25 decembrie: 33 de ani de la procesul și execuția soților Ceaușescu VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În anul 1978 s-a născut interpreta de muzică uşoară Paula Seling, iar ziua de 25 decembrie a rămas în istorie ca cea în care a avut loc procesul și execuția soților Ceaușescu. Tot în această zi a apărut primul număr al ziarului „Adevărul”.

Nicolae și Elena Ceaușescu
Execuția soților Ceaușescu a avut loc la 25 decembrie 1989. Foto: Arhivă

1956: S-a născut Rodica Negrea 

Actrița Rodica Negrea s-a născut pe 25 decembrie 1956, la Târgu-Mureș. După ce a absolvit liceul și Școala Populară de Artă din orașul natal a plecat la București pentru a susține examenul de admitere la Facultatea de teatru. 

Rodica Negrea
Foto: Arhivă

În anul 1980, a absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L Caragiale”. A debutat pe scena Teatrului Mic din București. 

În luna mai a anului 2019 a câștigat Premiul Uniunii Cineaştilor din România pentru interpretare feminină în rol secundar pentru rolul din filmul „Moon Hotel Kabul". 

Amintim câteva dintre filmele și serialele în care Rodica Negrea a jucat: „Lacrimi de iubire” ,„Iubire ca-n filme”, „Cu un pas înainte”, „Îngeraşii", „Aniela", „Moştenirea", „Atletico Textila”, „Las Fierbinţi" (2017, ediţie specială de Crăciun). 

1977 - A murit Charlie Chaplin 

Charlie Chaplin s-a născut pe 15 aprilie 1889 la Londra și a murit pe 25 decembrie 1977. A devenit celebru în epoca filmului mut. 

Charlie Chaplin.
Foto: Arhivă

În anul 1914, Charlie Chaplin își făcea debutul cinematografic în filmul „Making a Living”. 

Chaplin a primit în timpul vieții trei Oscaruri. În anul 1929, la prima ediție a Premiilor Academiei Americane a primit un trofeu pentru contribuţia la filmul „Circul“. În 1972 a primit un Oscar pentru realizările din întreaga carieră, iar în anul 1973 a primit unul pentru muzica din „Luminile Rampei”. 

„Goana după aur/The Gold Rush“, „Luminile oraşului/City Lights“, „Timpuri noi/Modern Times“ şi „Dictatorul/The Great Dictator“ sunt doar câteva dintre filmele care l-au transformat pe Chaplin într-un idol. 

1978 - S-a născut Paula Seling 

Artista Paula Seling s-a născut pe 25 decembrie 1978, la Baia Mare. În anul 1997 a absolvit Colegiul „Gheorghe Șincai” din Baia Mare, ulterior Școala Superioadă de Jurnalistică din București. 

Paula Seling
Paula Seling. Foto TVR

Artista a studiat canto și pian. 

Paula Seling a câștigat locul I la Festivalul de la Mamaia, secțiunea Creație, cu melodia „Prin ochii tăi pot visa”, trofeul festivalului Cerbul de Aur din Brașov cu piesele „Noapte caldă” și „That Old Devil Called Love”. În plus a câștigat premiul „Femeia anului 2022” acordat de revista Avantaje. 

Paula Seling și Ovi au obținut locul 12 în finala Eurovision 2014 de la Copenhaga. 

1989 - A apărut primul număr al ziarului „Adevărul” 

La 25 decembrie 1989 a apărut primul numărul al ziarului „Adevărul”, după seria editată de Alexandru V. Beldiman (săptămânal, la Iași, în perioada 15 decembrie 1871- 15 aprilie 1872, și, zilnic, la București, din 15 august 1888), în locul ziarului „Scînteia”. În anul 1895, Beldiman i-a vândut ziarul „Adeverul” lui Constantin Mille. Mille a deschis, de asemenea, o nouă gazetă care apărea în fiecare dimineață intitulată „Adeverul de dimineață”, care a devenit în luna decembrie a anului 1904 „Dimineaţa – organ de informaţiuni şi reportagii“. În 1920, Mille vinde ziarul „Adeverul” către bancherul Aristide Blank. 

Foto: Arhivă
Foto: Arhivă

În anul 1898 s-a inaugurat Palatul Sărindar, noul sediu al ziarului „Adeverul”. În 1916, ziarul dispare ca urmare a intrării țării în Primul Război Mondial și avea să reapară la începutul anului 1919. 

Guvernul Octavian Goga- A.C. Cuza interzice ziarul în anul 1937, urmând ca în 1946 să reapară după nouă ani de pauză. 

La 31 martie 1951 a apărut ultimul număr din „Adeverul” înainte de a fi închis de comuniști.  

Revoluția din anul 1989 creează premisele pentru revenirea ziarului „Adevărul”. Astfel jurnaliștii de la „Scînteia” au utilizat infrastructura pe care o aveau la dispoziție și anunțau editarea unui nou ziar pe care l-au numit „Adevărul”. 

1989 – Procesul și execuția soților Ceaușescu 

La 25 decembrie 1989 a avut loc, la Târgoviște, în fața unui Tribunal Militar Extraordinar, procesul intentat de statul român lui Nicolae Ceaușescu, fost președinte al României (1974-1989), și Elenei Ceaușescu, pentru „infracţiune de genocid”, „subminarea puterii de stat” şi „subminarea economiei naţionale”.  

În urma sentinței, soții Ceaușescu au fost executați prin împușcare în după-amiaza aceleiași zile. 

1989 – S-a constituit Uniunea Democrată Maghiară din România 

La 25 decembrie 1989 după căderea regimului comunist s-a constituit Uniunea Democratică Maghiară din România (UDMR). Primul președinte al formațiunii politice a fost scriitorul și omul politic Domokos Geza (aprilie 1990- ianuarie 1993). 

Uniunea Democrată Maghiară din România a fost înscrisă oficial la 28 ianuarie 1990, la Tribunalul Sectorului 1, București. Aceasta a fost înființată pentru a reprezenta și apăra interesele comunității maghiare din România. 

1991 – Mihail Gorbaciov a demisionat din funcția de președinte al URSS

Mihail Gorbaciov s-a născut pe 2 martie 1931 și a murit pe 30 august 2022. A absolvit Facultatea de Drept a Universității de Stat din Moscova. M.V. Lomonosov (1955), iar în anul 1967 a absolvit departamentul prin corespondență al Institutului Agricol din Stavropol (în prezent Universitatea Agrară de Stat din Stavropol). În anul 1952, s-a alăturat PCUS, din 1971 a fost membru al Comitetului Central. 

Mihail Gorbaciov
Ultimul lider sovietic a murit. Foto: Getty Images (Arhivă)

Gorbaciov a fost primul și ultimul președinte al Uniunii Sovietice. A fost ales în luna martie a anului 1990, iar pe 25 decembrie 1991 a demisionat.

În anul 1990, Gorbaciov a primit Premiul Nobel pentru Pace. 

Încercările sale de reformă au dus la sfârșirea Războiului Rece, la încetarea monopolului politic al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice și la prăbușirea Uniunii Sovietice.   

2021: Lansarea telescopului spațial James Webb 

La 25 decembrie 2021 a fost lansat telescopul spațial James Webb, la bordul rachetei Ariane 5, din portul spațial european Kourou din Guyana Franceză. 

Telescopul Spaţial James Webb este succesorul în valoare de 10 miliarde de dolari al telescopului Hubble.  

Telescopul a fost construit să reziste la şocuri şi zgomote puternice și a fost proiectat să efectueze observaţii aprofundate în univers faţă de predecesorul său. 

Cu ajutorul telescopului, cercetătorii se aşteaptă să poată analiza şi atmosfera planetelor îndepărtate, în speranţa că vor putea descoperi semne de viaţă. 

Istoria zilei



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite