13 lucruri neobişnuite despre gătit. De ce consideră istoricii bucătăria ca fiind un loc al „violenţei“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gătitul este una dintre cele mai vechi activităţi umane, care a şi fost transformată de noile descoperiri. Cu toate acestea, tot mai puţini oameni îşi mai petrec timpul gătind, alegând să cumpere mâncare pregătită de alţii. Dintre toate naţiile din lume, americanii petrec cel mai puţin timp gătind.

Potrivit arheologilor, gătitul cu foc şi căldură este o activitate specific umană, care a apărut în urmă cu mai bine de un milion de ani. Cea care a transformat total gătitul a fost revoluţia industrială, care a făcut ca hrana să poată fi produsă şi vândută în masă. 

Site-ul Factretriever.com a prezentat 13 curiozităţi despre gătit: 

- Gătitul cu foc şi căldură este o activitate specific umană, iar arheologii bănuiesc că oamenii au început să pregătească hrana în urmă cu mai bine de un milion de ani.

- Revoluţia industrială a transformat total gătitul: hrana a putut fi produsă în masă, vândută în masă şi standardizată.

- Istoricii consideră bucătăria un loc al „violenţei”, pentru că aici oamenii se pot tăia, arde şi pot chiar să sufere degerături.

- Tonul „uniformelor” albe ale bucătarilor a fost dată de cheful primului ministru al Franţei din 1815, care considera că album este cea mai „igienică” dintre culori. 

- În trecut, cu cât era mai înaltă boneta chefului, cu atât de priceput era. În prezent, cele mai multe bonete au între 22 şi 30 de centimetri.

- Atunci când tai ceapă cu un cuţit tocit ai mai multe şanse să te usture ochii, decât atunci când foloseşti unul ascuţit. 

- În secolul al 17-lea, în Europa, cei mai mulţi chefi erau bărbaţi. Aceştia găteau adesea dezbrăcaţi sau îmbrăcaţi sumar, din cauza căldurii intense din bucătărie.

- Cel mai mare preparat care se găseşte într-un meniu este cămila umplută cu carne de miel, pui şi ouă. 

- Cercetătorii au ajuns la concluzia că programele TV dedicate gătitului i-au făcut pe telespectatori să vrea să mănânce mai mult, dar nu şi să gătească mai mult. Mai mult, aceste tipuri de emisiuni ar descuraja telespectatorii să gătească, din cauza aşteptărilor prea mari.

- Americanii cheltuie mai mulţi bani pe mâncarea cumpărată din restaurante decât pe mâncarea achiziţionată din supermarket pe care o pot pregăti acasă. De asemenea, dintre toate naţiunile din lume, americanii petrec cel mai puţin timp gătind.

- Untul sărat se strică mai greu decât cel nesărat. Acesta poate fi lăsat la temperatura camerei mai mult timp decât cel fără sare. 

- Diferenţa dintre ierburi şi condimente este locul de unde provin. Astfel, ierburile provin din frunza unei plante, iar condimentele din alte părţi alte plantei, cum este rădăcina sau seminţele.

- Femeile dedică de două ori mai mult timp gătitului, comparativ cu partenerii lor bărbaţi. 

Sursa: factretriever.com

Vă mai recomandăm:

15 curiozităţi legate de atracţia dintre oameni. În ce circumstanţe sunt dezavantajate femeile frumoase

15 detalii statistice incitante despre corpul omenesc. Locul în care se adună mai multe bacterii decât populaţia totală a Terrei

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite