Minciuna coordonată a şefilor Sănătăţii din Bistriţa. Cum au ascuns contractele cu Hexi Pharma şi infecţiile din spital

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Anca Andriţoiu conduce DSP Bistriţa de ani buni, reuşind să se păstreze în funcţie indiferent de guvernare FOTO: Bianca Sara
Anca Andriţoiu conduce DSP Bistriţa de ani buni, reuşind să se păstreze în funcţie indiferent de guvernare FOTO: Bianca Sara

Spitalul Judeţean de Urgenţă Bistriţa părea să evite cu succes scandalul dezinfectanţilor furnizaţi de Hexi Pharma. Problemele de la Bistriţa au fost atent ascunse de către Direcţia de Sănătate Publică din judeţ. De parcă nu era suficient, şefa instituţiei pare să nu facă diferenţa între o bacterie şi o boală şi spune că infecţia cu Clostridium Difficile este cauzată de medicamente.

Spitalul Judeţean de Urgenţă Bistriţa este unul dintre cele mai moderne unităţi spitaliceşti din ţară. În ultimii ani, în spitalul în cauză au intrat zeci de milioane de euro, fiind modernizate mai multe secţii. Spitalul din oraşul mic de provincie se poate mândri cu cel mai modern bloc operator din ţară. 

Mai mult, Spitalul Judeţean de Urgenţă Bistriţa a reuşit să fenteze cu succes scandalul dezinfectanţilor care a cuprins întreaga ţară. Bistriţa-Năsăud se număra printre cele două judeţe care nu cumpărase produse de la Hexi Pharma. 

„Noi avem contracte cu multe firme care ne livrează substanţele, pentru că şi ele diferă, în funcţie de suprafaţă şi utilitate. În tehnica noastră, noi facem şi o rotaţie de substanţe, de 6-7 substanţe. Eu m-am bucurat pentru că pe harta domnului Tolontan, Bistriţa-Năsăud era cu bulină, fără relaţii cu treaba asta”, declara managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Bistriţa, Mircea Gelu Buta. 

Surpriza apare însă câteva zile mai târziu, în urma unei serii de anchete desfăşurate de ziarul local Bistriţeanul.ro. Jurnaliştii de la Bistriţeanul.ro au descoperit că în Spitalul Judeţean de Urgenţă se folosesc totuşi doi dezinfectanţi marca Hexi Pharma, Hexio Sept AF şi Hexi Spray. Unul dintre ele este diluat de trei ori, ambele fiind utilizate pentru dezinfecţia suprafeţelor în zone non-critice. 

Faptul că Spitalul Judeţean de Urgenţă Bistriţa utilizează aceste produse este însă cea mai mică dintre probleme. DSP Bistriţa are înregistrate 78 de infecţii cu Clostridium Difficile, însă niciuna nu este considerată de către instituţie o infecţie intraspitalicească şi deci nu a fost anchetată corespunzător.  În ceea ce priveşte infecţiile intraspitaliceşti, DSP Bistriţa are în evidenţă doar cinci infecţii intraspitaliceşti. Asta în ciuda faptului că jurnaliştii de la Bistriţeanul.ro au identificat în doar câteva zile mai multe cazuri care nu au fost consemnate. 

Şefa DSP Bistriţa-Năsăud nu face legătura dintre o bacterie şi o boală

Şefa DSP Bistriţa-Năsăud, Anca Andriţoiu a şi trimis un drept la replică la acuzele jurnaliştilor bistriţeni, care ne arată care este nivelul de pregătire al medicului care conduce de ani buni instituţia. 

În dreptul la replică, Andriţoiu susţine că Clostridium Difficile este „o boală produsă de un medicament prescris luat în doze prea mari sau timp prea îndelungat”. Asta în condiţiile în care Clostridium Difficile este o bacterie, iar boala la care duce infecţia cu această bacterie nu este produsă de vreun medicament, ci doar favorizată de antibiotice puternice. 

Directorul DSP mai spune că nu a primit nicio sesizare cu privire la infecţiile intraspitaliceşti cu această bacterie, deşi o persoană a făcut publice sesizările făcute la instituţie cu privire la o infecţie intraspitalicească cu această bacterie. 

Preşedintele de Consiliu Judeţean, Radu Moldovan, s-a sesizat cu privire la problemele prezentate de publicaţia bistriţeană şi a cerut o anchetă şi măsuri urgente în această chestiune.

„Solicit public tuturor instituţiilor judeţene şi centrale abilitate, să dispună anchete, cu privire la situaţia la care se face referire în ziarul online. (...) Am atras zeci de milioane de euro în sistemul sanitar din Bistriţa-Năsăud pentru a asigura condiţii foarte bune de muncă pentru personalul medical, dar mai ales condiţiile şi servicii medicale de calitate pentru oamenii bolnavi. Astăzi, văd aici o situaţie gravă care nu va rămâne „în coadă de peşte”! Viaţa oamenilor este cea mai importantă şi toţi cei vinovaţi, din neglijenţă sau rea intenţie trebuie să plătească”, a precizat preşedintele de Consiliu Judeţean Radu Moldovan. 

Vă mai recomandăm:

Haos în spitale după eliminarea dezinfectanţilor Hexi Pharma

Hexi Pharma, urmărită penal. Dacian Cioloş: „Săptămâna viitoare modificăm contractele managerilor de spital”. ANAF s-a autosesizat în acest caz

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite