Cum poţi afla ce simte un copil cu autism. Experimentul unic organizat în România: „Pentru mine a fost o adevărată lecţie“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Timp de trei zile, în municipiul Botoşani este derulat un experiment inedit. Într-un cort amenjat în cea mai circulată zonă a oraşului, Pietonalul Unirii, trecătorii sunt invitaţi de specialişti în psihoterapie să intre pentru câteva minute în pielea unui copil cu autism.

Experimentul este organizat de Asociaţia Părinţilor Copiilor cu Autism din Botoşani şi face parte din proiectul ”Click Autism-Copilul cu aripă de fluture” finanţat de Primăria Botoşani. La eveniment participă şi specialişti în psihoterapie, cei care derulează de fapt întreg experimentul. 

În pielea unui copil cu autism

Propriu-zis, cei care sunt de acord să participe sunt invitaţi într-un cort amenajat pe Pietonalul Unirii. Înăuntru primesc o serie de teste şi vor fi implicaţi în diferite activităţi pentru a înţelege mai bine ce simte şi mai ales cum percepe un autist mediul înconjurător. 

De exemplu, cu ochii închişi aceştia vor fi nevoiţi să aranjeze un puzzle din cuburi sau cu mănuşi pe mâini să încheie nasturi de mici dimensiuni ai unei cămăşi.Totodată vor fi aplicate şi teste senzoriale. Adică, participanţii îşi vor pune căşti pe urechi, urmând să asculte persoane care vorbesc în acelaşi timp, imitând modul de percepţie a unor copii cu autism.

”Este explicată în mod practic, lumea copiilor cu autism. Sunt dificultăţile pe care ei le întâmpină în viaţa de zi cu zi. În felul acesta sperăm ca aceştia copii să fie înţeleşi mai bine şi acceptaţi”, spune Gabriela Ivan, preşedintele Asociaţiei Părinţilor Copiilor cu Autism din Botoşani, organizator al evenimentului. Acţiunea face parte din proiectul ”Click Autism-Copilul cu Aripă de Fluture”. Experimentul a fost realizat pentru a depăşi prejudecăţile legate de autism, pentru a informa pe cei din jur cu privire la această tulburare şi mai ales pentru a-i ajuta pe aceşti copii să se integreze în societate. ”De multe ori oamenii îşi bat joc de aceşti copii, îi etichetează, îi exclud”, spune o participantă la experiment.  

”Pentru mine a fost o adevărată lecţie”

Deja zeci de persoane au participat la experiment, mai ales din curiozitate. Pentru ca acţiunea să fie atractivă, totul a debutat cu câteva dansuri moderne, cu muzică şi lansări de baloane. După ce cortul a devenit vizibil, trecătorii au fost invitaţi înăuntru pentru experiment. ”Am văzut că se întâmplă ceva acolo şi am zis, ”hai să încerc”. Nu mă aşteptam, pentru mine a fost o adevărată lecţie. Ajung să preţuiesc mai bine ce am şi mă ajută să înţeleg mai bine situaţia lor”, spune Tamara, o tînără din Botoşani. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele ştiri:

Experiment social unic la Penitenciarul Brăila: şapte deţinuţi, duşi la o mănăstire pentru a interacţiona în libertate cu copiii lor

Doctoriţa acuzată că făcea experimente medicale pe pacienţi nu mai este arestată la domiciliu. Ce au hotărât judecătorii

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite