Un muzician iranian, arestat şi judecat pentru că a ajutat femei să cânte şi să danseze

Un muzician iranian, arestat şi judecat pentru că a ajutat
femei să cânte şi să danseze

Mehdi Rajabian FOTO Financial Times

Muzicianul iranian Mehdi Rajabian a anunţat că a fost arestat în urmă cu două săptămâni şi că va fi judecat pentru că a ajutat femei să cânte şi să danseze, relatează BBC.

Ştiri pe aceeaşi temă

În vârstă de 30 de ani, el a mai fost închis de două ori după ce a fost acuzat pentru muzica sa. 

Cel mai recent album i-a adus o nouă confruntare cu autorităţile. Albumul, care cuprinde muzică din Orientul Mijlociu, include voci feminine, ceea ce este interzis în Iran.

„Acest regim vrea să îmi înăbuşe vocea”, a declarat el pentru BBC. „Insistă să nu mai cânt”.

Muzicianul, stabilit în nordul ţării, a spus că a fost chemat de poliţie pe 10 august, arestat şi prezentat în faţa unui tribunal.

El a explicat că arestarea a venit după ce a acordat un interviu pentru BBC despre viitorul album, pe care cântă femei, şi după publicarea unui videoclip în care apare cunoscuta dansatoare persană Helia Bandeh.

Rajabian a adăugat că judectorul i-a spus că proiectul său recent „încurajează prostituţia”. El a fost eliberat doar pentru că familia sa a putut să plătească o cauţiune.

„Dacă fac muzică, îmi vor elimina cauţiunea. Trebuie să aştept, pentru moment, ziua judecăţii”.

Sub legea iraniană, cântăreţii şi dansatorii pot fi condamnaţi dacă autorităţile consideră că actele lor sunt „indecente” sau „imorale”. Teoretic, femeilor le este permis să cânte în coruri sau solo, dar doar pentru public feminin, însă permisiunea este rareori obţinută.

Rajabian nu este singurul care se confruntă cu un proces provocat de arta sa. În luna mai, cântăreaţa Nezzar Moazzam a fost adusă în faţa unei curţi pentru că a cântat unui grup de turişti în timp ce purta costum tradiţional, iar cu câteva luni înainte compozitorului Ali Ghamsari i-a fost interzis să mai susţină spectacole pentru că a refuzat să excludă o cântăreaţă din lineup-ul unui concert din Teheran.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările