„Regele narco-submarinelor” din Columbia, arestat. Traficul de droguri cu submarine, o afacere tot mai populară

„Regele narco-submarinelor” din Columbia, arestat. Traficul de droguri cu submarine, o afacere tot mai populară

FOTO: AFP / Un narco-submarin confiscat este descărcat de pe o navă a Marinei columbiene în Buenaventura, departamentul Valle del Cauca, Columbia, în data de 21 martie 2021

Autorităţile columbiene l-au arestat pe cel cunoscut ca „regele” submarinelor de droguri din această ţară. Potrivit procurorilor, serviciile lui au fost folosite de o serie de grupări criminale puternice din Columbia până în Mexic, scrie Business Insider.

Ştiri pe aceeaşi temă

Óscar Moreno Ricardo cunoscut şi sub pseudonimul „Cachano" sau „El Viejo", a fost arestat în oraşul Medellin la începutul lunii ianuarie, deşi opera în Acandí, o municipalitate din regiunea Caraibe din Chocó. El este cercetat pentru extrădare de către autorităţile americane pentru acuzaţii legate de traficul de droguri. Procurorii columbieni susţin că Moreno a fost principalul actor responsabil de coordonarea fabricării şi lansării de semi-submersibile încărcate cu cocaină în largul coastei columbiene a Pacificului.
 
Potrivit Parchetului General, implicarea lui Moreno Ricardo în traficul de droguri a început din 2005, când era pilot pe bărci go-fast. Procurorii au declarat că acesta a început în scurt timp să coordoneze transporturi pentru cartelurile mexicane şi grupurile armate columbiene.
 
În urmă cu aproximativ cinci ani, Moreno Ricardo ar fi început să fabrice semi-submersibile care transportau până la 5 tone de cocaină şi care erau trimise în America Centrală, ceea ce i-a adus porecla de „regele narco-submarinelor", potrivit procurorilor. 
 
Procurorii au declarat că Moreno Ricardo a avut legături cu mai multe grupuri criminale, inclusiv cu clanul columbian al drogurilor Urabeños, cu forţa rebelă Armata de Eliberare Naţională din Columbia (Ejército de Liberación Nacional - ELN) şi cu Cartelul Jalisco Noua Generaţie (Cartel Jalisco Nueva Generación - CJNG) din Mexic.
 
Fiica lui Moreno Ricardo a declarat pentru Bluradio că tatăl ei a fost arestat pe nedrept, susţinând că el doar împărtăşeşte o poreclă a acuzatului, „Cachano”. Ea spune că tatăl ei se ocupă, de fapt, de o fermă de vite în Acandí. Bărbatul căutat ar opera mai la sud, în Tumaco, departamentul Nariño, conform declaraţiei ei.
 
Deşi autorităţile columbiene l-au arestat pe presupusul rege al submarinelor de droguri, utilizarea semi-submersibilelor pentru transportul cocainei, o practică veche de treizeci de ani, este în continuă ascensiune, mai notează Business Insider.
 
Deşi dezvoltarea narco-submarinelor necesită investiţii mari, avantajele lor în traficul maritim de droguri sunt fără egal, având în vedere cât de dificil sunt de interceptat. În Columbia, unde proiectarea şi fabricarea submarinelor de droguri a fost perfecţionată, autorităţile au confiscat 31 de nave în 2021. Traficanţii din alte ţări au folosit, de asemenea, submarine de droguri, fiind descoperite nave în apele din Surinam, Brazilia, Venezuela şi Guyana.
 
În 2019, primul submarin de droguri interceptat în Europa a fost descoperit în largul coastelor Galiciei, Spania. Nava transporta 3 tone de cocaină din Columbia. În 2021, autorităţile au efectuat un raid într-un depozit din provincia de coastă spaniolă Malagá, unde un submarin de droguri era încă în curs de construcţie.
 
Infractorii columbieni sunt în frunte în „afacerea submarinelor de droguri de închiriat”. În decembrie 2020, autorităţile americane şi columbiene au dezmembrat o organizaţie specializată în fabricarea şi adaptarea de semi-submersibile pentru traficul de cocaină. Printre clienţii săi se numărau ELN şi cartelurile mexicane. În mod similar, autorităţile din Surinam au arestat în 2018 mai mulţi bărbaţi columbieni angajaţi pentru a construi un submarin care să transporte cocaină din Surinam în Europa.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările