Mii de funcţionari protestează faţă de noul plan de austeritate, la Madrid

Aproximatriv 2.000 de funcţionari publici s-au adunat marţi seara în faţa Ministerului pentru Buget şi Finanţe din Madrid, pentru a protesta faţă de planul de austeritate al Guvernului, care îi privează de primele de Crăciun, relatează AFP.

Ridicând mâinile spre cer şi fluierând, funcţionarii care au răspuns apelului sindicatelor, protestează în continuu de la anunţarea, la 11 iulie a planului de austeritate.

"Protestăm întrucât ne-au scăzut şi apoi ne-au îngheţat salariile, iar acum, cu prima de Crăciun, s-a terminat", explică Ines Cornide, o femeie în vârstă de 44 de ani, funcţionară în domeniul Justiţiei de 14 ani.

"Aceste măsuri nu vor încuraja consumul, nu vor crea locuri de muncă şi ne afectează pe noi, cei care avem o situaţie puţin mai sigură, care am putea impulsiona consumul", adaugă aceasta, alături de soţul ei, tot funcţionar în cadrul administraţiei penitenciarelor.

Teresa, în vârstă de 59 de ani, de 29 de ani funcţionară în cadrul Ministerului pentru Buget, mărturiseşte că în prezent are "acelaşi salariu ca în 2008", după scăderea cu 5 la sută, decisă în 2010 de Guvernul socialist, care a dispus ulterior îngheţarea salariilor funcţionarilor.

"Nu sunt numai funcţionarii afectaţi, pentru şomeri este şi mai rău. Iar împotriva marilor averi nu s-a luat nicio măsură", insistă aceasta. "Nu m-ar mira ca data viitoare să fie rândul pensionarilor".

Cu câteva ore în urmă, câteva sute de funcţionari au ieşit deja din ministerele şi administraţiile din centrul Madridului, în timpul pauzei pentru cafea din cursul dimineţii.

Numeroase pancarte pe care era scris cuvântul NU, alături de un foarfece, simbol al tăierilor bugetare, manifestanţii au blocat timp de jumătate de oră mai multe bulevarde din centrul capitalei spaniole.

"Democraţie, unde eşti", "Şomeri, mişcaţi-vă", se putea citi pe alte pancarte.

Fără a aştepta ziua manifestaţiilor, stabilită joi de către sindicate, funcţionarii protestează zilnic faţă de măsurile guvernamentale. Printre aceştia sunt persoane mai puţin obişnuite să se facă auzite în acest fel, printre care pompierii şi poliţiştii.

Planul adoptat de Guvernul de dreapta al lui Mariano Rajoy prevede economii de 65 de miliarde de euro până la sfârşitul lui 2014, răspunzând cerinţelor Bruselles-ului care a permis în schimb Spaniei o ajustare a obiectivelor în ceea ce priveşte deficitul bugetar: 6,3 la sută din PIB în acest an, 4,5 la sută în 2013 şi 2,8 la sută în 2014.Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: