Comisarul Traian Berbeceanu, din nou în faţa judecătorilor. Cererea DIICOT, amânată cu o zi de Curtea de Apel

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Traian Berbeceanu a fost arestat preventiv în 24 octombrie 2013
Traian Berbeceanu a fost arestat preventiv în 24 octombrie 2013

Curtea de Apel Bucureşti judecă luni, 18 noiembrie 2013, solicitarea procurorilor DIICOT privind prelungirea arestării preventive a comisarului şef Traian Berbeceanu, fostul comandant al BCCO Alba Iulia. Şedinţa de judecată este programată pentru ora 15.00

UPDATE 3: Curtea de Apel Bucureşti a acceptat luni solicitarea avocatului poliţistului şi a amânat procesul pentru marţi, 19 noiembrie, ora 13.00.

UPDATE 2: Consiliul Superior al Magistraturii discută marţi, 19 noiembrie, raportul Inspecţiei Judiciare cu privire la apărarea reputaţiei procurorului Ioan Mureşan, şeful DIICOT Alba Iulia. Magistratul a solicitat ”apărarea reputaţiei“ după ce a apărut în spaţiul public scrisoarea comisarului şef Traian Berbeceanu, fostul comandant al BCCO Alba Iulia. Procurorul Ioan Mureşan a solicitat  apărarea reputaţiei după ce în spaţiul public a apărut o scrisoare a comisarului şef Traian Berbeceanu în care formulează acuzaţii grave asupra sa şi a altor procurori din cadrul DIICOT Alba Iulia. Şedinţa CSM este programată pentru ora 14.00. 

Discutarea raportului privind apărarea reputaţiei procurorului Ioan Mureşan poate fi un motiv pentru care DIICOT Structura Centrală a solicitat luni, 18 noiembrie, 2013 judecarea propunerii de prelungire a arestării preventive în cazul comisarului şef Traian Berbeceanu. Este foarte posibil ca Parchetul să nu fi dorit ca cele două subiecte sensibile să apară în spaţiul public în aceeaşi zi.

UPDATE 1 Avocatul Daniel Tiliciu, care îl apără pe Traian Berbeceanu, a transmis pe fax Curţii de Apel Bucureşti o cerere de amânare a judecării dosarului pentru marţi, 19 noiembrie 2013. De altfel, avocatul era optimist înaintea judecării dosarului. „Au fost audiaţi mai mulţi martori şi un învinuit. S-a constituit şi o comisie rogatorie. Suntem încrezători, pentru că declaraţiile persoanelor audiate au fost favorabile comisarului şef Traian Berbeceanu”, a declarat Daniel Tiliciu pentru Ziarul Hunedoreanului.

Decizia procurorilor DIICOT pare una intenţionată astfel încât poliţistul să nu poată beneficia de asistanţa avocatului său, care este la Deva. Soţia lui Traian Berbeceanu a postat pe pagina sa de facebook următorul mesaj: “Curtea de Apel Bucureşti ne-a anunţat avocaţii acum, la ora 13,00 că prelungirea se hotărăşte astăzi, la ora 15,00. Întrebare: cine poate ajunge de la Deva la Bucureşti în două ore?!!!!”.

Pagina de susţinere a comisarului, Respect, Traian Berbeceanu, a reluat informaţia solicitând ironic un elicopter pentru ca avocaţii să ajungă în două ore de la Deva la Bucureşti: “Cine pune la dispoziţia familiei Berbeceanu un elicopter, pentru ca avocatul Daniel Tiliciu să poată ajunge în timp util la Bucureşti, pentru a-l apăra pe Traian Berbeceanu? Nu ar fi fost nevoie de aşa ceva, dacă avocaţii (care locuiesc în Deva) nu ar fi fost anunţaţi la ora 13, că trebuie să fie prezenţi la ora 15 la Curtea de Apel Bucureşti!!! Ruşine!!!”.

Mandatul de arest preventiv emis pe numele poliţistului de Curtea de Apel Alba Iulia expiră în 22 noiembrie 2013. Prin urmare este de neînţeles graba procurorilor DIICOT de a solicita prelungirea arestării preventive luni, 18 noiembrie, în condiţiile în care dosarul a fost înregistrat în aceeaşi zi, la ora 12.00. Şedinţa de judecată este programată pentru ora 15.00. Singura explicaţie este faptul că cineva doreşte ca poliţistul să nu fie reprezentat în faţa instanţei de avocaţii săi, care sunt în imposibilitatea de a ajunge la Bucureşti. Se va solicita, foarte probabil, un avocat din oficiu, dar este de aşteptat ca comisarul şef să respingă această posibilitate şi să solicite amânarea judecării pentru ca să poată fi prezenţi avocaţii aleşi.

Eroare materială la arestare

Curtea de Apel Alba Iulia a „îndreptat“ vineri,  o eroare materială în decizia privind arestarea preventivă a comisarului Traian Berbeceanu. În hotărârea din 24 octombrie s-a trecut ca dată de expirare a mandatului de arest 20 noiembrie. În realitate cele 29 de zile expiră în 22 noiembrie, ora 01.00. În cazul celorlalţi doi inculpaţi, Gabriel Biriescu şţi Anişoara Biriescu, madatele expiră în 21 noiembrie, orele 21.00 şi 23.00. Şedinţa de îndreptare a erorii s-a desfăşurat în 15 noiembrie în camera de consiliu (şedinţă secretă) fără citarea părţilor.

În perioada arestării preventive, susţinătorii poliţistului au organizat proteste în mai multe oraşe din ţară şi au solicitat eliberarea acestuia din arest. Mii de oameni au transmis mesaje şi pe facebook, unde pagina dedicată comisarului a ajuns la aproape 20.000 de aprecieri.

Dosarul fostului şef al BCCO Alba Iulia a fost preluat de Structura Centrală a DIICOT după ce în presă a apărut o scrisoare a poliţistului în care lansează acuzaţii grave la adresa procurorilor DIICOT Alba Iulia. Comisarul şef a fost arestat preventiv pentru acuzaţii de favorizare a infractorului şi sprijinire a unui grup infracţional.

Alte texte pe aceeaşi temă: 

Dosarul Berbeceanu: CSM discută „apărarea reputaţiei“ procurorului Ioan Mureşan, şeful DIICOT Alba Iulia

Se zdruncină încrederea procurorilor? Dosarul „Comisarului Cattani“ a fost mutat de la DIICOT Alba la Bucureşti. Berbeceanu acuză probleme de sănătate

„Băieţii răi“ l-au înfundat pe Traian Berbeceanu. Greşelile „Comisarului Cattani“ în faţa judecătorilor

Recursul comisarului Berbeceanu la ÎCCJ. Fostul şef al BCCO Alba rămâne în arest pentru 29 de zile

Cazul Berbeceanu: ipoteza unei răfuieli prinde contur. „Comisarul Cattani“ îşi asumă scrisoarea din arest

Motivarea judecătorilor: „Comisarul Cattani”, prea periculos pentru procurori

Contraatacul „Comisarului Cattani”

Referatul procurorilor în dosarul comisarului Berbeceanu. Care sunt acuzaţiile aduse poliţistului

Stenograma unei discuţii între comisarul Berbeceanu şi şeful DIICOT Alba Iulia. Poliţistul avea tehnică de înregistrare în birou

Mesaj impresionant de la fratele comisarului Berbeceanu: Eşti mândria mea, eroul copiilor mei, binele care învinge răul

Comisarul Traian Berbeceanu, şeful BCCO Alba Iulia, a fost arestat preventiv. Colegii poliţistului au strigat „Ruşine“ în sala de judecată

Mii de oameni transmit pe Facebook mesaje de susţinere pentru comisarul Traian Berbeceanu

Reacţia interlopilor din Alba după arestarea comisarului Berbeceanu

Colegii poliţistului Berbeceanu: „Comisare fii puternic. Pe noi nu ne pot păcăli infractorii“

Scrisoarea comisarului-şef Berbeceanu: Acţiune mârşavă organizată de procurori şi de ofiţeri de informaţii

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite