Insolaţia, afecţiunea de sezon estival care poate fi letală - explicaţia medicilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A venit vara şi canicula bate la uşă, iar una dintre afecţiunile cauzate de căldura excesivă, ce poate avea urmări foarte grave, chiar letale, este insolaţia. Aceasta se instalează atunci când organismul uman nu-şi mai poate regla eficient temperatura, ducând rapid la starea de rău, leşin, inclusiv comă, în cazurile cele mai grave.

Conceput în aşa fel încât să îşi menţină o temperatură optimă în situaţii comune, dar şi în timpul expunerii de scurtă durată la radiaţii solare puternice, organismul uman are nevoie de transpiraţie pentru a putea funcţiona corespunzător. La temperaturi extreme, transpiraţia creşte, însă dacă această stare se prelungeşte poate interveni deshidratarea. Când organismul nu mai poate transpira şi începe să se supraîncălzească, se instalează insolaţia.

O serie de factori care predispun la apariţia acestei afecţiuni sunt reprezentaţi de temperaturile excesive, umiditatea crescută din atmosferă, expunerea îndelungată la razele solare, activitatea fizică intensă. Sunt preduspuse la insolaţie în special persoanele cardiace, cei supraponderali sau cei care au probleme de metabolism ori endocrinologice. Copii de vârste fragede prezintă, de asemenea, un risc crescut, deoarece organismul lor îşi reglează mai greu temperatura optimă.

„Semnele instalării insolaţiei sunt durerea de cap, senzaţia de vomă, roşeaţa pielii de pe faţă, dar şi de pe corp, în general, o stare generală de slăbiciune”, spune medicul generalist Marian Baciu.

Potrivit acestuia, pacienţii afectaţi de insolaţie trebuie transportaţi imediat la răcoare, într-o cameră bine ventilată. Dacă sunt conştienţi şi cooperanţi, acestora trebuie să li se administreze pe cale bucală cât mai multe lichide, la temperatura camerei. Este vorba despre ceaiuri sau apă plată, în niciun caz despre bere sau alte băuturi alcoolice.

„Alcoolul accentuează starea de deshidratare”, precizează medicul Baciu. Tot acesta spune că pacienţilor trebuie să li se pună comprese reci pe frunte, însă nu şi pe restul corpului, deoarece organismul pierde oricum căldură în acele momente.

Pacienţii intraţi în comă trebuie transportaţi imediat la spital şi perfuzaţi. „În general, dacă se face o hidratare corespunzătoare, organismul revine la o stare acceptabilă în circa 2-3 ore. Pe lângă plasarea pacientului într-o încăpere răcoroasă şi hidratarea acestuia, ca tratament medicamentos se pot administra antivomitive sau analgezice”, mai precizează medicul Marian Baciu.

Cititi si

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite