Salariile dascălilor din Botoşani, pe terminate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

 Fondul de plată al cadrelor didactice pe ultimele două luni ale anului a rămas fără niciun leu. Banii au fost transferaţi  de autorităţi pentru plata lefurilor din trimestrul trei. Singura soluţie ar fi o rectificare de buget care să acopere necesarul de 8,8 milioane lei pentru noiembrie şi decembrie.

Profesorii din Botoşani au salariile asigurate doar până în luna octombrie, inclusiv. Şi asta după ce autorităţile locale au cerut transferarea a  6 milioane de lei din fondul de salarii din trimestrul IV pe trimestrul III. Din această cauză, fondul de salarii pe ultimele două luni ale anului a rămas fără niciu un leu şi se aşteaptă acum o rectificare bugetară.


Acum autorităţile locale încearcă să convingă Guvernul să aloce printr-o rectificare de buget aproape 9 milioane de lei fondului de salarii din învăţământ. „Pe octombrie nu sunt probleme din câte am înţeles de la Finanţe. Avem solicitarea de 8,8 milioane lei la Guvern. Se cunoaşte problema la cel mai înalt nivel“, a declarat prefectul Cristian Roman.


Nicio noutate pentru Sindicate


Sindicaliştii din învăţământ susţin că se aşteptau la acest lucru încă din primăvară, când au protestat în stradă pentru plata drepturilor salariale care întârziau să fie onorate din cauza deficitului existent în bugetele instituţiilor de învăţământ. „În urma protestelor din martie au fost transferaţi bani dintr-un trimestru în altul şi ne aşteptam să se ajungă în această situaţie spre final de an. Sunt şcoli în judeţ unde oamenii au primit în luna august salariile pe iunie. Guvernul trebuie să găsească rapid o soluţie“, a declarat Maria Ţiprigan, liderul SIP. 


Deficit cauzat de hotărâri judecătoreşti 


Probleme legate de plata salariilor cadrelor didactice au apărut în martie doar în judeţele Botoşani şi Suceava. Motivul pentru care a existat această problemă a fost că la începutul anului salariile plătite la nivelul acestor judeţe au fost sporite cu  33% faţă de nivelul prevăzut de Legea salarizarii în baza unor hotărâri judecătoreşti în favoarea profesorilor.


Dascălii au cerut în instanţă  şi plata unor drepturi salariale neprevăzute iniţial  în bugetele unităţilor de învăţământ şi a fost nevoie ca sume importante de bani să fie transferate dintr-un trimestru în altul pentru a acoperi deficitul din fondul de salarii.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite