SUA şi Polonia vor organiza împreună un summit pentru Orientul Mijlociu

SUA şi Polonia vor organiza împreună un summit pentru Orientul Mijlociu

Preşedintele american Donald Trump şi omologul său polonez Andrzej Duda (primul din imagine) într-o conferinţă de presă la Casa Albă FOTO EPA-EFE

Statele Unite plănuiesc să găzduiască împreună cu Polonia, la Varşovia, un summit privind Orientul Mijlociu, în special Iranul, a informat Departamentul de Stat american vineri, scrie Reuters.

Ştiri pe aceeaşi temă

Summit-ul va avea loc pe 13 şi 14 februarie. Secretarul de Stat american Mike Pompeo a declarat pentru Fox News într-un interviu care va fi difuzat vineri că întâlnirea „se va concentra pe stabilitatea, pacea şi securitatea din Orientul Mijlociu, acest lucru incluzând şi asigurarea că Iranul nu devine o influenţă destabilizatoare“.

Pompeo a declarat că întâlnirea „va aduce laolaltă zeci de ţări din întreaga lume, din Asia, Africa, Emisfera Vestică, Europa şi bineînţeles Orientul Mijlociu“.

Departamentul de Stat nu a răspuns imediat unor întrebări privind ţările care vor participa. Comunicatul Departamentului arată că vor fi ţări cu interese comune în stabilitatea din Orientul Mijlociu.

„Summit-ul se va concentra pe probleme importante, precum terorismul şi extremismul, dezvoltarea rachetelor, comerţul maritim şi securitatea şi ameninţările din partea grupărilor militare din regiune“, se arată în comunicat.

Pompeo se află într-un turneu în Orientul Mijlociu într-un efort de a obţine susţinere în regiune din partea aliaţilor după ce preşedintele american Donald Trump a anunţat retragerea trupelor din Siria.

Pompeo a declarat pentru Fox News că la summit vor participa reprezentanţi din ţări din întreaga lume pentru a discuta despre influenţa regională a Iranului, administraţia Trump căutând să mărească presiunea asupra Teheranului.

Joi, într-un discurs ţinut la Cairo, Pompeo a cerut solidaritate împotriva Teheranului: „Este timpul ca rivalităţile vechi să se termine, pentru binele regiunii“, a afirmat el.

Referindu-se la Iran ca la o „influenţă cancerigenă“, Pompeo a precizat că SUA „au reimpus sancţiuni care nu ar fi trebuit niciodată ridicate“, făcând referire la retragerea SUA dintr-un acord nuclear semnat cu Iranul în 2015.

Consolidarea relaţiilor tradiţionale ale SUA în Orientul Mijlociu a fost un element central în strategia regională a lui Trump, alături de susţinerea faţă de Israel şi încercările de a alinia ţările arabe alături de Israel, în special în ceea ce priveşte atitudinea faţă de Iran.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: