VIDEO Alegeri SUA 2016. A doua dezbatere directă între Trump şi Clinton: „Ai ajunge la închisoare dacă aş fi eu preşedinte”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Candidaţii la alegerile prezidenţiale americane, republicanul Donald Trump şi democrata Hillary Clinton, s-au întâlnit la Universitatea Washington din St. Louis (Missouri) pentru a doua confruntare directă, la două săptămâni de la prima, câştigată de Hillary Clinton. Confruntarea a fost de această dată mult mai dură, presărată de ameninţări cu închisoarea şi acuze de hărţuire sexuală.

Dezbaterea de duminică seară a fost câştigată de Hillary Clinton, consideră 57% din persoanele care i-au urmărit pe cei doi candidaţi. 34% consideră că Trump s-a descurcat mai bine, arată sondajul realizat de CNN/ORC,

Cea de-a doua înfruntare între Trump şi Clinton trebuia, teoretic, să fie dedicată publicului – sub formatul ei, membrii audienţei punând întrebări la care ar fi trebuit să răspundă cei doi candidaţi – însă pentru o bună parte a fost mai mult un proces al problemelor duse de campaniile celor doi şi a animozităţilor dintre ei.

Încă înainte de începutul dezbaterii, circul părea a fi predestinat atunci când afaceristul american a ţinut o conferinţă de presă cu doar o oră înaintea dezbaterii, unde a apărut alături de mai multe femei care l-au acuzat, în trecut, pe soţul contracandidatei sale de hărţuire sexuală.

Moderatorul Anderson Cooper a ridicat aproape imediat problema înregistrărilor în care Trump se laudă cu fapte care ar putea fi clasificate drept hărţuire sexuală, iar magnatul, deşi a prezentat scuze, a încercat să minimalizeze problema susţinând că este mai important faptul că „va distruge Statul Islamic”.

De partea cealaltă, Clinton şi-a negat vreo vină aparte în scandalul folosirii unui server propriu pentru stocarea e-mailurilor oficiale cât timp a fost Secretar de Stat. Asta în faţa unei tirade deosebit de agresive chiar şi pentru Trump – în cadrul căreia a promis că va numi un procuror special pentru a investiga problema dacă va fi ales preşedinte şi chiar a sugerat că fosta Prima Doamnă ar ajunge la închisoare sub o administraţie a sa.

Dezbaterea s-a domolit ulterior şi a ajuns la problemele care afectează viaţa americanilor după ce o treime din timp deja fusese epuizată, fiecare candidat reiterându-şi practic agenda, fără schimbări surprinzătoare de poziţiei în niciun domeniu.

Trump a dedicat mai mult timp criticării „judecăţii greşite a lui Clinton în mai multe domenii, acuzând-o de implementarea unei „politici externe slabe” şi şi punctând „stupiditatea strategiei americane” în gestionarea ofensivei împotriva Statului Islamic în Irak.

Iar fosta Secretară de Stat l-a acuzat pe Trump că este susţinut de Kremlin, dând ca exemplu recentele atacuri cibernetice ale hackerilor ruşi – şi sugerând că declaraţia fiscală a magnatului ar putea clarifica legăturile acestuia cu Moscova.

Poate cea mai mare surpriză a fost însă faptul că Trump a câştigat concursul de galanţă de la sfârşit, atunci când cei doi candidaţi au fost nevoiţi să numească o calitate pe care o apreciază la celălalt – la care Clinton a oferit un răspuns care poate fi interpretat drept ironic, iar magnatul a oferit o laudă rară unui contracandidat de-al său. Un sfârşit ciudat de calm pentru 90 de minute presărate de lovituri sub centură, întreruperi repetate, încălcări ale formatului dezbaterii şi o calitate a slabă a discuţiei pe chestiunile importante.

<strong>VIDEO Dezbaterea prezidenţială din Statele Unite</strong>

LIVE BLOG

06.00 Principalele puncte ale dezbaterii Trump-Clinton, runda a doua


·      Trump susţine că nu a făcut, în fapt, lucrurile cu care s-a lăudat în înregistrările compromiţătoare, dar că mai importantă este „distrugerea Statului Islamic”

·      Clinton nu recunoaşte „o problemă mare” în scandalul e-mailurilor; Trump o ameninţă ca ar ajunge la închisoare dacă ar fi preşedinte;

·      Clinton îl acuză pe Trump că este susţinut de Kremlin; Trump susţine că „vorbeşte dur, dar nu poate face nimic” despre Rusia si doreşte cooperarea cu Moscova în Siria

·      Trump a recunoscut că a profitat de sistemul fiscal pentru a nu plăti taxe federale, însă pe seama propunerilor susţinute de Clinton

·      Clinton vrea primirea mai multor refugiaţi din Siria, Trump susţine necesitatea unei „examinări extreme” a acestora


05.40 Şi aşa se termină cea de-a doua dezbatere Clinton-Trump. Cei doi candidaţi îşi dau mâna, gest pe care nu l-au făcut la început, ceea ce caracterizează în mare şi desfăşurarea evenimentului: pornită ca un circ, temperată pe parcurs şi terminată într-un mod poate surprinzător de calm. O reflecţie aproape perfectă a campaniei pentru Casa Albă din 2016, în întregimea ei.

05.35 Ultima întrebare este probabil şi întrebarea serii: „Numiţi o calitate pe care o apreciaţi unul la celălalt”.

Clinton răspunde, poate ironic, că îi apreciază pe copiii lui Trump. Surprinzător pentru mulţi, magnatul răspunde într-un mod mai galant: „E o luptătoare. Nu sunt de acord cu aproape nimic din ce zice, dar eu zic lucrurile aşa cum sunt, nu se lasă bătută niciodată”.

05.20 Clinton este întrebată despre remarcile ei conform cărora jumătate dintre susţinătorii lui Trump sunt „persoane deplorabile”. Fostul Secretar de Stat notează că şi-a cerut scuze pentru aceste comentarii, şi că problemele pe care le are sunt faţă de campania „plină de ură şi divizivă” dusă de magnat.

„Nu cred că Trump este pregătit să fie preşedinte”, punctează din nou Clinton. „Sunt şocat să aud asta”, răspunde sarcastic Trump.

Magnatul este întrebat despre postările sale dese pe Twitter, în special noaptea, şi schimbă subiectul pe atacul din Benghazi înainte de a concluziona că „este un mijloc modern de comunicare, nu sunt ruşinat de asta.”

05.05 Moderatoarea îi întreabă pe cei doi candidaţi despre cum plănuiesc să gestioneze dezastrul umanitar din Alep şi, în general situaţia din Siria.

„Rusia nu este interesată de Statul Islamic, vor doar să îl ţină pe Assad la putere” spune Clinton, care adaugă că „Rusia a decis că va juca totul în Siria”, şi susţine impunerea unei interdicţii aeriene asupra ţării şi a judecării Rusiei şi Siriei pentru potenţiale crime de război.

„Vorbeşte dur despre Rusia, dar programul nostru nuclear este la pământ” răspunde Trump. „Nici mie nu îmi place Assad, dar el se luptă cu ISIS, Rusia se luptă cu ISIS şi Iranul se luptă cu ISIS, iar acum s-au aliniat împotriva noastră din cauza politicii noaste externe slabe” adaugă el.

„Cred că Alepul a căzut deja” spune Trump referindu-se exact la întrebare, criticând apoi strategia militară a Statelor Unite în Orientul mijlociu : „Cât de tâmpit este că anunţăm că vom ataca oraşul Mosul, iar liderii SI pleacă de acolo. De ce nu putem să-i atacăm în secret şi să anunţăm după? Generalul Patton se răsuceşte în mormânt când vede stupiditatea tacticii noastre în Orientul Mijlociu.”

Clinton spune că nu susţine trimiterea trupelor americane pe teren în Siria, ci eliminarea liderilor Statului Islamic şi înarmarea kurzilor.

04.55 În poate cel mai bizar moment al serii, Donald Trump recunoaşte că a profitat de sistemul fiscal pentru a evita să plătească taxe federale, însă o pune pe seama reglementărilor susţinute de Clinton, care i-ar fi avantajat pe toţi „prietenii şi donatorii ei”.

04.45 Pe tema atacurilor cibernetice puse pe seama Rusiei, Clinton îl atacă pe Trump, susţinând că Moscova încearcă să influenţeze alegerile în favoarea magnatului. Clinton vrea publicarea declaraţiei fiscale a magnatului, pentru ca americanii să poată vedea „ce legături ar putea exista între Trump şi Kremlin”.

Trump neagă şi susţine că „nu ştie nimic despre Rusia sau cum funcţionează sistemul rus”, şi aduce în discuţie recentele dezvăluiri WikiLeaks. „A lucrat mereu în interesul unor persoane precum Warren Buffett sau (George) Soros, care sunt prietenii ei”, acuză Trump. De asemenea magnatul se declară deschis să coopereze cu Rusia în combaterea Statului Islamic.

04.40 Trump este întrebat despre propunerea lui de a interzice imigraţia dinspre ţările musulmane, exprimată în decembrie anul trecut. După ce face un apropo la faptul că nu a susţinut războiul din Irak, magnatul spune că interdicţia lui s-a transformat într-un proces de „examinare extremă”, şi punctează pericolul prezentat de imigraţia din ţări cu activitate teroristă ridicată.

Clinton este întrebată de ce este de acord cu creşterea numărului de refugiaţi de război din Siria primiţi de Statele Unite. „Noi nu ducem nici pe departe încărcătura pe care o duc Europa şi alte ţări”, răspunde fostul Secretar de Stat. „Cum poate (n.r. – Trump) să propună interzicerea imigraţiei pe criterii religioase, din moment ce suntem o ţară care s-a fondat pe criteriul libertăţii religioase?” adaugă ea.

04.35 O studentă de religie musulmană ridică problema discriminării împotriva comunităţii islamice, din cauza atacurilor extremiste. Trump susţine că Obama şi Clinton se feresc să pronunţe sintagma „terorism islamic radical”, şi punctează pericolele extremismului islamic. „Nu suntem în război cu Islamul”, notează Clinton, care insistă pe nevoia integrării musulmanilor americani.

04.30 După jumătate de oră de circ în jurul scandalurilor celor două campanii, dezbaterea ajunge în sfârşit la programele candidaţilor, privind asigurarea medicală. Trump insistă pe eliminarea sistemului Obamacare şi întoarcerea asigurărilor medicale în sectorul privat; Clinton vrea să evite monopolul sectorului privat prin îmbunătăţiri aduse programului susţinut de actualul preşedinte.

04.25 Discuţia ajunge la scandalul e-mailurilor, iar dezbaterea explodează, cei doi candidaţi întrerupându-se unul pe celălalt. Trump îi acuză pe moderatori că nu insistă destul pe acest subiect. Clinton îi răspunde că el „ar face orice pentru a distrage atenţia de la cum i se dezintegrează campania”.

04.22 „Ar fi bine ca cineva cu temperamentul lui Trump să nu deţină controlul asupra justiţiei acestei ţări”, spune Clinton. „Pentru că ai ajunge la închisoare”, răspunde sec Trump, primind urale din partea publicului, care pare greu de controlat de către moderatori.

04.15 La o întrebare adresată de un utilizator de Facebook, despre scandalul comentariilor misogine, Trump reiterează că este ruşinat de acestea. Iar apoi trece la a-l ataca pe Bill Clinton.

„Nu a fost niciun preşedinte în istoria acestei ţări care să se comporte mai atroce cu femeile decât Bill Clinton”, punctând spre cele trei doamne din audienţă, şi adăugând că Hillary Clinton ar fi „hărţuit” femeile care l-au acuzat pe soţul său.

„Când ei coboară bara, noi mergem deasupra ei” răspunde Clinton, parafrazând replica celebră a lui Michelle Obama de la Convenţia Naţională Democrată, înainte de a-l acuza pe Trump că nu îi pare rău pentru nimic din ceea ce zice.

Magnatul aduce în discuţie scandalul e-mailurilor şi ameninţă că, în cazul în care va ajunge preşedinte, îl va pune pe procurorul-general al Statelor Unite să desemneze un procuror special pentru a investiga acest caz. „Dacă un american obişnuit ar fi făcut o cincime din ce ai făcut tu, viaţa lui ar fi fost distrusă” acuză Trump.

04.10 Elefantul din cameră este abordat de Anderson Cooper: „Sunteţi conştient că v-aţi lăudat cu posibile hărţuiri sexuale ale femeilor?”

Trump îşi cere scuze pentru remarci, însă susţine că a fost vorba de „discuţii de vestiar”, înainte de a susţine că mai important este faptul că va „zdrobi” reţeaua teroristă Stat Islamic. Presat de prezentatorul CNN, magnatul spune că nu a făcut acţiunile despre care a vorbit.

Clinton spune că Trump este nepotrivit pentru a fi preşedinte, aducând aminte de lunga listă de remarci cu tente misogine ale lui Trump din campanie, precum şi de afronturile aduse imigranţilor.

04.05 Cei doi candidaţi au fost prezentaţi. Prima întrebare este adresată de o tânără din audienţă. „De ce aţi fi cea mai potrivită persoană pentru a promova o atitudine corectă între tinerii acestei ţări?”

Clinton răspunde punând accentul pe multiculturalism, susţinând că va fi un „preşedinte al tuturor americanilor”. Trump, surprinzător, începe prin a fi de acord cu fostul Secretar de Stat, însă revine rapid la a critica administraţia Obama, Medicare şi înţelegerea nucleară cu Iran.

03.58 Bill Clinton a fost prezentat în sala în care se desfăşoară dezbaterea, împreună cu soţia lui Trump, Melania. Va fi interesant de văzut dacă dezbaterea va ajunge, totuşi, la legăturile extraconjugale ale fostului preşedinte, sau dacă apariţia anterioară a lui Trump a fost doar un semnal de avertisment în direcţia campaniei Clinton.

03.30 Cu doar o oră înaintea celei de-a doua dezbateri prezidenţiale, Donald Trump a susţinut o conferinţă neanunţată de presă la un hotel din St. Louis, în care a apărut alături de mai multe femei care l-au acuzat în trecut pe Bill Clinton de hărţuire sexuală şi viol.

-ŞTIREA INIŢIALĂ-

Şi de data aceasta dezbaterea  va dura 90 de minute şi va fi transmisă de numeroase posturi de televiziune americane şi site-uri. Contrar tradiţei, de data aceasta vor fi doi moderatori,  jurnalista Martha Raddatz, în vârstă de 63 de ani, de la postul de televiziune  ABC, specializată pe afaceri internaţionale şi  Anderson Cooper, de 49 de ani,  jurnalist vedetă al CNN, care l-a intervievat în mai multe rânduri pe Donald Trump şi pe care miliardarul nu şi-l dorea. 

Jumătate dintre întrebări vor fi adresate de moderatori, iar celălalte de alegători indecişi aleşi de Gallup Poll. Candidaţii vor avea două minute fiecare pentru a răspunde, apoi un minut pentru a continua schimbul.

Nu vor exista pauze publicitare, iar aplauzele publicului sunt interzise. 

Se aşteaptă ca această a doua dezbatere dintre Trump şi Hillary să fie marcată de declaraţiilor profund ofensatoare la adresa femeilor făcute de Trump cu zece ani în urmă şi care au date publicităţii zilele trecute de cotidianul „Washington Post” şi de publicarea de către Wikileaks a unor mesaje din poşta  personală a candidatei democrate, care arată că aceasta este mult mai liberală şi pro-Wall Street decât a declarat în actuala campanie electorală.

Cum arătau sondajele după prina dezbatere directă

alegeri sua dezbatere infografie
SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite