Căldura naşte supermarmote

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Verile tot mai lungi şi mai fierbinţi au condus la „transformarea“ marmotelor. Potrivit unui studiu recent, făcut de cercetătorii de la Imperial College din Londra, rozătoarele asemănătoare veveriţelor ies mai repede din hibernare şi, până când intră din nou în această perioadă, au mai mult timp la dispoziţie să se reproducă, dar şi să câştige serios în greutate.

Aşa se face că schimbările climatice au dus la apariţia unor supermarmote, mai mari, mai puternice şi care nu mai au nevoie de o perioadă lungă de hibernare, notează „The Daily Telegraph".

Oamenii de ştiinţă au început să studieze pentru prima dată aceste animale, care trăiesc în special în Munţii Stâncoşi, la o altitudine de circa 3.000 de metri, în 1962.

Potrivit cercetărilor, comparativ cu acea perioadă, în medie, greutatea unei marmote a crescut cu 11% (adică 400 de grame). Totodată, în numai 33 de ani, populaţia marmotelor a crescut cu 25%.

„În mod normal, marmotele sunt treze numai cinci luni pe an. Şi sunt foarte ocupate în acest răstimp, având în vedere că trebuie să se îngraşe, să facă pui şi să se pregătească de hibernare", a explicat Arpat Ozgul, cercetătorul care a condus studiul.

„De când verile au devenit mai lungi, marmotele au mai mult timp să facă toate aceste lucruri, aşa că devin mai puternice şi se înmulţesc", a adăugat acesta.

„Dacă am reuşi să stabilim cum influenţează schimbările climatice viaţa sălbatică, poate am găsi metode prin care să prevenim aceste transformări", a afirmat, la rândul său, cercetătorul Tim Coulson. 

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite