Adevărul Live. Bloggeriţa Prinţesa Urbană, despre ce înseamnă să-ţi respecţi copilul şi despre cele mai bune alternative la pedepse

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ioana Chicet-Macoveiciuc, autoarea unuia dintre cele mai cunoscute şi iubite bloguri româneşti despre creşterea copiilor, www.printesaurbana.ro, a lansat recent şi prima sa carte, “O să te ţin în braţe cât vrei tu şi încă o secundă”. Prinţesa urbană a venit azi în studioul Adevărul Live ca să împărtăşească din experienţa sa de mamă a doi copii, cu sinceritatea care a făcut-o atât de iubită de părinţii care o citesc.

Ioana Chicet-Macoveiciuc, pe care părinţii din România o cunosc drept Prinţesa Urbană, are cincisprezece ani de experienţă în presă şi comunicare, iar săptămâna trecută a făcut şi pasul către publicarea primei cărţi inspirate de blogul său, volum intitluat “O să te ţin în braţe cât vrei tu şi încă o secundă”.

Prinţesa Urbană scrie pentru ea şi pentru cititorii blogului ei şi organizează evenimente pentru părinţi. Amuzant, informativ şi emoţionant, prietenos şi simpatic, blogul Ioanei Chicet-Macoveiciuc a cucerit mame, bunici, mătuşi, fiice, soţii, dar şi taţi, unchi, fii, soţi şi copii. În ultimii ani, blogul a adunat o comunitate de mii de cititori.

Cartea “O să te ţin în braţe cât vrei tu şi încă o secundă” continuă munca începută pe blog şi spune povestea adevărată a unei fete obişnuite care a venit în Capitală să scrie ca să schimbe lumea, dar în timp a înţeles că cel mai bun fel de a schimba lumea e să crească doi copii fericiţi. Plină de umor, dar şi de informaţii utile, cu câte o lacrimă ascunsă pe ici, pe colo printre rânduri, cartea scrisă de Prinţesa Urbană se doreşte o scrisoare de dragoste pentru copiii noştri, ai tuturor.

image

Ioana Chicet-Macoveiciuc a fost prezentă în studioul Adevărul Live, ocazie cu care a oferit propriile sale soluţii la probleme şi frământări cu care se confruntă orice părinte.

„Există foarte multă informaţie. Ai cel mai important lucru din lume, este copilul tău, şi afli foarte multe lucruri, din toate părţile. Cum faci, cum găseşti soluţia perfectă pentru tine? Şi ajungi să găseşti o persoană de încredere.”

„Alfie Koln, pshiterapeut expert în parenting american, spune că lauda este un fel de recompensă care nu face decât să omoare motivaţia intrinsecă. Acest lucru afectează şi stima de sine şi capacitatea de a se valida pe sine. Sistemul tău propriu de a te valoriza pică.”

Există momente în care avem voie să îl lăudăm?

„Ideea este să nu faci copilul să se simtă într-un anumit fel din cauza unui singur lucru, mai ales daca ceea ce face nu este ieşit din comun.”

Ce înseamnă să îţi respecţi copilul?

„Copiii trebuie în primul rând respectaţi pentru că sunt oameni. Acum câteva decenii, părinţii încercau să ne educe altfel, după reguli, pentru că viaţa era cu totul mai complicată, nu era timp, nu erau resurse, nu existau studii, informaţia nu circula la fel de mult. Înseamnă să îţi tratezi copilul aşa cum ai vrea să fii tratat tu. Să nu îl smuceşti, să nu îl ameninţi, să nu îi desconsideri problema, să nu îl cerţi. Copiii sunt foarte dependenţi de cei din jur. Ai oferi o bază corectă, bazată pe respect şi pe iubire este cel mai bun start pentru orice copil.”

„Trebuie să interiorizezi informaţia şi să nu îţi permiţi să îţi agresesi copilul, pentru că acest lucru vă alterează relaţia, alterează relaţia lui cu el şi cu cei din jur. În moment în care se întâmplă un moment din ăsta tensionat, trebuie să faci ceva să nu îţi pierzi controlul. Eu respir adânc de câteva ori şi mă gândesc că e ceva aici care mă filmează şi o să dea imaginea asta pe internet. Ruşinea funcţionează. Dacă este foarte tensionată, plec de acolo, mă duc la baie. Dacă şi ea e nervoasă, normal că nu ascultă, aşa că o dau pe râs, pe joc, apropierea fizică ajută foarte mult. Poţi să pregăteşti copilul din timp.”

Ce impact va avea cartea asupra cititorilor?

„Cartea asta nu este o carte de parenting. Sunt listele mele, dar am observat de multe ori că sunt de folos şi altora. Am povestit despre viaţa noastră şi despre problemele ca femeie, pentru că pentru oameni este foarte uşor să se identifice. Ajută foarte mult să auzi o femeie calmă care îţi spune că e ok, o să fii bine, am fost şi eu acolo.”

Ce părere ai despre copiii răsfăţaţi?

„Noi ne dorim să fim răsfăţate, dar nu ne dorim să îl oferim. Cred că există copii râzgâiaţi. A îndeplini nevoile unui copil este esenţial. Ţinutul în braţe este o nevoie uriaşă, copiii au nevoie de asta. Dar trebuie să le impunem şi limite. Respectul faţă de ceilalţi este o limită pe care noi o impunem.”

În primii ani de viaţă este foarte importantă dieta. Ce îi dai copilului să mănânce?

„Soţul meu este mereu stresat să nu se îngraşe şi nu e ok. Contează foarte mult ce pui în farfuria copiilor şi cum tratezi masa, ce este masa pentru copil. Eu le explic copiilor mei. Noi nu am făcut alte activităţi în timpul mesei, nu ne-am jucat, nu ne-am uitat la televizor. În ceea ce priveşte ingredientele, eu sunt conştientă că toate lucrurile pe care le punem în farfurie sunt afectate. În primii ani de viaţă sunt foarte importante grăsimile şi proteinele, seminţe nuci. Eu nu le-am dat copiilor dulciuri. Abia acum, la trei ani, îi dau dulciuri făcute de mine.”

Care sunt lucrurile de care trebuie să ţinem cont când ne trimitem copilul la grădiniţă?

„Trebuie să avem încredere în copil. Copiii au o putere extraordinară de adaptare, dacă este într-un mediu primitor. Este vorba doar de zile sau săptămâni mai dificile, dar are nevoie de asta şi o să fie ok.”

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite