Washingtonul şi patru ţări europene şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la sistemele de rachete instalate de Rusia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Washingtonul, Polonia, Lituania, Letonia şi Estonia şi-au exprimat în cursul zilei de luni îngrijorarea cu privirea la instalarea din partea Rusiei a unor sisteme de rachete la graniţa europeană de la Kaliningrad, informează BBC.

Statele Unite ale Americii au anunţat prin intermediul Departamentul de Stat că sistemele de rachete instalate de Rusia în apropierea Uniunii Europene „destabilizează” riscul regiunii.

„Am cerut Rusiei să nu ia nicio măsură care ar putea conduce la destabilizarea regiunii", a declarat Marie Harf, purtătorul de cuvânt adjunct din cadrul Departamentului de Stat american.

„Noile planuri de instalare a bateriilor de rachete Iskander-M în regiunea Kaliningrad ne îngrijorează”, a anunţat recent şi Ministerul polonez de Externe, adăugând că momentan nu a putut verifica independent informaţiile cu privire la acest subiect. Totuşi, autorităţile de la Varşovia au precizat că în acest caz soluţionarea ar depinde de NATO.

De asemenea, Letonia, una dintre ţările baltice care a aderat la Uniunea Europeană în 2004, şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la un nou echilibru de forţe.

„Această noutate este una alarmantă. Este un fapt care influenţează echilibrul de forţe în regiune. Sunt ameninţate oraşe baltice şi infrastructura din zona Mării Baltice. Trebuie să ne gândim cum să apărăm regiunea, în cazul unei posibile crize, deoarece este vorba de arme periculoase”, a declarat Artis Pabriks, ministrul leton al Apărării.

Omologul său lituanian, Juozas Olekas, a spus că şi ţara sa este îngrijorată asupra noilor informaţii care apar despre securitatea regiunii.

„Sunt îngrijorat de semnalele potrivit cărora Rusia încearcă să-şi modernizeze sistemele de rachete de la Kaliningrad. Militarizarea acestei zone creează anxietate, iar acest lucru ne face să fim cu ochii pe situaţia din respectiva regiune”, a declarat ministrul lituanian al Apărării.

De asemenea, şi Urmas Reinsalu, ministrul Apărarii din Estonia a confirmat că orice creştere a capacităţilor de natură militară ale Rusiei în regiune reprezintă un motiv serios de preocupare.

image

Harta sistemelor de rachete ale Europei, Rusiei si Iranului. Infografic: BBC.

Autorităţile de la Kremlin au insistat asupra dreptului lor de a amplasa orice sistem de apărare în regiunea de vest a Rusiei. Moscova a anunţat în repetate rânduri că va muta o serie din sistemele sale de rachete cu rază scurtă de tip Iskander iî zona Kaliningrad, ca răspuns la scutul antirachetă al Statelor Unite, dezvoltat pe teritoriul european.

Deşi nu s-a referit în mod strict la enclava Kaliningrad, purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării, Igor Konacenkov, a confirmat o serie de noi operaţiuni tactice ale Rusiei în partea de vest a ţării.

„Sistemele de rachete operaţionale şi tactice Iskander au fost desfăşurate în regiunea militară de vest. Aceste măsuri nu încalcă niciun acord internaţional”, a mai precizat oficialul rus.

Ziarul rus „Izvestia” a informat în cursul zilei de luni că rachetele ruseşti sunt staţionate în acea regiune de mai bine de un an.

Statele Unite ale Americii au inistat asupra faptului că scutul antirachetă din Europa nu vizează Rusia, ci este conceput pentru a apăra întregul continent de posibile atacuri din partea statelor „problematice” precum Iranul.


Citeşte şi:

Rusia a instalat baterii antirachetă la frontierele UE

Rusia ar fi instalat mai multe baterii cu rază scurtă de acţiune la frontierele Uniunii Europene, ca răspuns la proiectul de scut antirachetă european, scrie cotidianul german Bild în ediţia de sâmbătă, citând "surse din domeniul securităţii", relatează AFP.

Vladimir Putin: Rusia nu va permite nimănui să obţină superioritatea militară asupra ei

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a declarat, joi, în faţa Camerelor reunite ale Parlamentului, că Rusia nu va permite nimănui să obţină superioritatea militară asupra ei, relatează Interfax. Aceasta a fost cea de-a zecea intervenţie a preşedintelui rus în faţa Adunării Federale ruse.

Rusia a început testarea unui radar ultramodern pentru monitorizarea ţărilor europene

Rusia a început testarea unui nou radar destinat detectării vectorilor aerieni de mare viteză - rachete de croazieră şi avioane fără pilot -, sistemul permiţând monitorizarea unei mari părţi a Europei, informează  agenţia RIA Novosti.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite