Medic de familie din Alba Iulia: ”Este haos. Numărul real de bolnavi COVID este cu mult peste cel prezentat de autorităţi”

Medic de familie din Alba Iulia: ”Este haos. Numărul real de bolnavi COVID este cu mult peste cel prezentat de autorităţi”

Medicul de familie Mădălina Vesa

Mădălina Vesa, medic de familie din Alba Iulia, a scris pe contul ei de Facebook că numărul infectărilor cu Sars-Cov-2 este mult mai mare în rândul populaţiei decât cel din statisticile oficiale.

Ştiri pe aceeaşi temă

Aceasta se bazează pe experienţa ei de medic şi spune că în prezent monitorizează 50 de bolnavi de COVID, dintre care doar 20 sunt testaţi. 
 
Mădălina Vesa explică motivele pentru care un mare număr de infectări nu sunt prezente în raportările autorităţilor. ”Dintr-o familie cu 4 membri se testează doar unul (contracost sau nu) deşi toţi 4 au simptome. Pe ceilalţi 3 nu îi pot declara covid pentru că nu au test covid”, spune medicul.
 
Postarea medicului Mădălina Vesa:
”Dacă interesează pe cineva (din autorităţi) ce se întâmplă în realitate: numărul de bolnavi Covid este cu mult peste numărul prezentat de autorităţi.
 
Există mai multe categorii de bolnavi: o categorie sunt cei care sunt angajaţi şi au nevoie de concediu medical pentru a sta acasă în izolare, în consecinţă trebuie să se testeze PCR (doar acest test este recunoscut de autorităţi şi doar aşa primesc decizii de izolare şi se pot elibera concedii medicale de izolare – contează tipul concediului penru că plata salariului şi numărul de zile de concediu diferă).
 
O altă categorie este cea care nu are nevoie de concediu medical (CM) dar sunt oameni corecţi şi se testează (vor să cunoască realitatea, vor să existe o statistică corectă). Altă categorie sunt cei care muncesc pe cont propriu (proprii angajaţi) – aceştia nu vor să se testeze.
 
Tot din categoria acestora sunt unii care se testează dar în privat ( IgM sau alte teste rapide) şi nu prin test PCR (adică, aceste teste nu intră la numărătoare- dacă ai un test pozitiv trebuie repetat un PCR că să intri pe filera DSP). Dintr-o familie cu 4 membri se testează doar unul (contracost sau nu) deşi toţi 4 au simptome. Pe ceilalţi 3 nu îi pot declara covid pentru că nu au test covid.
 
O altă problema este că oamenii au simptome minime şi de-abia după câteva zile (uneori o săptămână) se îngrijorează şi mă anunţă. Dacă sunt anunţată după ora 12 trebuie să aştept a 2-a zi pentru a face programarea la testare. Programarea durează 2 zile. Deci boala o are de 6 zile, mai sta încă 2, se testează şi primeşte 14 zile de stat la domicliu, când în mod normal ar trebui să stea doar 6 zile (binenţeles că se prelungeşte concediul dacă starea de sănătate este alterată, dar puţine cazuri sunt de acest gen). Din aceasta cauza mulţi aleg să nu se mai testeze.
 
Dragi politicieni, este cazul să schimbaţi protocoalele. Aţi început bine, dar din vară aţi scapăt totul de sub control, iar acum este haos. Eu nu monitorizez în acest moment doar 20 de pozitivi, ci vreo 50. Ce soluţii îmi daţi pentru cei 30?”

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările