Liviu Rebreanu, între dragostea pentru Fanny  şi recunoaşterea „ilegală” a fetiţei sale din flori

Liviu Rebreanu, între dragostea pentru Fanny  şi recunoaşterea „ilegală” a fetiţei sale din flori

Liviu Rebreanu alături de Puia şi Fanny FOTO: rasunetul.ro

Deşi era o fire discretă, recunoscând acest lucru şi în jurnalele lăsate mărturie, Liviu Rebreanu nu a fost ferit de scandaluri, bârfe sau acuzaţii. Una dintre ele era legată de recunoaşterea „ilegală” a  Floricăi, fiica dintr-o relaţie anterioară a soţiei sale. Se pare că Florica a fost şi motivul pentru care Fanny Rebreanu, soţia scriitorului a refuzat să facă copii: se temea ca fetiţa să nu rămână pe locul doi.

Ştiri pe aceeaşi temă


Liviu Rebreanu şi-a cunoscut soţia la Teatrul Naţional din Craiova, acesta fiind chemat de Emil Gârleanu, pentru a îndeplini funcţia de secretar literar. Ştefana Rădulescu, sau „Fanny” cum îi spuneau cunoscuţii, avea 26 de ani şi o fetiţă de trei ani dintr-o relaţie anterioară.
 
Recunoaşterea „ilegală” a Floricăi

S-au căsătorit în 1912, moment în care Rebreanu a cerut ca în act să se treacă recunoaşterea fiicei Florica, pe atunci în vârstă de trei ani şi jumătate. 


„Juridic, ceea ce făcuse Liviu Rebreanu declarându-se tată, este act penalizat încă din dreptul roman. Altele sunt instituţiile prin care se putea efectua legal intrarea în familie a copilului minor, fie prin înfiere, fie prin adopţie cu consimţământul tatălui natural, care era în viaţă şi cunoscut. Numai că acesta nu o recunoscuse legal. Din falsul juridic de recunoaştere începe o degringoladă morală pentru cei trei, pentru familiile lor şi spectacol pentru mediul social apropiat. Se ajunge apoi la ruperea raportului de comunicare între tabere şi îndepărtarea scriitorului de familia de origine,” povesteşte Teodor Tanco în „Despre Liviu Rebreanu”.


Secretul a fost ţinut secret până la moartea scriitorului, după care, familia lui Liviu Rebreanu a acţionat-o în judecată pe Fanny şi Puia, cum era alintată Florica, negând statutul de descendenţă naturală şi moştenitoare, fiindcă fata nu fusese adoptată legal, iar actul de recunoaştere era un fals.


Toate problemele întâmpinate nu l-au făcut pe Liviu Rebreanu să o iubească mai puţin pe Puia, apropierea sufletească dintre cei doi făcându-se treptat. Acesta a făcut pentru Puia ce nu a făcut pentru fraţii şi nepoţii săi. Inclusiv pe sora sa Miţa a ţinut-o aproape, lângă el în Bucureşti, pentru a o putea creşte pe Puia.

Fanny refuzase chiar să facă copii cu Liviu Rebreanu, de teamă ca fiica sa Puia să nu treacă pe locul al doilea în inima soţului său.


Liviu Rebreanu, fascinat de soţia sa


Cu siguranţă, personalitatea soţiei sale Fanny l-a ţinut aproape pe Liviu Rebreanu. Actriţa reuşea să-l completeze excelent pe Liviu Rebreanu cu firea lucidă, ambiţioasă şi calculată. Fanny s-a bucurat de dragostea şi admiraţia soţului, care în viaţa de familie era modest.


„Când Fanny merge bine, merg toate bine!”, erau cuvintele lui Liviu Rebreanu. Declaraţiile de dragoste au fost multiple, mai ales când cei doi au fost despărţiţi. „Nicio femeie din lume nu mi te poate înlocui nici măcar o clipă”, îi spunea Liviu Rebreanu soţiei.


Liviu Rebreanu, râvnit de actriţe


Din viaţa de cuplu a scriitorului nu au lipsit însă nici dramele, apărând la un moment dat diferite domnişoare care aveau să tulbure liniştea dintre cei doi. Nu o dată Fanny l-a ameninţat pe scriitor că se va întoarce la ofiţerul de carieră, doctor N. Bălcescu, tatăl copilului ei, pe care-l întâlnise într-o localitate unde avusese mai multe turnee.


Potrivit lui Nicolae Gheran, cel care a realizat singura ediţie integrală a operelor scriitorului, Fanny era impulsivă când venea vorba despre domniţele care-i dădeau târcoale soţului său, rupând la un moment dat o umbrelă în capul actriţei Puia Ionescu, care se îndrăgostise de Liviu Rebreanu.


Numărul actriţelor care-i făceau avansuri lui Liviu Rebreanu nu era de neglijat, acesta respingându-le pe majoritatea. Au fost şi câteva misterioase pe care Liviu Rebreanu, trecut de 50 de ani, le-a invitat la casa sa din localitatea Valea Mare.

 

Vă mai recomandăm:

Elena Negri, marea pasiune a poetului băcăuan Vasile Alecsandri. Tânăra a murit în braţele scriitorului, pe vapor


Mari poveşti de iubire: secretul dintre Regele „Playboy” Carol al II-lea şi „Păsărica”, ispita Prinţului Mihail Cantacuzino şi amorul care l-a mistuit pe Nichita Stănescu

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările