Se clatină axa Londra-Washington: relaţiile speciale dintre SUA şi Marea Britanie ar fi ajuns la final

0
Publicat:
Ultima actualizare:
După ce David Cameron (stânga) a vizitat Casa Albă, în ianuarie 2015, el a insistat că Barack Obama (dreapta) spune că relaţia specială „este mai strânsă ca niciodată“
După ce David Cameron (stânga) a vizitat Casa Albă, în ianuarie 2015, el a insistat că Barack Obama (dreapta) spune că relaţia specială „este mai strânsă ca niciodată“

Potrivit Washingtonului, „relaţiile speciale“ dintre Marea Britanie şi Statele Unite ale Americii s-au terminat, se arată într-un document secret studiat de o publicaţie britanică.

Un memorandum secret, menit pentru Congresul american, a fost văzut de publicaţia „Daily Mail“. Potrivit acestuia, relaţiile „speciale“ dintre Marea Britanie şi Statele Unite ale Americii s-au terminat. „Regatul Unit nu mai poate fi văzut ca relevant de Statele Unite în problemele şi relaţiile considerate prioritare de agenda americană“, se arată în document.

Datat aprilie 2015 şi menit să informeze Senatul şi Casa Reprezentanţilor despre impactul alegerilor generale ce vor avea loc în Marea Britanie, documentul avertizează şi că Anglia se confruntă cu posibilitatea unor „nesiguranţe constituţionale“ în cazul unui parlament suspendat.

Memorandumul, realizat de Serviciul de Cercetare al Congresului, un departament intern de securitate care face analize confidenţiale pentru legislatori, stipulează că deşi Marea Britanie şi SUA vor rămâne, cel mai probabil, „parteneri economici cheie“, „este nevoie de o reanalizare a relaţiei speciale deoarece climatul geopolitic al ţării este în schimbare“.

Se mai precizează şi că importanţa Marii Britanii pentru SUA depinde de succesul viitor al economiei. „Un grad important al influenţei internaţionale a Regatului Unit se va naşte din succesul şi dinamismul economiei britanice, ridicând astfel şi mai mult ştacheta pentru Anglia, dacă poate susţine o creştere economică în timp ce continuă să insiste asupra unei consolidări fiscale ambiţioase“.

„Relaţia specială“ dintre cele două ţări a fost ţinută de generaţii de politicieni, cei mai notabili fiind Ronald Reagan şi Margaret Thatcher, şi descrie legăturile politice, diplomatice, culturale, economice, militare şi istorice dintre SUA şi Marea Britanie, notează „Daily Mail“.

Prima dată, „relaţia specială“ a fost menţionată de Winston Churchill, într-un discurs din 1944 în care preciza că „e convingerea mea cea mai profundă că dacă Marea Britanie şi SUA nu sunt unite de o relaţie specială... un alt război distructiv va avea loc“.

Totuşi, pe măsură ce a trecut timpul, relaţia a fost mai degrabă unilaterală, premierii britanici fiind mai hotărâţi în a menţine alianţa decât preşedinţii SUA. De exemplu, după ce David Cameron a vizitat Casa Albă, în ianuarie 2015, el a insistat că Barack Obama spune că relaţia specială „este mai strânsă ca niciodată“.

În document se mai ridică şi îngrijorarea cu privire la eventuala ieşire din Uniunea Europeană a Marii Britanii. „Şi aspectele pozitive, şi cele negative ale unei eventuale căi în afara UE sunt foarte greu de prevăzut“, potrivit memorandumului citat de „Daily Mail“.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite