Tradiţiile de Sfântul Nicolae prevestesc sănătatea celor care le respectă. Cum trebuie celebrată această mare sărbătoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu zeci de legende şi poveşti construite în jurul miticului personaj Sfântul Nicolae, în ajunul marii sărbători copii din multe colţuri ale lumii îşi pregătesc cu emoţie ghetuţele. Deşi în Maramureş nu există prea multe tradiţii legate de această sărbătoare, maramureşenii trebuie să aibă în vedere câteva aspecte.


Ghetele pe geam, cadourile şi crenguţele oferite în dar cu ocazia Sfântului Nicolae sunt toate simboluri ale zecilor de legende desprinse din viaţa binecunoscutului personaj. Cu poveşti vechi care au căpătat un sens nou, timpul şi-a pus amprenta şi asupra modalităţii de celebrare a zilei de 6 decembrie. Crenguţele odată oferite în dar pentru a anticipa starea de sănătate a celui cadorisit în anul ce va urma s-au transformat acum în nuieluşe pentru cei ce nu au fost cuminţi. „Beţele din ziua de astăzi sunt doar o tradiţie inventată, ca multe altele. Defapt, pentru această zi fiecare mămică trebuie să aducă în casă crenguţe de măr sau de cireş şi să le pună în apă pentru fiecare membru al familiei. Până la anul nou ele ar trebui să înflorească şi în funcţie de cum vor evolua florile aşa va fi sănătatea celui cui îi este destinată. Din aceste nuiele copiii vor face sorcova cu care umblă de Anul Nou“, a explicat Janeta Ciocan, etnolog.

Obiceiul de a face cadouri se trage tocmai din modalitatea în care Moş Nicolae a ales să îşi trăiască viaţa. Intrând în posesia unei averi însemnate după moartea părinţilor, acesta a decis să îi ajute pe cei săraci, cadorisindu-i atunci când aveau nevoie, dar fără a-şi dezvălui identitatea. „Moş Nicolae este cel care face cadouri, de aceea şi maramureşenii respectă această regulă. Nu trebuie să fie neapărat cadouri mari, dar fiecare om merită un cadou cu această ocazie“, mai spune etnologul.

În ceea ce priveşte sărbătoarea în sine, aceasta este una foarte importantă, Sfântul Nicolae fiind unul dintre cei mai importanţi sfinţi. Dar, pregătirea bucatelor nu trebuie să fie una laborioasă. „Gospodinele nu trebuie să se pregătească foarte mult. Având în vedere că suntem în perioada postului, fiecare creştin trebuie să respecte în primul rând acest post. Bucatele trebuie să fie dedicate ca şi în celelalte zile“, a mai arătat Janeta Ciocan.

Citeşte şi:

FOTO Tradiţii de sute de ani respectate şi azi la nunţile din Maramureşul Istoric

Tradiţii şi obiceiuri de Crăciun din Maramureş

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite