Copiii născuţi prin cezariană, mai predispuşi la obezitate: care este cauza identificată de specialişti

Copiii născuţi prin cezariană, mai predispuşi la obezitate: care este cauza identificată de specialişti

Obezitatea, influenţată de tipul naşterii. Foto newkidscenter.com

Noi cercetări scot la iveală legătura dintre tipul naşterii şi predispoziţia copiilor spre obezitate. Conform specialiştilor, copiii născuţi prin cezariană prezintă un risc mai mare de a dezvolta obezitate, care persistă şi la vârsta adultă.

Ştiri pe aceeaşi temă

Noi cercetări relevă faptul că bebeluşii născuţi prin cezariană sunt mai predispuşi la obezitate decât cei nascuti în mod natural. Experţii de la Harvard au constatat că în cazul micuţilor ai căror mame au fost supuse acestei proceduri, probabilitatea să devină obezi este cu 15 % mai mare până în momentul în care ajung la adolescenţă. Conform cercetătorilor, riscul crescut poate persista până la vârsta adultă.  

De multe ori femeile care nu sunt informate cu privire la efectele adverse ale cezarianelor, multe dintre acestea crezând că este o variantă mai bună pentru naştere. Ultimele statistici Euro-Peristat din 2010 plasau România pe locul trei în Europa ca pondere a operaţiilor, cu 36,9%, după Italia (38%) şi Cipru (52,2%).

Deşi, în multe cazuri, este necesară operaţia pentru a evita complicaţiile, medicii sunt tot mai conştienţi că acest lucru implică efecte adverse asupra copilului, ce vor apărea mai târziu în viaţă, scrie dailymail.co.uk.

Experţii cred că acest lucru se datorează faptului că bebeluşii nu mai sunt expuşi bacteriilor benefice specifice unei naşteri naturale, care întăreşte sistemul lor imunitar şi ajută la pregătirea metabolismului pentru rigorile vieţii.  

„Bacteriile din intestin au nenumărate funcţii, inclusiv determinarea gusturilor şi a apetitului. Ele pot infuleţa puternic viaţa nou născutului”, a spus medicul Simon Cork de la Imperial College din Londra

 Nou studiu a fost publicat în revista de pediatrie JAMA, fiind realizat pe 22.000 de copii.

 Cercetatorii au examinat participantii la vârstele de nouă şi 14 ani, şi au constatat că cei care au fost născuţi prin cezariană au dezvoltat cu 15% mai multe şanse de a fi obezi decât cei care au fost născuţi în mod natural.

Ei au reexaminat participanţii din nou, atunci când au ajuns la vârste cuprinse între 20 şi 28 de ani şi au constatat că impactul a persistat, deşi a scăzut cu zece procente.

Analizând diferenţele celor două tipuri de naşteri, cercetărorii au descoperit diferenţe uriaşe chiar între fraţi. Cei născuţi prin cezariană dezvoltau cu 64% mai multe şanse de a deveni obezi, decât fraţii lor.  

 „Naşterile prin cezariană sunt, fără îndoială, o procedură necesară care ajută la salvarea de vieţi, în multe cazuri.  Dar, acest tip de naştere implică anumite riscuri la care sunt supuse atât mamele, cât şi nou-născuţii. Descoperirile noastre arată că riscul de obezitate este un factor care ar trebui luat în considerare”, a spus Jorge Chavarro, autorul studiului.

Specialistul subliniază că descoperirile, în special cele care arată o diferenţă crescută în riscul de obezitate între cei născuţi prin cezariană şi fraţii lor născuţi prin naştere vaginală, furnizează dovezi foarte convingatoare cu privire la asocierea dintre naşterea prin cezariană şi obezitate. Asta pentru că, în cazul fraţilor şi surorilor, mulţi dintre factorii care ar putea juca un rol în dezvoltarea obezităţii, inclusiv genetica, ar fi în mare parte aceleaşi pentru fiecare frate.

„Este un studiu interesant care sugerează că naşterea prin cezariană poate fi asociată cu obezitatea fără a fi luaţi în calcul alţi factori de risc, cum ar fi indicele de masă corporală al mamei, obiceiurile legate de fumat în timpul sarcinii, sau orice alte afecţiuni medicale, cum ar fi diabetul gestaţional”, a spus Daghni Rajasingam, medic al Colegiului Regal de Obstetrică şi ginecologie.

Specialistul a subliniat că sunt necesare cercetări suplimentare pentru a clarifica mecanismele care stau la baza acestei asocieri, dar, la fel ca la orice intervenţie, toţi medicii trebuie să se asigure că femeile sunt informate cu privire la riscurile şi beneficiile unei cezariene, precum şi opţiunile alternative.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările