Guvernul Filat II intră în pâine

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cabinetul Alianţei pentru Integrare Europeană a fost învestit, ieri, cu votul majorităţii necomuniste din Parlament. Guvernul Filat II a păstrat în funcţii 11 membri din fostul Executiv de coaliţie, iar programul de guvernare este o continuare a celui precedent.

Noul Cabinet de Miniştri al Republicii Moldova a fost votat de 59 de deputaţi din Parlamentul de la Chişinău. Fracţiunea comuniştilor s-a abţinut de la vot. În Guvernul Alianţei pentru Integrare Europeană (AIE), refăcută după alegerile din 28 noiembrie 2010, sunt şapte nume noi.

Majoritatea reprezintă Partidul Liberal Democrat (PLDM) al premierului Vlad Filat, care a luat un scor electoral mai bun. Din totalul celor 18 membri ai Cabinetului, 8 reprezintă PLDM. Câte cinci miniştri în noul Guvern are Partidul Liberal, al fostului preşedinte interimar, Mihai Ghimpu. Partidul Democrat, condus de Marian Lupu, actualul şef interimar al statului, are tot cinci reprezentanţi.

Şapte miniştri noi

Majoritatea ministerelor au rămas cu vechii şefi şi doar şapte portofolii vor fi ocupate de oameni noi. La Sănătate a fost numit Andrei Usatâi, directorul Spitalului Republican; şef la Intene va fi generalul Alexei Roibu, ex-director al Serviciului de Grăniceri; ministru al Agriculturii va fi Vasile Bumacov, fost viceministru; iar conducător la Educaţie a devenit profesorul universitar Mihail Şleahtiţchi. Pavel Filip, fost director la cea mai mare întreprindere de ţigarete din Moldova, a preluat conducerea Ministerului Tehnologiilor Informaţionale.

De asemenea, au fost schimbaţi şi doi dintre cei patru vicepremieri. Mihai Moldovanu, fostul şef la Direcţia Sănătate a Primăriei Chişinău, va fi responsabil pe probleme sociale, iar diplomatul Eugen Carpov se va ocupa de reîntregirea ţării.

Reforme şi integrare

Programul de guvernare include şapte priorităţi: integrarea europeană, reîntregirea ţării, o politică externă eficienţă şi echilibrată, supremaţia legii, combaterea sărăciei, creşterea economică şi descentralizarea puterii. Totodată, Guvernul Filat II se angajează să realizeze un pachet de reforme în Justiţie şi structurile de forţă.

În program este trecută şi adoptarea unei noi Constituţii, fără a fi precizată data când ar urma să aibă loc. Guvernanţii mai promit îmbunătăţirea climatului de afaceri şi excluderea constrângerilor administrative. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite