conduita agentului de poliţie, s-a constatat faptul că expresiile jignitoare nu au fost adresate de poliţist, prin urmare nefiind identificate aspecte care să atragă răspunderea disciplinară a acestuia, conform Legii nr. 360/2002 privind Statutul Poliţistului. Totodată, precizăm faptul că în timpul interacţiunii cu cetăţeanul, agentul de poliţie a avut un comportament civilizat şi   în concordanţă cu codul deontologic”, au precizat reprezentanţii IPJ Brăila.

Până la finalizarea anchetei penale, cercetarea disciplinară în cazul celor doi jandarmi a fost suspendată.

recomandăm să citiţi şi:

Derapaj grav al unui antivaccinist clujean, membru PSD: îl ameninţă cu moartea pe Raed Arafat VIDEO