Alunul de cultură, ultima mare afacere pentru românii întreprinzători. Pariul pe succes al unei familii din Alba FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Antreprenorul vinde alunele şi la târguri de specialitate. Foto: AlunPlant
Antreprenorul vinde alunele şi la târguri de specialitate. Foto: AlunPlant

Cultura de alun a devenit şi în România o afacere profitabilă. O demonstrează o familie din Alba care a cultivat o suprafaţă de 12 hectare cu soiuri aduse din Italia.

Plantaţia a fost realizată timp de aproape 10 ani în satul Ciuguzel, comuna Lopadea Nouă. Chiar dacă este o investiţie pe termen lung, beneficiile sunt asigurate aproape integral. Societatea înfiinţată de antreprenorul Daniel Crăiţă vinde kilogramul de alune cu o medie de 15 lei, iar puieţii cu 12 lei bucata. Preţurile alunelor în coajă variază în funcţie de cerere, în acest an ajungând şi la 20 de lei pentru un kilogram.

O plantaţie de alun poate produce peste 3.000 de kilograme la hectar, în funcţie de condiţiile meteo şi de densitatea arbuştilor. Primii ani în acest domeniu sunt mai grei, faţă de alte culturi, dar evaluând beneficiile ulterioare se poate spune că o investiţie de câteva zeci de mii de euro merită să fie realizată.

Atunci când cultura ajunge la maturitate, după circa 4 ani, afacerea devine una dintre cele mai profitabile din domeniul agricol. În prezent nu există o concurenţă ridicată pe piaţă, astfel încât întreaga producţie îşi găseşte cumpărători.

plantatie afacere alun

Foto: AlunPlant

”Cultivarea alunului este o afacere profitabilă şi din ce în ce mai căutată în ţară noastră, acesta fiind un arbore rezistent la factorii climatici, care nu necesită o întreţinere complexă şi nici o forţă de muncă substanţială, dar care este foarte rentabil pe plan financiar”, astfel este prezentată afacerea antreprenorului din judeţul Alba. Pe lângă fructe, planta de alun permite să se recolteze şi puieţi, care pot fi scoşi şi, fără a fi altoiţi, pot fi utilizaţi la crearea unor plantaţii noi.

Pe lângă cultivarea şi vânzare puieţilor, firma acestuia oferă şi servicii de consultanţă tehnică. Pentru a putea activa şi în acest domeniu, acesta a urmat cursurile Facultăţii de Agronomie. Anul trecut, a achiziţionat cu fonduri europene utilaje care permit producţia de alune procesate care se vând în special către laboratoare de patiserie şi cofetărie. Alunele se recoltează toamna, după ce cad pe sol. 

plantatie afacere alun

Foto: AlunPlant

”Se ajunge prin anul 9-12 la o producţie de 2.500 - 3.000 de kilograme la hectar, deci o rentabilitate economică este de 5-7.000 de euro la hectar, dacă scoatem costurile de înfiinţare şi întreţinere. Necesită un număr redus de tratamente anuale. Costurile de întreţinere sunt scăzute pentru că se lucrează totul mecanizat. O singură persoană se poate ocupa de o suprafaţă de 8-10 hectare fără nicio problemă”, spune Lucian Crăiţă. Acesta susţine că în ultimii ani s-a constatat necesitatea asigurării unor sisteme de irigaţii, pentru ca producţia să se ridice la nivelul dorit. 

Cateva dintre beneficiile unei plantaţii de aluni: se cultivă relativ uşor avand costuri mici de întreţinere;

Specie rustică adaptata atât la zona de câmpie cat şi în zonele montane mai înalte; are o rezistenţă mare la frig, plus rezistenţă la boli şi dăunători; se recoltează uşor atât manual cât şi prin scuturare; asigură randamente şi venituri mari pe suprafeţe mici; producţia la hectar poate ajunge până la 4-5 tone de alune.

Vă mai recomandăm:

 

Meşteşugul pierdut al moţilor din Apuseni. Cum se obţinea piatra de var, nelipsită din gospodării VIDEO

 

Curtea de Apel Alba Iulia, despre Raed Arafat: „Poziţia de secretar de stat la MAI nu e suficientă pentru a fi şef la DSU”

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite