Zece ani de la războiul din Irak: cum planurile preşedintelui George Bush privind Irakul s-au dus pe apa sâmbetei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Hans Blix FOTO Reuters
Hans Blix FOTO Reuters

La zece de la invazia Irakului de către trupele militare coordonate de SUA, suedezul Hans Blix, fostul şef al inspectorilor ONU în Irak, povesteşte cum s-a ales praful de toate planurile lui George Bush privind Bagdadul.

Fost ministru de Externe al Suediei, Blix a condus în perioada 1981-1987 Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) şi a fost numit în ianuarie 2000 în fruntea Comisiei de Control, Verificare şi Inspecţie a ONU (COCOVINU) care monitoriza Irakul. Inspectorii Naţiunilor Unite au căutat arme de distrugere în masă în Irak, însă n-au găsit nimic. Tocmai de aceea, Blix s-a opus intervenţiei militare în Irak, declanşată la 20 martie 2003, de către fostul preşedinte american George W. Bush şi fostul premier britanic Tony Blair, sub pretextul că Saddam Hussein ar deţine arme de distrugere în masă.

Astăzi, la zece ani de la declanşarea unui acţiuni militare menite să dureze doar trei săptămâni, Blix explică de ce declanşarea unui război în Irak a fost o „greşeală teribilă”.

Războiul lui Bush, eşecurile Americii

Blix consideră că Bush nu şi-a atins niciunul dintre scopurile pentru care a invadat Irakul, mai puţin acela de a-l elimina pe dictatorul Saddam Hussein - „probabil singurul rezultat pozitiv”. „Scopul războiului era de a elimina armele de distrugere în masă, însă nu există niciuna”, mărturiseşte Blix, care spune că invazia a făcut mai mult rău decât bine.

Americanii doreau să elimine al-Qaeda din Irak, însă gruparea teroristă nu a acţionat pe teritoriul ţării decât după invazie. De asemenea, prin forţă armată se dorea impunerea unui model democrat, însă tirania a fost înlocuită cu anarhia, iar America a recurs la acţiuni care au încălcat legile războiului, mai spune Blix. Prin intervenţia militară Bush îşi dorea să transforme Irakul într-un aliat al SUA în războiul cu Iranul, însă lucrurile au evoluat diferit, Teheranul şi Bagdadul legând o aşa-zisă „prietenie”.

Informaţiile false, cauza războiului?

În materialul redactat pentru CNN, Blix povesteşte cum, după evenimentele din septembrie 2011, administraţia Bush era pornită împotriva ţărilor care putea deţine arme periculoase. Probabil că acestă încăpăţânare i-a făcut pe cei din admnistraţia americană să ignore afirmaţiile lui Blix, care a reiterat în nenumărate rânduri că nu au fost găsite arme de distrugere în masă în Irak.

El a povestit cum secretarul american al Aărării din acea perioadă, Donald Rumsfield, a ignorat rapoartele întocmite de ONU, spunând: „absenţa dovezilor nu înseamnă dovada absenţei”. Blix povesteşte cum, cu cinci săptămâni înainte de invazie, i-a spus Condoleezei Rice că nu este impresionat de informaţiile secrete primite din partea SUA şi că nu existau arme de distrugere în masă în locurile indicate de forţele americane,

„Guvernele care au lansat războiul au susţinut că sunt 100% convinse că există asemenea arme, dar ei nu ştiau deloc unde se află acele arme”, notează Blix. „Nu pun la îndoială buna-credinţă a liderilor politici, ci mai degrabă judecata lor proastă, care a adus război şi moarte într-o ţară pe baza unor lucruri neîntemeiate”, a mai spus suedezul.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite