UNESCO invită Turcia la dialog pe tema statutului Bazilicii Sfânta Sofia şi să nu ia o decizie care ar putea aduce prejudicii „valorii universale”

UNESCO invită Turcia la dialog pe tema statutului Bazilicii Sfânta Sofia şi să nu ia o decizie care ar putea aduce prejudicii „valorii universale”

Sfânta Sofia FOTO Arhivă

UNESCO, preocupată de soarta fostei bazilici Sfânta Sofia, care ar putea fi reconvertită în moschee, a solicitat Turciei un dialog înainte de orice decizie care ar putea aduce prejudicii „valorii universale” a acestui monument de patrimoniu mondial, informează AFP, potrivit news.ro.

Ştiri pe aceeaşi temă

La 2 iulie, cel mai mare tribunal administrativ din Turcia a studiat o cerere de transformare în moschee a fostei bazilici, o măsură pe care preşedintele Recep Tayyip Erdogan şi-o doreşte cu riscul de a provoca tensiuni cu alte ţări. 

Operă arhitecturală majoră, construită în secolul VI de bizantinii care şi-au încoronat împăraţii aici, Sfânta Sofia este un sit clasat în patrimoniul mondial al UNESCO şi una dintre principalele atracţii turistice de la Istanbul. Ea a fost convertită în secolul al XV-lea în moschee după invazia otomană, apoi în muzeu în 1935 de tânărul lider al Republicii Turce, Mustafa Kemal, dornic să o oferă „umanităţii”.

Întrebată de AFP vineri, instituţia ONU pentru educaţie, ştiinţă şi cultură, cu sediul la Paris, a subliniat că „Sfânta Sofia a fost înscrisă pe Lista patrimoniului mondial al umanităţii în calitate de muzeu”, ceea ce „presupune un anumit număr de angajamente şi obligaţii juridice”.

„Astfel, un stat trebuie să se asigure că nicio modificare nu afectează valoarea universală excepţională a bunului înscris pe teritoriul său. Orice modificare necesită o notificare prealabilă pentru statul respectiv la UNESCO, apoi, dacă se impune, un examen de către Comitetul de patrimoniu mondial”, a precizat organizaţia.             

UNESCO şi-a exprimat „aceste îngrijorări în mai multe mesaje electronice” şi prin intermediul unui mesaj transmis ambasadorului său pe lângă UNESCO, joi seară, solicitând „autorităţilor turce să stabilească un dialog înaintea oricărei hotărâri care ar putea să aducă prejudicii valorii universale a sitului”.

O hotărâre cu privire la soarta monumentului ar putea fi luată vineri. 

„Proprietatea - zonele istorice din Istanbul - este înscrisă în special pentru integrarea unică a capodoperelor arhitecturale care reflectă întâlnirea dintre Europa şi Asia de-a lungul mai multor secole” şi pentru că „Sfânta Sofia a devenit un model pentru o întreagă familie de biserici şi mai târziu de moschei şi mozaicuri, de palate şi biserici din Constantinopol, care au influenţat artele atât în Orient, cât şi în Occident”, aminteşte agenţia ONU. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: