Jonglerii cu pavele pe Pietonalul Unirii din Botoşani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Firma care a câştigat licitaţia organizată de Primăria Botoşani pentru reabilitarea Pietonalului Unirii a început să scoată o parte dintre dalele pe care le-a montat în lunile martie, aprilie, mai şi iunie. În locul celor produse în România se monteză altele, din Germania. Edilii şi şefii companiei au explicat că este vorba despre o strategie gândită dinaintea demarării lucrărilor.

Operaţiunea de înlocuire a pavelelor temporare a început pe partea dinspre bulevardul Mihai Eminescu, unde deja dalele de la Symmetrica au fost înlocuite cu altele, din beton decorativ, importate din Germania. Primul transport cu astfel de pavele a sosit sâmbătă, iar muncitorii au şi trecut imediat la dislocarea celor puse în primăvară şi montarea celor noi. Nu sunt scoase toate pavelele, ci doar cele din centrul pietonalului, creându-se astfel un culoar care face legătura între fântâni şi jardiniere.


Zece ani garanţie


Montarea noilor dale în acest fel ar fi fost programată din timp şi nu o eroare de construcţie. „Noi am pus provizoriu pavele în jurul fântânilor arteziene şi a jardinierelor, pe care acum le scoatem. Dacă lăsam spaţiu gol riscam să degradăm o suprafaţă mai mare. Acum, pur şi simplu, le scoatem pe cele din ţară şi le punem pe cele din beton decorativ“, a declarat inginerul Cezar Bobescu de la Victor Construct SRL, şeful şantierului.
În total vor fi montaţi circa 2.000 de metri pătraţi de pavaj din Germania, în culorile bej, galben şi roşu, despre care constructorul susţine că este de o calitate net superioară produselor asemănătoare din România.


„Arată foarte bine, garanţia este de zece ani fără niciun dubiu, au un strat de finisaj de patru ori mai gros decât dalele de la noi“, a mai afirmat Bobescu, adăugând că s-au importat din Germania fiindcă în România nu există pe piaţă astfel de pavele.


Feţe noi pentru arteziene


Pentru montarea acestor pavele compania care a câştigat licitaţia a mobilizat echipa cea mai calificată, intenţia fiind ca în luna august întreaga investiţie în Pietonalul Unirii să fie terminată. Aceasta va presupune şi efectuarea unor alte importuri din Germania deoarece pe fântâni şi pe jardiniere se va pune marmură, travertin şi granit care nu se găsesc în România. Şefii Primăriei dau asigurări că schimbarea pavelelor într-un interval de numai patru luni nu afectează bugetul oraşului deoarece s-a prevăzut de la început această modalitate de lucru, dar şi pentru că pavelele dislocate vor putea fi utilizate în continuare fără nici o problemă.


Cinci proiecte în unul


„Este exact acelaşi preţ ca la început, nu se cheltuie niciun leu în plus. Soluţia a fost aleasă şi ca să nu rămână găuri pe acolo şi să se împiedice lumea“, a afirmat viceprimarul Cătălin Alexa. Modernizarea Pietonalului Unirii, principalul loc de promenadă din municipiu, face parte din Planul Integrat de Dezvoltare Urbană (PIDU), program european de 19,1 milioane de euro, din care 14,6 milioane euro reprezintă finanţare nerambursabilă.


Acesta este împărţit în cinci proiecte. Este vorba despre „Reabilitarea şi modernizarea străzilor inelului principal de circulaţie din municipiul Botoşani“, de „Modernizare şi reabilitare accese pietonale şi carosabile precum şi iluminat arhitectural în municpiul Botoşani“, care presupune efectuarea unor astfel de lucrări pe Pietonalul Transilvaniei şi în zona Pieţei Centrale, Pietonalul Bancar, Piaţa Revoluţiei şi Pietonalul Unirii, „Reabilitarea, modernizarea parcurilor şi a spaţiilor verzi, precum şi reabilitarea şi modernizarea iluminatului ornamental aferent acestora, în municipiul Botoşani“.


Printr-un alt proiect, „Reutilizare clădire în scopul transformării în centru social în municipiul Botoşani”,  se va reabilita o clădire degradată din strada Tineretului nr. 4 în vederea transformării în centru pentru îngrijirea copiilor aflaţi în situaţie de risc social. Cel de-al cincilea proiect este „Creşterea siguranţei şi prevenirea criminalităţii în zona de acţiune a municipiului Botoşani prin achiziţionarea de echipamente specifice şi amenajarea unui centru de supraveghere“

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite