Încă un brand românesc dispare. Fabrica de covoare Incov Alba Iulia, în faliment cu datorii de peste 11 milioane de euro

Încă un brand românesc dispare. Fabrica de covoare Incov Alba Iulia, în faliment cu datorii de peste 11 milioane de euro

Fabrica Incov din Alba Iulia va fi scoasă la vânzare

Un nou brand românesc dispare de pe piaţă. Societatea Incov SA Alba Iulia, cel mai mare producător de covoare şi mochete din România, a ajuns în faliment. Planul de reorganziare derulat în ultimii cinci ani nu a dat rezultatele scontate, astfel încât Tribunalul Alba a decis închiderea fabricii şi vânzarea activelor pentru recuperarea datoriilor cifrate la peste 11 milioane de euro.

Ştiri pe aceeaşi temă

Fabrica de covoare Incov Alba Iulia era pe vremea regimului comunist cel mai important producător din domeniu în România şi unul dintre cei mai mari din estul Europei. Covoarele Incov ajungeau în aproape toate casele românilor, în sedii de instituţii şi erau exportate în multe ţări. După 35 de ani de activitate societatea a ajuns în faliment. Incov era în procedura de insolvenţă din decembrie 2008, dar planul de reorganizare aprobat în 2009, modificat şi extins ulterior, nu a putut fi îndeplinit astfel încât Tribunalul Alba a pronunţat recent falimentul la solicitarea administratorului judiciar.
 
În luna aprilie se va decide cum vor fi valorificate activele pentru recuperarea datoriilor. Prima consecinţă a falimentului este concedierea a 72 de angajaţi din cei 91 cât mai lucrează la firma din Alba Iulia. Unul din specificul activităţii fabricii Incov era fabricarea covoarelor de dimensiuni foarte mari. Astfel de obiecte se găsesc în prezent la Palatul Parlamentului Banca Naţională a Romaâniei, Cercul Militar, Hotelul Intercontinental. Prin închiderea 
 
Fabrica Incov din Alba Iulia, fondata în 1979, a fost preluată în 2006 de catre grupul Acvila din Republica Moldova, cu activitaţi în domeniul materialelor de construcţii termoizolante, deţinut de omul de afaceri Nicolas Nicula. Două din fabricile grupului, Covoare Ungheni şi Moldabela, derulează activităţi similare cu ale societăţii din Alba Iulia. În toată perioada de insolvenţă, societatea a avut o evoluţie negativă. Numărul angajaţilor a scăzut de la 145 în 2010, la 91 la momentul pronunţării falimentului. Datoriile au rămas constant la valoarea de aproximativ 51 milioane de lei (circa 11 milioane de euro) în timp ce pierderile au fost de 1,8 milioane lei în 2010, 2 milioane de lei în 2011 şi 245.000 de lei în 2012. Informaţiile fiscale din anul 2013 nu sunt disponibile pe site-ul Ministerului de Finanţe.
 
Cei mai importanţi creditori din totalul celor 72 câţi s-au însris la masa credală sunt BCR şi DGFP Alba. Printre creditori se află şi firme din grupul Acvila, precum şi parteneri de afaceri din Belgia. Falimentul nu înseamnă automat dispariţia totală a tradiţiei fabricării covoarelor şi mochetei la Alba Iulia. Prin vânzarea pe active se poate identifica un investitor care să cumpere fabrica şi să reia activitatea. Până atunci, însă, singurele activităţi desfăşurate sunt de pază şi conservare a obiectivului industrial.
 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările