Întărirea Flotei ruse din Marea Neagră, prioritatea lui Vladimir Putin

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pfeşedintele rus, Vladimir Putin, la Ziua marinei ruse
Pfeşedintele rus, Vladimir Putin, la Ziua marinei ruse

Întărirea capacităţilor Flotei din Marea Neagră este una dintre principalele priorităţi ale Rusiei, a declarat duminică preşedintele rus Vladimir Putin, la Severodvinsk (nord), unde a participat la ceremoniile prilejuite de Ziua marinei ruse, informează RIA Novosti.

Rusia a sărbătorit, duminică, Ziua Marinei printr-o paradă ce s-a vrut a fi o demonstraţie de forţă. Zeci de nave, un portavion, câteva crucişătoare şi mai multe submarine nucleare au fost aduse în Marea Barents pentru festivităţile la care invitat de onoare a fost liderul de la kremlin. O paradă la fel de impresionantă a avut loc şi la Sevastopol, în Crimeea, care a sărbătorit pentru prima dată Ziua Marinei, după ce în martie Peninsula a fost anexată de Rusia.

De la bordul crucişătorului Amiral Kuzneţov, nava amiral a marinei ruse, Vladimir Putin a anunţat că „printre priorităţile sale figurează, în special, întărirea capacităţii de luptă a Flotei ruse din Marea Neagră“.

„Vom reînnoi navele şi vom desfăşura o infrastructură militară şi socială modernă“, a mai spus liderul de la Kremlin. „Anul trecut, 26 de nave au fost date la apă, dintre care şape au fost livrate marinei. Submarinele strategice, dotate cu rachete nucleare, Iuri Dolgoruki şi Aleksandr Nevski au devenit funcţionale“, a informat Putin, subliniind că acest efort de modernizare a bazei tehnice a marinei ruse va continua.

Alte 60 de nave sunt în prezent în proces de construcţie, urmînd să fie demarată totodată construcţia altor 11 nave.

Flota rusă din Marea Neagră a fost fondată de prinţul Grigori Aleksandrovici Potiomkin în 13 mai 1783 împreună cu portul Sevastopol, baza sa principală de dislocare, şi a avut un rol extrem de important după ce Moscova a anexat Crimeea (peninsulă ucraineană) în luna martie, acţiune ce a cauzat o criză fără precedent în relaţiile dintre Rusia şi Occident după încheierea „războiului rece“.

Pe fondul tensiunilor din ce în ce mai profunde cu Occidentul în contextul situaţiei din Ucraina, autorităţile ruse au început să vorbească de modernizarea fostelor baze militare din Peninsula Crimeea din epoca sovietică.

De altfel, Putin anunţa recent că şi cele două portelicopere de tip Mistral, pe care le-a comandat în Franţa, vor fi atribuite tot Flotei ruse la Marea Neagră. Navele din clasa Mistral pot transporta până la 16 elicoptere, precum şi tancuri, trupe şi vehicule blindate şi sunt folosit mai ales pentru acţiuni de desant, susţin specialiştii.

Dacă vor fi livrate, navele de luptă vor spori puterea armatei Rusiei împotriva statelor care acum par a fi cele mai vulnerabile la presiunea Kremlinului, susţin analiştii militari americani: Ucraina, Georgia , România şi ţările balticele. Un comandant rus spunea că dacă flota la Marea Neagra ar fi avut vasele Mistral în războiul din 2008, Moscova şi-ar fi atins obiectivele în această fostă republică sovietică „în 40 de minute“.

Dacă Franţa nu ţine cont de recomandările unor state NATO de a opri livrarea acestor portavioane, prima navă, numită Vladivostok, ar trebui să ajungă în Rusia până la începutul lunii noiembrie 2014, iar cea de-a doua, Sevastopol, ar trebui să ajungă la Sankt Petersbourg în noiembrie 2015.

mistral
Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite