Mexicul leagă rata mare a mortalităţii din cauza COVID-19 de consumul sucurilor acidulate, „otrava îmbuteliată“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pandemie COVID-19 Mexic Foto captură You Tube
Pandemie COVID-19 Mexic Foto captură You Tube

În cadrul unei vizite în statul mexican Chiapas, luna trecută, subsecretarul în Ministerul Sănătăţii Hugo López-Gatell a legat rata mare a mortalităţii în Mexic din cauza pandemiei COVDI-19 de consumul excesiv de sucuri acidulate.

Acesta a explicat că sucurile acidulate sunt responsabile pentru comorbidităţi precum obezitate, diabet şi hipertensiune arterială - boli comune în Mexic, unde aproape 75% din populaţie este supraponderală.

„De ce am avea nevoie de otrava îmbuteliată din băuturile carbogazoase? Starea de sănătate a a mexicanilor ar fi foarte diferită dacă n-am mai fi amăgiţi de aceste stiluri de viaţă vândute la televiziune şi posturi de radio - pe care le vedem în reclame, ca şi cum ele ar însemna fericirea”, a spus acesta.

Mexicul are una din cele mai mari mortalităţi din lume din cauza COVID-19, fiind depăşit doar de SUA şi Brazilia. Preşedintele mexican alături de subsecretarul sănătăţii au pus pandemia accelerată în Mexic pe seama obiceiurilor alimentare ale populaţiei, şi mai ales a consumului de sucuri acidulate.

Un mexican bea 163 de litri de băuturi carbogazoase pe an - mai mult decât în oricare parte a lume. Băuturi precum Coca Cola ajung în cele mai izolate colţuri ale ţării, unde resursele de apă potabilă sunt sărace, iar aceste sucuri sunt mai ieftine decât apa.

Dacă oficialii sunt ezitanţi în a susţine eficacitatea măştilor de protecţie, ei sunt mult mai convinşi în privinţa rolului alimentelor fast-food şi al sucurilor acidulate în numărul mare de decese din cauza COVID-19.

López-Gatell, al cărui răspuns la pandemie este criticat de populaţie - pe fondul lipsei testării şi a anchetelor epidemiologice- argumentează: „Dovezile sunt clare, dar sunt multe interese, astfel că informaţiile au fost muşamalizate în celelalte administraţii”.

El spune că 40.000 de oameni mor anual în Mexic din cauza consumului de sucuri acidulate. 

La rândul său, preşedintele mexican López Obrador încurajează liste de auto-ajutor şi sfătuieşte populaţia să recurgă la o „dietă tradiţională” pe bază de porumb şi orez, să evite consumerismul şi să regăsească spiritualitatea. Familiile trebuie să se funcţioneze ca plase de siguranţă sociale.

Experţii în sănătate publică spun însă că guvernul a ales să abordeze pandemia cu o nouă strategie, şi anume găsirea unor ţapi ispăşitori şi unor pretexte.

Industria băuturilor din Mexic a ripostat spunând că mexicanii îşi iau doar 6% din caloriile zilnice din băuturile carbogazoase.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite