FOTO Cerbi lopătari surpinşi luptându-se în pădure. Imagini spectaculoase cu mamiferul uriaş din Apuseni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unul dintre cele mai reprezentative animale sălbatice pentru zona montană a României este cerbul. Cel mai spectaculos este cerbul lopătar, surprins în fotografii de către un vânător din Alba Iulia.

Exemplare de o frumuseţe cu totul deosebită au fost surprinse de către Felix-Bogdan Dragomir, un vânător din Alba Iulia.

Acesta a reuşit să se apropie de câteva exemplare de o frumuseţe extraordinară şi să le surprindă pe unele chiar într-o încleştare, o luptă pentru femele. 

Potrivit wikipedia, cerbul lopătar face parte din genul Dama, nu din genul Cervus, care include cerbul comun (Cervus elaphus) şi cerbul Sika (Cervus nippon). Diferenţele principale dintre aceste genuri constau în faptul că cerbii din genul Dama produc coarne „lăţite”, sunt lipsiţi de părul lung de pe gât în perioada boncănitului şi nu prezintă canini în maxilarul superior.

image

Foto: Felix Bogdan Dragomir

Lungimea corpului este de 1,30-1,60 m, coada de 16–18 cm, greutatea până la 120 kg (masculul) şi până la 65 kg (femela). Culoarea blănii este brun-roşcată, cu pete albe pe spinare, în timpul verii, în timp ce iarna culoarea blănii pe spinare este brun-aurie. Pe burtă şi pe partea internă a picioarelor blana este albă. Trăieşte 15-18 ani în libertate şi 20-25 în captivitate.

image

Foto: Felix Bogdan Dragomir

Coarnele apar numai la mascul. Ele încep să se lăţească în forma unei lopeţi de la mijlocul ramurii către vârf, fapt care a dus la denumirea de lopătar. Coarnele ajung la dezvoltarea maximă la vârsta de 10-12 ani. Coarnele, care cad în lunile martie-aprilie, se dezvoltă din nou până la sfârşitul lunii august. Se împerechează în luna octombrie. Perioada de gestaţie durează 7 luni. Fiecare ciută fată 1-2 pui în luna iunie a anului următor şi rămân împreună cu mama lor timp de un an.

image

Foto: Felix Bogdan Dragomir

Sunt răspândiţi din Arad, Hunedoara şi până în Alba, dar se întâlnesc şi în alte zone din Transilvania. În fondul de vânătoare de la Socodor, judeţul Arad sunt peste 1.000 de cerbi, fiind cea mai mare rezervaţie de cerbi lopătari în libertate din Europa. În mod aparent paradoxal, aceste animale prosperă mai ales pe fondurile de vânătoare, unde sunt mai ocrotite, hrănite şi supravegheate în perioadele critice din an, dar şi protejate de braconieri. Sunt vânate legal în anumite perioade din an, în aşa fel încât specia să nu fie în pericol.

   

image
Alba Iulia



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite