Operaţiunea „Rubicon“: Elveţia dă în judecată CIA

Operaţiunea „Rubicon“: Elveţia dă
în judecată CIA

FOTO pilotguides.com

Guvernul elveţian a făcut o plângere penală împotriva CIA, pentru că s-ar fi folosit de o companie de criptografie drept paravan pentru a spiona diferite comunicaţii guvernamentale secrete, a anunţat duminică biroul procurorului general al Elveţiei, relatează Reuters.

Ştiri pe aceeaşi temă

Plângerea împotriva unor persoane necunoscute pentru încălcarea legii referitoare la controlul exporturilor survine unor informaţii recente privind Operaţiunea „Rubicon“, care a implicat timp de zeci de ani CIA şi serviciile germane de spionaj BND, care a citit în secret mesajele secrete al altor naţiuni codate cu tehnologie vândută de firma elveţiană Crypto.

Compania Cryptom a vândut dispozitive şi softuri de criptare în timp ce era deţinută în secret de serviciile secrete american şi german, care au putut citi liber comunicaţiile. Cazul este stânjenitor pentru Elveţia, ţară neutră, şi ar putea să îi afecteze reputaţia internaţkonală, în special dacă ar ignora cazul.

Cu toate că Operaţiunea Rubicon era cunoscută de ani de zile, noi detalii legate de amploarea şi durata ei au fost făcute publice de Elveţia luna trecută de jurnalişti de investigaţie elveţieni, germani şi americani.

„Biroul procurorului general confirmă că a primit o plângere penală din partea Secretariatului de Stat pentru Afaceri Economice (SECO), datat 2 februarie 2020, referitoare la posibile încălcări ale legii privind controlul exporturilor“, a anunţat instituţia într-un comunicat.

SECO este parte a Ministerului elveţian al Economiei.

Biroul procurorului general va analiza plângerea înainte de a decide dacă va deschide o anchetă penală, potrivit comunicatului, confirmând un articol al publicaţiei SonntagsZeitung.

Un purtător de cuvânt al Ministerului Economiei a confirmat că plângerea a fost depusă, dar a refuzat să ofere alte informaţii.

Tehnologia Crypto, care a fost vândută guvernelor din Iran, India, Pakistan, Libia, Egipt, Chile şi Argentina, includea defecte deliberate sau intrări secrete care facilitau citirea mesajelor de către spionii americani şi germani. De fapt, ţările respective au plătit milioane de dolari pentru a fi spionate.

Potrivit SonntagsZeitung, SECO, care aprobă exporturile de echipamente sensibile, consideră că a fost indusă în eroare pentru a aproba vânzarea echipamentelor şi softurilor Crypto şi susţine că nu ar fi făcut niciodată acest lucru dacă ar fi ştiut ce se întâmplă.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările