La margine de paradis*)

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oraşul Bacău, în timpul nopţii
Oraşul Bacău, în timpul nopţii

În tabloidul britanic „The Sun” a apărut, cu cîteva saptamîni în urmă, un articol denigrator la adresa oraşului meu, Bacău. Mai precis, un reportaj.

Domnii de la ”The Sun” (mă rog, reportajul e semnat Antonella Lazzeri, dar prefer să cred că e vorba de un pseudonim) îşi permit să afirme că Bacăul ar fi, citez, „capitala mondială a hoţilor din bancomate”. O afirmaţie pe cît de tendenţioasă, pe atît de neadevărată. În primul rînd, trebuie spus că Bacăul nu e decît capitala judeţului Bacău. În al doilea rînd, adevărata capitală a hoţilor din bancomate este Londra. Numai că hoţii provin din Bacău, în proporţie de şaptezeci sau nouăzeci la sută, depinde de sursă.

Ştirea despre Bacău, capitală a nu contează ce, a produs un mare val de emoţie în rîndurile băcăuanilor şi reacţii dintre cele mai vehemente, atît din partea presei locale, cît şi prin vocea domnului primar al Bacăului, Romeo Stavarache. Mai întîi, în ziarul „Deşteptarea” a fost publicat un articol în care domnii de la „The Sun” sunt puşi la punct într-un mod ferm şi elegant totodată. Printre altele, li se demonstrează acestor domni (sau doamne?) că Bacăul nu are trotuare pavate cu aur, aşa cum cred ei, aproape că nu are trotuare deloc, decît cîteva, în centru. Şi fiindcă tot veni vorba, autorul articolului din „Deşteptarea” le face celor de la „The Sun” o listă de probleme, după cum urmează:

„Bacăul este singurul judeţ din ţară unde salariul mediu net a scăzut continuu în ultimii trei ani, iar perspectivele de creştere sunt timide;

Bacăul este una dintre cele mai sărace regiuni din Uniunea Europeană;

Bacăul este una dintre zonele cu cea mai ridicată rată a şomajului;

Băcăuanii nu reuşesc să îsi achite datoriile din bănci din cauza scăderii continue a nivelului de trai;

Bacăul este unul dintre judeţele cu cel mai mic produs intern brut pe cap de locuitor;

Nu avem bani suficienţi să consumăm hrană de calitate;

Suntem printre ultimii la natalitate ţi printre primii la mortalitate şi morbiditate.

Suntem printre ultimii din ţară la calitatea spaţiului locativ (ca suprafaţă şi calitate a condiţiilor de viaţă);

Suntem printre ultimii din ţara la suprafaţa de zone de agrement şi la suprafaţa de spaţiu verde pe cap de locuitor.”

Mă rog, un ziarist de la Bacău polemizează cu un ziarist (sau o ziaristă) din Marea Britanie, pînă aici e ceva aproape obişnuit. Dar asta nu e tot. Cu acelaşi prilej, domnul primar al Bacăului, Romeo Stavarache, a adresat o scrisoare deschisă ambasadorului Marii Britanii în România, arătînd, printre altele, că „Oraşul nostru este unul al oamenilor cinstiţi cărora li se datorează dezvoltarea din ultimii ani". şi cerîndu-i să găsească o cale „pentru a îndrepta această nedreptate făcută comunităţii băcăuane”.

Scrisoarea primarului nostru ar merita citată în întregime, fiindcă nu e doar o capodoperă a limbii de lemn, ci şi un eşantion de gîndire liberală de inspiraţie bolşevică. Domnul primar îi cere de fapt ambasadorului să ce? Să-i certe pe cei la de „The Sun”? Să le interzică ziarul? Să-i determine să-şi ceară scuze? Nu, nimic din toate acestea. Impresia mea este că, în scrisoarea sa deschisă, domnul Stavarache nu se adresează nici ambasadorului Marii Britanii, nici jurnaliştilor de la „The Sun”, ci fraierilor băcăuani, ca să le demonstreze că nu mai poate de grija lor. A ieşit în faţă ca un veritabil erou, cu pieptul dezgolit, pentru a apăra onoarea băcăuanilor „cinstiţi cărora li se datorează dezvoltarea din ultimii ani”,  „oameni onorabili, care muncesc onorabil pentru ei şi familiile lor” - şi aşa mai departe.

O nedumerire, totuşi, rămîne. „The Sun” e în Anglia cam ce e ziarul ”Libertatea” sau „Can-Can” în România. Presupunînd că ziarul „Libertatea” ar publica un articol sau reportaj în care s-ar afirma că oraşul Bradford, din Marea Britanie, este capitala mondială a impotenţilor sexual, ar fi oare cazul ca primarul acelui oraş să se adreseze ambasadei României pentru a corecta afirmaţiile din articolul cu pricina, arătînd că majoritatea  cetăţenilor acestui oraş sunt oameni cu familie şi copii?    

*Am preluat titlul unui volum de poezii al scriitorului băcăuan Ovidiu Genaru

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite