Medic de familie despre evoluţia epidemiei: ”Acum e valul 1 la noi. Scoateţi cardul de sănătate. Suntem în urmă rău cu protocoalele”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Medicul Mădălina Vesa. Foto Facebook
Medicul Mădălina Vesa. Foto Facebook

Medicul de familie Mădălina Vesa din Alba Iulia ridică o problemă destul de complicată cu care se confruntă pacienţii care au simptome şi urmează a fi testaţi pentru depistarea COVID-19.

Medicul afirmă că statul ar trebui să scoată cardul de sănătate din nou, pentru că România se confruntă acum cu valul unu al pandemiei de coronavirus.

”Astăzi (miercuri - n.r.) mă sună un pacient şi îmi spune că are ceva simptome de 3-4 zile, uşoare pt care nu a fost nevoie de consult medical. A stat totuşi acasă ţînând cont de contextul epidemiologic. Acum nu mai are gust, miros. Conform protocoalelor interne (ale judeţului Albă), sun la spital pt programare la testare. Programarea o va avea cel mai devreme vineri, f probabil sâmbătă. Oricum, de astăzi îi deschid CM pe boală obişnuită  să zicem o viroză). Primeşte rezultatul vineri seară. De vineri, el va primi decizia de izolare pt 14 zile, conform legii. Dar simptomele lui de boală le-a avut de duminică sau sâmbătă. În consecinţă, în prima săptămâna de izolare oficială, el se va face bine şi îi dispar toate simpt. Dar statul îi decontează concediu medical pt 3 săptămâni. Pierde statul bani, pierde angajatorul un om. Aceste cazuri sunt tot mai frecvente. De multe ori, angajatorul plăteşte testul că să nu mai piardă timp angajatul. Dar nu prea mulţi îşi permit acest lucru”, spune medicul de familie într-o postare pe Facebook.

Mădălina Vesta afirmă că ”cine are cale de acces la guvern, ministru sau alte oficialităţi, să prezinte aceste cazuri extrem de frecvente, poate, cândva, vor mai da o ordonanţă de urgenţă pt a reglementa această problema”.

”Şi dacă tot vorbiţi cu ei, rugatii să scoată cardul de sănătate. ACUM e valul 1 la noi, nu în martie sau aprilie. ACUM trebuie să minimalizăm contactul între noi. Şi să permită medicului de familie acces în timp real la tabelul cu pacienţii pozitivi şi carantinati. Atât am nevoie, de acces la informaţie pe o platforma. Şi în rest colaborez perfect cu pacientul meu, nu mai am nevoie de nici o autoritate publică pt a-mi facetreaba bine”, completează femeia.

Vesa spune că ar trebui făcute puncte de recoltare mai mult. ”Poate se va lua în calcul metoda italienilor, francezilor (probabil şi alte state au făcut la fel): o sala de sport pt consultul pacienţilor simptomatici. Punct de recoltare, consult sumar şi apoi în funcţie de simptomatologie să fie redirecţionat spre un pneumolog (să i se facă o radiografie, analize). O să mi se spună că încă nu suntem la acel nivel de îmbolnăvire. Aşa este, încă nu suntem. Dar vom fi curând şi trebuie anticipat momentul. Suntem în urmă rău cu protocoalele de tratament. Poate faceţi ceva şi în privinţa asta”, mai afirmă medicul de familie din Alba Iulia.

La nivelul judeţului Alba, incidenţa cazurilor noi de COVID-19 în ultimele 14 zile este de 4,61, ca urmare a analizei făcute publice de DSP În perioada 21 octombrie – 3 noiembrie 2020, s-au înregistrat 1.751 infectări noi cu coronavirus (anterior 1.748). Cele mai multe cazuri sunt în mediul urban – 1.406 (incidenţa 6.16), faţă de rural –  343 cazuri (incidenţa 2.27).

Cea mai mare incidenţă a cazurilor noi este la Alba Iulia – 7.72 (anterior 7.46), urmată de Cugir – 7.19 (anterior 6.96), Sebeş – 6.57 (anterior 7.02), apoi Blaj – 6.40 (anterior 6.40), Aiud cu 4.93 (anterior 5.36), Ocna Mureş – 4.41 (anterior 5.40), Abrud – 3.77 (anterior 3.77). Oraşul Teiuş a rămas la 2.74 cazuri la mia de locitori, Baia de Arieş a scăzut la 2.60 (anterior 2.85), Câmpeni la 2.53 (anterior 2.79), iar Zlatna are 2.49 (anterior 2.12).

Miercuri, în judeţul Alba au fost comunicate 157 de noi cazuri de COVID-19, potrivit datelor transmise miercuri, 4 noiembrie, de DSP Alba. Până în prezent 5.771 au fos confirmate pozitiv de la începutul pandemiei. 3.431 de persoane au fost declarate vindecate şi s-au înregistrat 159 decese. Marţi, în Alba au fost prelucrate 781 de probe. Numărul total de teste efectuate până în prezent în judeţ a ajuns la 106.348.

Vă mai recomandăm şi:

 

FOTO Cum a fost salvată de la dispariţie o căsuţă veche de 160 de ani, parcă desprinsă din poveşti, din Apuseni

 

FOTO VIDEO Mobilizare susţinută şi pe lotul 2 al Autostrăzii Sebeş - Turda. Stadiul fizic se apropie de 80%

   

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite