Libia: alţi 22 soldaţi au fost ucişi de rebeli. Cresc temerile privind extinderea războiului din Siria

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alţi opt soldaţi libieni au fost ucişi astăzi în apropierea graniţei cu Siria, iar 14 au fost ucişi la Tripoli în confruntări cu militanţii extremişti. Vineri, Ministerul Afacerilor Externe de la Bucureşti a ridicat gradul de alertă pentru Libia, recomandând cetăţenilor români să părăsească urgent ţara.

Luptele dintre armata libiană şi rebelii extremişti au continuat în noaptea de sâmbătă spre duminică în zona oraşului de graniţă Arsal, iar opt soldaţi au murit în timpul confruntărilor. 

„Armata şi-a continuat operaţiunile militare toată noaptea în zona Arsal şi a împrejurimilor acesteia, armata urmărind şi atacând facţiuni înarmate”, transmite armata libiană într-un comunicat citat de „Deutsche Welle”. „Opt martiri au căzut în timpul luptelor şi mai mulţi au fost răniţi”, continuă documentul. 

Tot mai mulţi analişti atrag atenţia asupra pericolului ca războiul civil din Siria să devină internaţional, pe măsură ce cresc suspiciunile că extrimiştii din Libia primesc luptători jihadişti din Siria. 

Siria este sfâşiată de trei ani de un război civil în care armata regulată loială preşedintelui Bashar al-Assad se luptă cu insurgenţii care vor înlăturarea acestuia. Peste 150.000 de persoane şi-au pierdut viaţa în acest conflict, dintre care mai bine de 50.000 erau civili. 

Faptul că în rândul rebelilor se găsesc şi numeroase facţiuni jihadiste este cunoscut de cel puţin un an. Opoziţia siriană este  extrem de fragmentată, iar în rândul rebelilor au apărut facţiuni jihadiste. Cea mai mare grupare din larga umbrelă a rebelilor siriene este, în prezent, Statul Islamic în Siria şi Irak, grupare afiliată al-Qaeda şi care a demarat în ultimele două săptămâni o puternică ofensivă prin care a ajuns să controleze aproape integral partea de nord a Irakului.

Din acest motiv, SUA sunt criticate inclusiv pe plan intern, după ce Washingtonul a recunoscut că sprijină rebelii de mai multe luni.

Practic, americanii, alături de saudiţi şi iordanieni, ar instrui soldaţi la o bază secretă din Iordania. În plus, informaţiile privind înarmarea clandestină a rebelilor a dat naştere unor acuzaţii că SUA înarmează în realitate al-Qaeda.

Sunt rebelii sirieni conduşi de al-Qaeda?

„Grupările rebele au un larg spectru ideologic, avem facţiuni seculare pe de-o parte, jihadişti salafiţi de cealaltă, iar majoritatea sunt undeva între aceste două extreme”, se arată într-un nou raport pe această temă publicat de Jeffrey White, Andrew J. Tabler şi Aaron Y. Zelin, cercetători în cadrul Institutului Washington. 

„O diferenţă majoră în rândul grupurilor islaamiste apare între aceia care sunt islamici cu interese naţionale sau siriene şi aceia care o misiune jihadistă mondială”, continuă analiza. 

Potrivit lui Zelin, în rândul rebelilor sirieni există între 5.000 şi 10.000 de luptători al-Nusra, grup extremist care doreşte înfiinţarea unui califat islamic în nordul Siriei. Totodată, alţi 5.000-10.000 de jihadişti ar fi sosit din alte ţări pentru a lupta în Siria, susţine Zelin. Cel puţin 1.000 dintre aceştia ar fi murit de la izbucnirea războiului civil, în martie 2011. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite