Beneficiile extraordinare ale lăptişorului de matcă, considerat elixirul tinereţii: te scapă de ulcer, insomnie, colesterol ridicat şi stres
0Forţând o analogie, am putea spune că lăptişorul de matcă este pentru albine ceea ce nectarul şi ambrozia era pentru zeităţile antice. În interiorul stupului, doar regina matcă are privilegiul de a se hrăni pe parcursul vieţii cu acest produs apicol de excepţie. Albinele lucrătoare îl primesc doar în primele 3-4 zile de viaţă, pentru a li se fortifica organismul.
Lăptişorul de matcă este produs de albinele lucrătoare tinere, care amestecă mierea proaspătă cu enzimele secretate de glandele lor hipofaringiene. Ceea ce rezultă este un extraordinar complex de vitamine şi minerale, pe care albinele îl depozitează în botcile stupului, acele celule ale fagurelui unde se află larvele viitoarelor mătci. De el beneficiază în principal viitoarel mătci, care îşi trăiesc stadiul de larvă învelite în lăptişor de matcă.
În stare pură, lăptişorul de matcă se recoltează în cantităţi infime. De la o familie de albine se adună, pe parcursul unui an, doar circa 50 grame de lăptişor de matcă, o substanţă cremoasă, de culoare galben deschis sau pal.
Apicultorul brăilean Florian Vizireanu spune că, dacă nu este conservat imediat după recoltare, prin congelare sau prin amestecare cu miere de albine, lăptişorul de matcă se alterează foarte rapid. Potrivit lui Vizireanu, ceea ce industria alimentară sau farmaceutică foloseşte drept lăptişor de matcă este de fapt un amestec de lăptişor în stare pură şi un extras din larve de trântor. Larvele respective au maxim vârsta de 9 zile, iar enzimele pe care le conţin au proprietăţi asemănătoare cu lăptişorul de matcă.
În prezent, majoritatea medicilor apiterapeuţi recomandă şi folosesc lăptişorul de matca pur în tratarea multor afecţiuni severe, iar nenumărate studii confirmă proprietăţile extraordinare ale acestui produs.
Conţinutul ridicat de vitamine A, C, D şi E, dar şi de săruri minerale bogate în cupru, fier sau fosfor face ca lăptişorul de marcă să stimuleze toate funcţiile vitale ale organismului uman. Este considerat un tonic al energiei şi vitalităţii, fiind un remediu eficient în boli precum ulcer, constipaţie, colesterol ridicat, insomnie, răceală şi gripă, stres.
Ca mai toate produsele apicole, şi lăptişorul de matcă poate provoca alergii grave, motiv pentru care persoanele predispuse la astfel de alergii trebuie să evite consumarea sa. De altfel, lăptişorul albinelor nu prea poate fi consumat în stare pură, deoarece are un gust amar şi un miros puternic. Ca medicament, este preparat sub formă de capsule, iar pentru proprietăţile sale benefice pentru pielea umană, se găseşte în componenţa unor creme cosmetice.
Cititi si