Inspecţia Judiciară, în control la DIICOT Alba Iulia. Procurorul şef Ioan Mureşan, suspendat din funcţie doar după declanşarea acţiunii penale

Inspecţia Judiciară, în control la DIICOT Alba Iulia. Procurorul şef Ioan Mureşan, suspendat din funcţie doar după declanşarea acţiunii penale

Ioan Mureşan

Inspecţia Judiciară din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a demarat o cercetare referitoare la posibile abateri disciplinare ale procurorului şef al DIICOT Alba, Ioan Mureşan şi ale procurorului Nicolaie Cean în ceea ce priveşte modul în care au realizat dosarul şi reţinerea comisarului şef Traian Berbeceanu. Activitatea a fost demarată din oficiu în urmă cu trei săptămâni.

Ştiri pe aceeaşi temă

Inspectorul Tamara Manea, purtătorul de cuvânt al Inspecţiei Judiciare a declarat pentru Antena 3 că Ioan Mureşan şi Nicolaie Cean nu au fost suspendaţi din funcţie. Decizia va fi luată în momentul în care va fi declanşată acţiunea penală.
 
Dacă cei doi vor fi trimişi în judecată de DNA, iar Inspecţia Judiciară nu va finaliza până atunci lucrarea, atunci ”va fi reluată la finele procesului dacă decizia nu va fi una de condamnare”.  De asemenea, dacă Inspecţia Judiciară va descoperi abateri disciplinare la cei doi procurori înainte de finalizarea anchetei de la DNA, atunci e posibil să se ajungă chiar şi la excluderea acestora din magistratură.
 
Procurorul şef Ioan Mureşan,  procurorul Nicolaie Cean şi subcomisarul Alin Muntean, şef serviciu la BCCO Alba, sunt urmăriţi penal pentru că ar fi constituit abuziv dosarul în care a fost reţinut comisarul Traian Berbeceanu. Cei trei sunt acuzaţi că s-au folosit de denunţători necredibili care se aflau în relaţii de duşmănie cu comisarul care îi anchetase anterior acestui scandal, pentru a obţine arestarea prevenitvă a poliţistului. Ca urmare a probelor administrate de DNA, a rezultat că, în luna august 2012 procurorul Mureşan Ioan i-a solicitat în repetate rânduri lui Berbeceanu Traian, şef al BCCO Alba, să îl numească pe ofiţerul Munteanu Alin şef al Serviciului de combatere a finanţării terorismului şi spălării banilordin cadrul BCCO Alba.
 
În urma verificărilor în cadrul serviciului, Berbeceanu Traian a constatat o serie de nereguli privind înregistrarea cauzelor, inclusiv a unor documente clasificate, precum şi lipsa din registrul de evidenţă a cauzelor penale a datelor privind dosare înregistrate în noiembrie – decembrie 2010, în lucru la ofiţerul Munteanu Alin. În aceste condiţii, având suspiciuni cu privire la Munteanu Alin, Berbeceanu Traian a refuzat solicitarea procurorului Mureşan Ioan. 
 
Aspectele menţionate mai sus, care periclitau poziţiile funcţionarilor publici, precum şi interesele unor persoane din anturajul acestora, au fost de natură a-i determina pe procurorii DIICOT Mureşan Ioan şi Cean Nicolaie, împreună cu ofiţerul de poliţie Muntean Alin, din cadrul BCCO Alba, să conceapă un plan prin care, folosindu-se de prerogativele şi atribuţiile funcţiilor deţinute, să obţină, în mod injust, denigrarea şi decredibilizarea ofiţerului de poliţie Berbeceanu Traian (foto jos), retragerea avizului de poliţie judiciară deţinut de acesta, precum şi înlăturarea ofiţerului din dosarele pe care le instrumenta.
 
Începând cu luna mai 2013, în mai multe dosare de urmărire penală aflate pe rolul DIICOT – Serviciul Teritorial Alba, procurorii DIICOT Mureşan Ioan şi ofiţerul de poliţie judiciară Muntean Alin au direcţionat declaraţiile unor învinuiţi şi martori audiaţi în aceste cauze, fără legătură cu obiectul cauzelor şi fără existenţa vreunei sesizări scrise, către persoana lui Berbeceanu Traian, evidenţiindu-se o acţiune concertată pentru obţinerea, în orice mod, de date sau indicii privitoare la implicarea lui Berbeceanu Traian în fapte de natură penală. Pentru a obţine acele declaraţii de la învinuiţi, ofiţerul Muntean Alin a facilitat persoanelor audiate, aflate în stare de arest preventiv, comunicarea cu membrii familiei sau cu alte persoane apropiate şi utilizarea unor telefoane mobile fără supraveghere. O altă categorie de declaraţii ce au fost utilizate de Mureşan Ioan în susţinerea acuzării au constituit-o cele luate unor persoane aflate în relaţii vădite de duşmănie cu Berbeceanu Traian (persoane cercetate de acesta, persoane arestate în urma acţiunilor BCCO).
 
Reputaţia lui Mureşan, ”apărată” de CSM
 
În data de 20 noiembrie CSM a transmis, prin intermediul unui comunicat de presă, decizia de a admite cererea de apărare a independenţei şi reputaţiei profesionale formulată de Ioan Mureşan, procuror şef al DIICOT –  Serviciul Teritorial Alba Iulia. Motivul a fost că ”afirmaţiile formulate în cadrul emisiunilor TV (n.r. la data când era prezentat cazul arestării comisarului Traian Berbeceanu) au fost de natură să creeze suspiciuni în rândul opiniei publice cu privire la probitatea profesională, independenţa şi imparţialitatea procurorului şef Ioan Mureşan. Pentru a-şi îndeplini în mod corespunzător atribuţiile, procurorii au nevoie de încrederea opiniei publice, iar această încredere poate fi afectată de afirmaţiile care pun la îndoială imparţialitatea lor”.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: