„Vânătorii gheţurilor” şi un abator în aer liber dincolo de Cercul Polar. Ce au descoperit oamenii de ştiinţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Insula Kotelny
Insula Kotelny

În cea mai rece zonă, locuită, de pe glob, arheologii au făcut descoperiri uluitoare.  Acum 26.000 de ani, dincolo de Cercul Polar, bande de vânători reuşeau să supravieţuiască în condiţii extreme şi trăiau doar pentru a doborî cele mai uriaşe mamifere care bântuiau uscatul.

Insula Kotelny se află la circa 990 de kilometri , mai sus, de Cercul Polar, aproape de coastele Yakuţiei, o republică din Federaţia Rusă. Este un loc cu temperaturi arctice, pe alocuri o stepă semi-îngheţată, bătută de vânturi reci alternând cu zone stâncoase şi deluroase. 

Nimeni nu şi-ar imagina că oamenii ar putea poposi sau cu atât mai mult, locui, într-un mediu atât de aspru şi neprietenos. Cu toate acestea Insula Kotelny este cea mai rece zonă, locuită de oameni. Şi încă de acum 26.000 de ani. 

Cel puţin asta arată o serie de descoperiri arheologice din anul 2019. Vânători paleolitici străbăteau aceste stepe în căutarea unei prăzi extrem de preţioase. Nu se  ştie cum dar aceşti vânători nu numai că au supravieţuit în aceste condiţii dar au reuşit să transforme zona şi într-un adevărat abator în aer liber, cel mai nordic avanpost al lumii paleolitice.  

Un abator în aer liber

În anul 2019, o echipă de cercetători şi exploratori în zona artctică au dat peste rămăşiţele unui mamut lânos pe insula Kotelny. La o cercetare mai atentă s-a ajuns la concluzia că animalul a fost vânat şi tranşat de un grup de vânători din Paleolitic, adică Epoca Veche a Pietrei. 

Conform analizelor de laborator, mamutul ar fi fost ucis şi dezmembrat acum 26.000 de ani. O parte a uneltelor folosite de acei vânători arctici au rămas la faţa locului şi constau în dălţi din piatră, pentru secţionarea şirei spinării, obiecte folosite la tăiat carnea, la îndepărtat pielea de pe carcasă dar şi unelte foarte dure pentru spargerea oaselor şi extragerea măduvei. 

„Mamutul a fost măcelărit de oameni. Există un număr mare de oase şi fildeşi procesaţi. Sunt tăieturi lineare, urme de ciopârţire, mai ales în zona vertebrelor. Vânătorii respectivi au folosit o gamă variată de unelte pentru tăiat ”, a precizat Alexander Kandyba, un cunoscut cercetător la Departamentul de Arheologie a Epocii de Piatră din cadrul Institutului de Arheologie şi Etnografie, aripa siberiană a Academiei Ruse de Ştiinţe, pentru publicaţia ”Siberian Times” . În zonă ar exista mai multe rămăşiţe disparate ale mamuţilor ucişe pe insulă. Era, practic, un adevărat abator. 

Vânătorii din Ţara Gheţurilor

Cei care au ucis mamutul era clanuri de vânători paleolitici, de acum 26.000 de ani, specializaţi în vânătoarea acestor animale uriaşe. Le ucideau cu suliţe, cu săgeţi, dar şi cu multe capcane speciale. Vânătoarea de mamuţi era o adevărată aventură, fiind pe cât de periculoasă, pe atât de profitabilă pentru aceste comunităţi de vânători nomazi din zorii omenirii. Carnea mamutului era deosebit de proteică şi îi ajuta să reziste condiţiilor vitrege. 

Pielea şi blana mamutului era impermeabilă şi era folosită atât pentru haine dar şi pentru confecţionarea adăposturilor în câmp deschis. Oasele mari erau deasemenea folosite pentru construirea de colibe şi tabere, aşa cum o arată şi descoperirile de la Ripiceni, judeţul Botoşani. 

Alte părţi ale osaturii mamutului erau folosite la rândul lor pentru confecţionarea de unelte, arme sau obiecte de podoabă şi cult. Acestea din urmă erau realizate mai ales din preţioşii fildeşi. 

De la un mamut nu se arunca aproape nimic. De altfel, aşa cum arată cercetătorii, mamuţii sunt cei care i-au atras pe oameni în aceste ţinuturi cu climă aspră. Pentru a supravieţui, cetele de vânători urmau turmele de mamuţi. Acum 26.000 de ani, Kotelny nu era o insulă, ci parte a uscatului. Se presupune că cei care obişnuiau să urmărească mamuţii până aici erau vânători din Alaska care străbăteau fâşia de uscat care lega odinioară America de Asia.  

Aşa cum arată descoperirile, vânătorii de mamuţi stăteau cel puţin temporar pe insula Kotelny. În acest loc tranşau mamutul şi repartizau toate bunurile obţinute de la o carcasă pe categorii, de la hrană până la materii prime. Măduva extrasă era deosebit de importantă, fiind deosebit de proteică şi hrănitoare. În momentul de faţă insula Kotelny este locul cel mai nordic locuit vreodată de oamenii Paleoliticului.

Vă recomandăm să citiţi şi:

Sute de mii de angajaţi ruşi riscă să fie concediaţi după ce companiile străine au părăsit Rusia

Guvernul Republicii Moldova creşte cheltuielile publice

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite